用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Kumon 公民數
樓主: Twinboys08
go

Kumon 公民數 [複製鏈接]

回復 kmmum 的帖子

我是K2上學期讓兒子試公文數, 因我仔一向坐唔定, 在書展買了些公文習作, 他竟然喜歡做, 於是讓他試返公文, 在公文的四個月也不是全無收穫, 起碼他學識一些紀律, 但毫無樂趣可言, 可能是個別公文教室的問題, 我樓下那間的導師比較冷漠, 幾個助教也忙得很, 我朋友的女兒在九龍城另一間公文教室, 說她學得很開心, 但她在考小一時也遇到數學筆試上的失利, 她也認同公文數的不足.

其他教室我不知道, 我仔學過的那間公文就不數手指, 由初學不停數數, 1-30, 1-50, 1-100, 1-150.... 不停數不停寫, 培養數序, 之後開始計加法, 1+1, 2+1, 3+1.... 達標後就計+2... 然後+3... 如此類推, 每日一叠功課, 10張紙20版, 每版8-10題, 即每日計百幾題同類加法, 要快要準, 我曾經要求兒子達到時間要求, 對他很嚴格, 現在我想起都覺得自己很虎媽, 做得很錯.  就這樣一直做加法, 做到+6, +7, +8,+9涉及進位法都是這樣加上去, 不數手指, 不數點點, 就這樣在心裡算, 將數字推上去, 我曾問導師數字大了的加法你們怎樣教, 他們只是就"就咁加上去, 做熟就得, 一定要快".  所以我覺得他們跟本沒有特別的方法, 只是不停操練, 直至見到數字自動將答案反射出來.

回復 LL222 的帖子

E.nopi沒有教材賣, 他們的習作簿內也沒有寫他們的計算方法, 所以就算你拿到習作簿, 也不知道他們怎樣教, 要去CENTRE學才可.

是的, 公文, E.nopi, 學林數等都是Franchise, 好不好真是視乎那間centre的導師質素, 我是在荔枝角泓景台的e.nopi, 順帶一提我仔隨了學E.nopi math也有學E.nopi English, 得益不少. (真心話, 不是廣告)

有無人知道有無得自己買EXERCISE自學呢?

回復 helenli 的帖子

我自已數學頗好的, 所以十分理解數學係唔可以靠背, 一定要活學, 靠邏輯同推理思考, 理論加應用.
一直唔知公文數係乜, 原來靠不斷 repeat 又 repeat, 讀完公文數, 可能會唔鍾意數學!

請問E.nopi數學教學方法又係點呢?
E.nopi English又係學D乜, 教學方法又係點呢?
是否K2先開始讀?
點先知個centre好唔好呢?

有冇人知新元朗中心嗰間好唔好呢?

thanks...........

THX helenli.你講得好詳細.
我囡囡k1,都係坐不定, 見公文既班有半堂遊戲, 我當PG 俾囡囡上. 暫定上英文三個月, 中文三個月 數學遲D 先.  不過,就算上數學,都唔會太長, 可能三個月, 然後轉ENOPI

I heard another maths teaching method called Mathematical Olympiad (奧林匹克數學) which is also popular.  Anyone would share what is this teaching method?  How would you compare Kumon vs Enopi vs  奧數?  Thanks!

NICOLE123  奧數要大D既小朋友先識.  發表於 12-1-9 21:52

簽名被屏蔽

E.nopi著重making number, 將數字拆開, 幫助計算數字大的加減, 進位借位時也容易明白, 熟習了就計得快而進, 我朋友的女兒是根德園, 數學底已不錯, 但她上了K3數學也不好, 現在學了三個月大有進步, 準確度高了很多, 我朋友也很滿意!  她後來才知道很多KV的同學仔都有讀E.nopi.

My daughters are studying E.nopi Math & English at a new centre at Java Road, North Point.  The teachers there are very caring.  My daughters love the class very much.

K2還是K3開始話E.nopi?

其實識寫字已可以開始, 要先做評估, 我是K2下學期開始.

有冇讀埋Enopi English?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3971688&page=2#pid52345346
關於enopi eng你可看看以前的POST

謝謝你!

anyone studies E.nopi at the QQ club located in City Garden, North Point can share their experiences?  Good or not?

請問珠心算又係D乜,同E.nopi Math 有乜分明?
‹ 上一主題|下一主題