用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無3歲之小朋友重末認得數字1,2,3 和英文字A, B, C ...
go

有無3歲之小朋友重末認得數字1,2,3 和英文字A, B, C [複製鏈接]

2    0    0    0

Btw, did u teach your bb ?  u may try "your baby can read" & "七田真"..... my bb watched these when she's little bb. It's really work !!

You means 123 & ABC these few words still cannot recongize? It would a bit worry, have you teach them enough? Or long time you teach but still cannot?

我仔未識,亦冇特別教,亦冇担心。

南瓜妹  me too,虽然我仔仔都未識,但係都有好好嘅offer,識字唔代表d咩,我都無教佢  發表於 12-2-22 13:55
babycam  AGREED! 唔明點解有D家長一定要小朋友學識晒先返學, 咁返學意思在於咩???  發表於 12-2-17 23:19

回覆:amy123amy 的帖子

不用擔心
其實識a to z 1-10 代表什麼呢
反而識詞彙如car, apple , thank you etc 仲有用
字母遲早會識
數字懂數才算識 死記係冇意義

你試下將D字咭貼在牆上,但唔可以俾佢觸到,好奇心下佢自然會對這些數字有興趣

我果個都未識喎! 但我覺得每個小朋友都有佢自己既時間表,這一刻人地識佢唔識唔代表咩呢!

babycam  支持你! 不作比較, 平用心看待 ^^  發表於 12-2-17 23:20

dont worry, they will learn sooner or later.

我個仔都係教極唔識!

小朋友如非智力問題, 只要父母肯教就好快會識. 唔好太擔心, 沒有蠢孩子, 只有懶父母. 現在開始教也未遲.

識123及abc是基本功, 唔識abc, 咁點識串字呢? 認得個apple, 都只係等如記得個圖畫. 我女唔係特別叻既小朋友, 我要反反覆覆的教她, 依家三歲, 連 letter sound 都已經識了.

我覺得宜家妳要做既唔係尋求安慰, 妳真係要了解會唔會真係有問題, 定係妳好少俾機會佢接觸, 講真, 個個小朋友學習進度有快有慢, 不過有能力去認字係學習基本一環, 我唔係要同人比較要認到幾多個字, 係妳要去測試下佢有冇呢種能力, 如果真係唔得可能妳真係要尋求協助

kufubaby  agree  發表於 12-2-9 18:37

小小意見
其實係現今香港父母對小朋友的要求高左
但係小朋友的能力係咪高左呢 ?
試問下自己係咪未入學時巳識1-10 OR A-Z
我就唔識啦 當時阿爸阿媽要返工 點會噤緊張
當時K1要開始學野 K2先寫字 我都大學畢業啦
所以三歲唔識我真係睇唔出有嘜問題

現今家長 三歲小朋友仲要餵食
唔識自己著鞋 收拾  仲用奶樽飲奶
反而唔覺有問題?

係外國的小朋友 唔係學ABC先 係學講野先
同中國的小朋友 係同字 唔係學筆劃
試問下 一個三歲的小朋友識講 媽媽 爸爸 你會唔會教埋佢部首同筆劃?
等於 三歲的小朋友識講PAPA MAMA 你會唔會要求佢讀 P ,A ,P, A
因為字母同筆劃係好抽象  你問下小朋友A係點解?

所以香港的教育真係好唔掂
連我家姐教中學 都覺得香港的教育變晒
我冇錢 如果唔係我唔會俾小朋友係香港讀書

ting-ma  yup, agree x 2...is not meaning to weight how much knowledge u learn before  5 yrs old,  發表於 12-2-17 07:55
bulo  superrrrrrrrrrrrr agreeeeeeeeeeeeeeeeeeeee  發表於 12-2-9 16:23

首先要搞清楚小朋友是否有問題需要協助。早發現,問題較容易解決。

如果一切ok,家長又吳介意考幼稚園有disadvantage,就無所謂。好多野確實係到某一個階段,小朋友就自然會識。

我仔都味识啊,我都好担心

我小朋友係睇youtube學的, 好有用呀.

其實只要留意一下,身邊都有好多活動教材的,例如:搭電梯的時候,可以同小朋友一起認識下數字,我個女三歲,都系甘樣學的,依家已經識從1-20的數字,仲識睇數字鐘睇時間。

都有咩都同佢講,搭電梯有講架,不過冇興趣就望一眼就算,教顏色都教咗幾個月,先識幾隻色好

其實小朋友學嘢好快,記性又好,可不早點教呢?ABC,123對於小朋友黎講初步只是一些圖像,只要你慢慢教,重複多幾次,佢地就會好快入腦。FYI, 我是用Aa-Zz 大海報教個女英文字母和1-10的手抓板教數字的。

唔駛擔心,遲早都識啦,小朋友最緊要有開心童年。

我睇咗好多有關早教的書, 除咗BB會聰明D外, 還可以早D發現讀寫障礙問題, 所以好早就教我BB, 不是晒B, (不喜歡勿罵), 純粹給樓主一點意見, 自小看baby can read, your child can read and 七田真DVD....玩ipad入面的pre-nursery game 學英文; 中文就玩字咭, 不是閃咭, 兩歲就睇同讀oxford reading tree ...而家就快3歲, 已經可以自己讀oxford reading tree stage 2..... 早教不一定不快樂, 我BB邊學邊玩好開心, 成日叫我買書睇, 成日去plagground, ocean park & disneyland 玩:)

可參考以下片段:
http://www.youtube.com/watch?v=wCo83G-G8mg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vNF_V0LXeDA

caca316  same as you, my kid also watch "your baby can read", now she can read the word even sentences in the story book.  發表於 12-2-8 16:58
‹ 上一主題|下一主題