用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢? ...
樓主: blueblueclub
go

"星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢?  

其實大家都係估估下係邊間, 而家好多學校都係有quote緊”愉快學習”喇!

小兒當年要IN三次先入到YW, 雖然話”愉快學習”, 但亦都沒有掉以輕心地認為入讀後可以”愉快”到沒有讀書壓力, 一直都是抱著work hard play hard的宗旨, 算是跟學校沒有錯配, 還很感謝校長老師的教育熱誠!

有的家長喜歡國際學校, 有的喜歡傳統/港式教學, 各有所需, 各有長短吧了! 在港Buy 國際學校學習的家長, 也許有部份是想逃避或不喜歡傳統/港式教學給小朋友和自己的壓力吧了.....!

yanyanchai    發表於 12-1-26 18:05
ANChan59    發表於 12-1-16 00:30

我好友的兩個兒子都在YW讀書, 我問好友對此事的意見, 好友只說: "食得咸魚抵得渴啦, 條咸魚真係好咸架!"

我諗YW係愉快地谷的學校吧。
世上無免費午餐,付出了,唔會哂左既。

其實無論是甚麼學制, 到頭來最終都是為了可以入到好的大學讀好的科目或是子女渴望讀到的科目, 要達到這個標準及有更多的選擇, 在未入大學之前可以有好多方法達到.

現在香港很多的家長及學校以他們的仔女及學生可以比"常人"更早達到這個標準為榮, 所以便將起跑線愈來愈提早, 及以"越級"挑戰為標準去判別某某仔女及學生是否"叻", 及某某學校是否"好"學校. 父母的愛子女之切的心或虛榮感, "名校"效應及政府一貫以數字為唯一衡量標準相互造成一個惡性的循環.

更可悲的是政府的教育政策朝令夕改, 高官仔女都寧選國際路線, 送仔女出外留學都不願仔女成為香港本地學制的一份子. 觀乎身邊的朋友, 可以選擇的是(1) 參與香港這個"名校"遊戲, 就算名校本身根本將催谷學生的責任交到父母的手中, 家長都唯有接受遊戲規則而盡量配合, 在學校以外的時間"加鐘"訓練仔女; (2) 尋求另外的路線, 讀國際學校, 或者盡早送仔女到外國讀書.

誰是受害者? 仔女, 父母及老師盡皆是!

newmommy  Like your comment!  發表於 12-2-21 14:03

今期親子王訪問葉詠詩真的是一篇可以令現今父母家長好好反省的文章.

張校長問葉香港的音教教育如何? 葉答根本就不是教育, 她見到是一個崎型的現像, 有的父母催谷仔女快快手手考了八級, 今他們失去了對音樂的興趣, 最終考到八級後再也不想玩音樂; 另一方面是見到一些有天份的小朋友, 父母為了他們的學業成績, 迫他們放棄繼續玩音樂!

張校長也回應得絕妙, 也是很多家長要迎合"遊戲"的心聲: 始終一個樂團只有一個指揮, 但卻可以有很多個律師!

無論如何, 以前我們所謂的課外活動, 原本只是令小朋友在沉重的功課外有一些輕鬆的活動, 倒頭來卻成為了另一種工具去多小朋友有更多的壓力! 多可悲! 所謂的"愉快學習", 名校校長說出來你信嗎? 我相信當初考這些學校的家長, 本身要裝備小朋友考入去時, 也不可在前期愉快學習而一點催谷也沒有! 但若果入到名校反過來投訴名校當日"愉快學習"並不對現, 我想一是太天真, 一是自相矛盾不自知吧!

Yes. 食得咸魚抵得渴. I think every 名校 will have a certain requirement.  學到嘢又一D壓力或要求都無, 除非小朋友超咖

GIPW 發表於 12-1-16 12:37
Yes. 食得咸魚抵得渴. I think every 名校 will have a certain requirement.  學到嘢又一D壓力或要求都無, ...
認同食得咸魚抵得渴! YW是受歡迎的學校, 課程亦不淺. 可能林校長選擇學生自有一套觀察方法, 大多數YW仔仍可輕鬆地面對課程, 再加上有好多好玩的活動, 主題和不斷鼓勵學生, 總括學校生活都是愉快的, YW仔(真正用家)都很喜歡返學, 這是事實!!

yanyanchai    發表於 12-1-26 18:07
fanwong29  Like!  發表於 12-1-17 10:35
NKpa  agree  發表於 12-1-17 00:37

回復 Chansautung 的帖子

Gerard 發表於 12-1-5 19:15
死啦,我又係腦海即時出現YX二字

me too!!!

我個仔間幼稚園都同我講過, 以前有畢業生入左,....真係好慘....
佢話: 如果你個仔入左, 你最好辭左份工陪讀....

好彩/不好彩, 我個仔入唔到...

其實大家深究落去都係無意義嘅,因為呢個唔單單係學校同教育制度嘅問題,而係改變唔到嘅社會問題而引發出來嘅後果。

我今年幫大仔揀小學, 我地在乎老師有無愛心及校風好及最好近屋企就夠了, 唔需要名牌學校, 好在有位教小學的媽媽的一位同事, 住我家附近, 叫我揀附近某間小學, 話作風低調, 但確實係一間好學校, 而有朋友個女的同學仔哥哥亦係度讀, 亦幫我問過, 話老師非常有愛心好有耐性, 而每日功課大約得4-5本, 返到屋企再做功課係1個鐘內完成, 我地最想係咁啦......

引用:最近我問了兩個自己認識的英華家長,幼稚園

原帖由 ha! 於 12-02-22 發表
最近我問了兩個自己認識的英華家長,幼稚園同學的家長同同事朋友,她們的兒子都讀得好開心,我仲親自問了佢 ...

回覆:ha! 的帖子

好認同你嘅講法!
每間學校都有小朋友讀得好開心,有小朋友讀得唔開心架啦!

好視乎間學校啱唔啱個小朋友嘅性格同程度。

如果個小朋友本身性格係適合谷而又傳統些嘅學習模式,硬要佢入讀你自己單方面認為活動教學嘅學校,個小朋友未必真係讀得開心囉!