用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢? ...
go

"星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢?  

http://hk.news.yahoo.com/星級爸爸-名校媽媽大控訴-214401682.html

星級爸爸﹕名校媽媽大控訴明報 – 2012年1月4日星期三上午5:44

明報專訊】幾星期前寫了《快樂紅利》和《快樂學習》兩篇文章,談快樂和成功的密切關係。一間百年老校的家長看了很感觸,來信反映事實的殘酷。她說宣傳時校長強調快樂學習,上學後卻要學習苦中作樂,把一名小朋友的上學熱情消磨殆盡,部分摘錄如下﹕「兒子入讀小一後,發覺完全是另一回事,骨子裏原來是傳統講求校內外成績的小學。規矩好嚴,許多老師經常好惡鬧學生,常罰午飯後冇得出班房自由行。老師要班與班鬥乖,每班4個班長專摘名,轉堂時個個要低頭伏在桌上,我兒想看看手冊的時間表下一堂是什麼科,都被摘名;小息從來不准落操場,在走廊走動又有風紀摘名,三年下來,小兒性格變得退縮,冇自信。
小三開學,中文科9月已經日日有堂課或家課,都是做TSA卷,TSA閱讀理解又限時又艱深,做到8歲孩子對中文冇咗興趣!學校規定一人一樂器,唔理你有冇興趣。小三仲要參加校隊,放長假日日返去操練,阿仔形容音樂老師和指揮常常鬧交又好惡,結果取得校際音樂節獎項,但賠上愉快的學校生活。同學間充滿競爭比較的心理,怕輸,同情和友愛心淡薄。阿仔小三下學期變得抑鬱,自覺冇用,仲要看心理學家。
現時全港小學都是全日制,孩子6時多起牀趕上學,下午3時多放課,還有十樣八樣功課等住做,手腳慢,加上冇精神,功課做到9點、11點。這個教育局搞出來的中英數TSA考試,除了小三,還在小五、六等着折磨孩子的心智和精神!想當年我讀小學時半日制,功課唔深又唔多,只有小六的『學能測驗』考推理能力,後來都被詬病而廢除。年代雖然不同,其實一日同樣得24小時, 小孩天性冇變,點解而家香港的教育制度會咁樣『進化』﹕加長上課時間,加多公開考試,小小年紀應付連年全港考試,令小學生要咁追趕時間、咁緊張?輕鬆愉快童年就這樣扼殺了!考試和操練沒有令孩子聰明啲,反而令真正聰明的孩子充滿挫折。考試制度只會培養功利和緊張氛圍。香港九成多的學生冇錢,上不了國際學校,逃不過這種教育制度,唯望各教育人員和當局局長『幼吾幼以及人之幼』。」
競爭到底 或完全放棄
這只是冰山一角,這個家長算有觀點且夠膽指出問題,大部分名校家長已患上「名校斯德哥爾摩症候群」,即被學校的名聲騎劫,不單不敢提異議,反而覺得學校不夠嚴格。
我從不同校區的家長得出一結論,學校要不就「谷」,谷成績、谷分數,總之98分和97分比較,98是勝利,97是失敗;要不就「縮」,把考試成績不好的撒手不管,當校方也認為不會考試就是人生失敗的開始時,誰會和失敗為伍呢!
新年新開始,我期望新特首要增加教育資源,但不要把資源放到官員手裏,你給他錢玩,他不能不玩;你給他權,他不能不行使。
我工作拍檔的室友是老師,她清晨在桌上哭泣,因為按教育局的進度,她肯定完成不了,因學生也完成不了,而最後只能忍心下功課的指令,先把責任卸給家長,愈名牌,家長愈不敢發難,只能往下壓,孩子受不了的跳樓,甚至會說「不明白父母為什麼生他下來受苦」的不堪話。
新年不許迎來舊痛。
和家長們互勉。
張堅庭

deleted
deleted

快樂學習的百年老,好明顯啦

"一人一樂器"........係唔係個hints? 聽講有間學校出名要求學生呢樣野, 但我唔肯定它係唔係唯一一間, 所以唔敢落名喎! 係度估邊間會唔會俾版主河蟹架??

786 發表於 12-1-5 18:50
快樂學習的百年老,好明顯啦

which one?? Is that YW?? hints pls???

而家d學校係谷得好得人驚,好多朋友家長話:「我地以前都係咁啦!」

No, 我地以前邊有K2讀P1、K3讀P2書玩超前。又邊有搏命跳級考琴,只彈考試歌以求報中一時有8級寫在portfolio。

我明白如果有家長咁做,其他人怕落後就唯有tag along, 但小朋友你可以逼佢幾多年?咁樣係米培養到優秀的孩子?真系非常懷疑。

我睇完之後,反而腦海即刻浮現SPCC,因為我有朋友嘅小朋友向度讀,佢講啲嘢太似我朋友啲細路嘅經歷。

不過,縱使明知自己細路會讀得辛苦,啲家長依然要用盡方法擠進去,真係悲哀⋯ 又要有幾多小朋友跳樓先醒覺?

我都係諗到YX,因為宣傳時校長強調快樂學習,另外Y記呢幾年管弦樂團好積極,幾乎人人要入隊,我朋友兩母子亦身受其害中,用好深的書和exercise,但教得好少,一切靠屋企教,有部分功課無人教,小朋友本身一定唔識

回復 Gerard 的帖子

我都係彈左 yx 出來.

好無奈。好悲哀。

Somehow I recalled that someone has posted similar thing for YX.

回復 elizatyy 的帖子

What is YX?  Do you mean YW?

但以YX校長的講解,校園好開心架! 乜原全唔係咁咩?

回復 2012P1 的帖子

We can write it out obviously .... YX or XW ... is it too obvious ...

回復 gooday 的帖子

我親眼見到o既例子唔係囉...

fongyuen 發表於 12-1-5 19:42
我睇完之後,反而腦海即刻浮現SPCC,因為我有朋友嘅小朋友向度讀,佢講啲嘢太似我朋友啲細路嘅經歷。

不過 ...

小女在SPCC讀小一,未聽過佢話午飯後冇得出班房自由行。也沒有轉堂時個個要低頭伏在桌上,在走廊是不能跑但絶對可以走動的。

Obvious not SPCC la ...

ANChan59  Agreed.  發表於 12-1-6 00:29

"一間百年老校", I think it will not be YW, maybe SPCC

YW是否一條龍, 要考TSA嗎? 為什麼要操paper?

聽聞KTS放學等校車個個要要低頭伏在桌上

pamelaywy  全港小學都要考tsa, 同係咪一條龍無關架  發表於 12-1-5 23:23