用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢? ...
樓主: blueblueclub
go

"星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢?   [複製鏈接]

Key points ...

校長強調快樂學習
每班4個班長
走廊走動又有風紀摘名
學校規定一人一樂器
取得校際音樂節獎項

pamelaywy  仲有一個key point -- 無得自由行 --> 據我所知, YX 係叫佢地午膳後FREE TIME 叫自由行時段  發表於 12-1-5 23:49

Could it be LS (the boy schools in net 41)?

回復 newmommy 的帖子

LS 每班 2 個班長 ?!

一定唔係ls,從來ls無講過可以偷快學習

回復 kochiman2004 的帖子

I think is 宣X   !

學校規定一人一樂器

恩盈    發表於 12-1-6 00:43

回復 yingval 的帖子

The history of YW even older than SPCC..... 160+ years
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

"轉堂時個個要低頭伏在桌上" -> 係真唔係呀? 點解咁'規定'呢?
"小三仲要參加校隊" -> 係唔係強迫你入校隊呢? 唔入校隊有咩後果呀?

究竟有無咁既學校架??!

問都哂氣, 阿名校媽媽都唔會出來澄清....
咪由得指控登報紙囉. 阿星爸又唔使查證既.

小女spcc小一,佢最鍾意午息,話番學好開心:)

chicken 發表於 12-1-5 23:20
YW是否一條龍, 要考TSA嗎? 為什麼要操paper?

聽聞KTS放學等校車個個要要低頭伏在桌上 ...

KTS沒有此安排。放學即上校車,未見過有小朋友要低頭伏在桌上............何況KTS上年才舉辦了75周年校慶!!

不論文章所指是那間名校,我們做家長如想真的為仔女好,唔好麻目要出名學校. 有d新學校或改革過的傳统學,教学方法進步,師資及設備好,其實比好多所謂名校更好. 考試外国小朋友都要面对,但喺如果老師有料同識教,吸收容易學習自然有兴趣同無咁大exam pressure. 傳统名校以前永遠收到最好學生,好成績唔代表一定教得好,而家多咗international schools 同新學校搶走唔少好學生,要保持成績但又唔肯改革,唯有谷家長啦 (有d學校冇錢,所以想改都唔得). 其實有d新校因為師資好,學生冇咁辛苦但公開試成績都出色(先聲名我同任何學校無關係) 我唔想係度彈人,只希望大家認眞諗吓也野比仔女最好,更唔應為自己面紙or peer pressure,点都要入出名學校,最後要面对結果係我地最緊要嘅仔女,祝各位健康愉快

可能不是一間,他講述名店"優點"......以下是張堅庭談及教育問題,這個慈父突變憤怒中年,他三個子女均就讀漢基國際學校。他激動地說:“教育是社會的本錢,我是最緊張的。我非常非常不滿香港的教育,但幸好我仍有能力去選擇。”

“國際學校的功課不多,不用家長做衰人,鼓勵孩子去觀察、探索世界,培養閱讀興趣。學校叫學生每日不應做多於25分鐘的功課,13年來我跟進大仔做功課的時間不多於10小時。香港的教育不鼓勵小朋友分析,法律保護兒童不受虐待,但要他們做幾個小時功課就跟犯罪差不多。”

你讀了這麼多年書,用得翻的10%也沒有,社會也欠缺創意。

“資源應該掌握在學校本身,而不是在官員的手中,直資就是如此。教育官員也讓自己的子女讀國際學校,為何我不自己爭取選擇權?”

"老師要班與班鬥乖,每班4個班長專摘名,轉堂時個個要低頭伏在桌上,我兒想看看手冊的時間表下一堂是什麼科,都被摘名;小息從來不准落操場,在走廊走動又有風紀摘名"........想知是邊間名店"優點"???

我覺得係PC

會吾會DX呀

paulmaryschool 發表於 12-1-6 02:28
不論文章所指是那間名校,我們做家長如想真的為仔女好,唔好麻目要出名學校. 有d新學校或改革過的傳统學,教学 ...

問題係,如果係大家估果間,佢係標榜愉快學習,但係實際就狂谷,連d咩咩咩比賽都狂操.
家長送子女入學前,比學校"理念"欺騙了!!

香港有多少所百年老校小學、有男孩、校長強調快樂學習?答案呼之欲出:

英華書院(1818年)
    聖保羅書院(1851年)
    拔萃男書院(1869年)
    聖若瑟書院(1875年)

資料:香港補助學校議會

請恁深一層,怎樣做到愉快學習?

如果要遷就全級能力最低的同學,將程度改到好低,大家一百分,少數八十分,大家係唔係好輕鬆愉快呢?或者不測少考,大家一條龍到中學畢業,然後各安天命,咁就愉快呢?

如果有心入校隊代表學校比賽,但係不認真操練,柴娃娃表演了事,參賽的意義係邊度?

咁既學校會培養物心態既學生,係唔係心目中的向往的學校?

pamelaywy 發表於 12-1-5 19:51
我都係諗到YX,因為宣傳時校長強調快樂學習,另外Y記呢幾年管弦樂團好積極,幾乎人人要入隊,我朋友兩母子 ...

就我所見的英華仔,絕非人人入樂團,根本係想入都未必到你。學校教與考的也是合理程度,囝囝和所認識的同學仔每天一小時左右已可完成功課,回校見到的都是笑臉。你朋友可能真的是和學校唔夾啦。

其實有無現任學校家長上來分享吓, 你地見到的現況係咪真係咁樣?

有付出、有努力、有收穫,算唔算快樂學習?

有付出、有努力、無收穫,有挫折感,但只要及格便不影響升學,可唔可以接受?算唔算人生小磨練?

如果家長要逼小朋友計較三幾分(91同99的分別),要逼小朋友比同學高分,咁係自己取態問題。
‹ 上一主題|下一主題