用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖家書院
go

嘉諾撒聖家書院 [複製鏈接]

各位家長,想請教下,我個女係聖家(九龍塘) 讀,成績中上,原校升返上聖家書院應該無乜問題,但係我係未應該係自行出去博d 好d 既學校呢,諗到頭痛,請各位家長可唔可以幫幫手分析下?
萬分謝謝!!!
   0    0    0    0

我贊成博一博,如果你喜歡全女校,就一心去聖家,聖家都唔差。但我覺得男女校好一些,發展平衡些,出面好學校亦不少。

多謝你的意見漢堡飽,其實我諗我都會比佢試下,因聖家只是band 1 尾,如果亞女呈分試ok, 我都想轉去間好 d 既,但佢又好想留係聖家,同 d 同學仔齊....

yanyanso 發表於 12-1-4 17:10
各位家長,想請教下,我個女係聖家(九龍塘) 讀,成績中上,原校升返上聖家書院應該無乜問題,但係我係未應 ...

留在 嘉諾撒聖家書院 更佳

MC1128  同意!  發表於 12-1-5 22:30

我女兒小學在聖家,中學報區內其他band1的學校,現入讀旅港開平,中學生活一樣好開心,當然可能會失去舊同學,但都視乎你點去維繫。到中學又另一班朋友,中學變化很多,現時的一班朋友不等於將來都係。
外面的band 1有好多高手,讓你女兒見識出面的同學總好過以為自己成績過得去。

20091  me 2 啦!  發表於 12-1-7 13:39

漢堡飽,你個女成績一定好好,考到旅港開平。請問你介唔介意話我知,佢全級大約 考第幾?是自行入旅港開平?統一時,你是否揀返聖家?因為我驚如果自行唔得,聖家又唔收就...........

聖家小學是無全級第幾,你都知喇。我們是自行和大抽獎都是揀旅港的。我認為如果女兒

咁會唔會太冒險?對我黎講,如果亞女成績唔係太標青,自行和大抽獎旅港都唔得,但聖家有唔收,因為無放佢係大抽獎第一位,咁咪兩頭唔到岸?

yanyanso 發表於 12-1-11 11:46

咁會唔會太冒險?對我黎講,如果亞女成績唔係太標青,自行和大抽獎旅港都唔得,但聖家有唔收,因為無放佢係 ...
自行和大抽獎旅港都唔得,但聖家有唔收,因為無放佢係大抽獎第一位,咁咪兩頭唔到岸?

參考過往聖家直屬的形勢, 你如果肯定屬Band1, 乙部第一志願揀聖家九成九ok, 如是者用聖家包底, 你自行及甲部點玩大啲都得, 如果你乙部連聖家直屬都放棄, 你不如問吓自己當初點解入嚟讀直屬小學, 出面有幾多人家陣恨到口水都流埋, 仲驚緊萬一大抽獎抽唔到點算!  況且聖家都唔係差都無人要啫, 你哋每一個Band1放棄便可以成就一位Band2同學升上聖家, 對她一定是莫大的禮物.
1   2   3   6  8
‹ 上一主題|下一主題