用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Kumon 公民數
go

Kumon 公民數

Any mommies here are sending your children to Kumon? Would like to know some comments. Thanks !!

I am a daddy, I sent my daughter to Kumon.  Quite good.

佢地係重複又重複咁做,睇下你小朋友肯唔肯做.你小朋友幾大?

回復 200709 的帖子

我阿女學左3年,依家已經足夠啦,所以最近停左. P1已經可以快速地計加減乘除,除數有餘數果種呀

share123 發表於 12-1-4 15:26
回復 200709 的帖子

我阿女學左3年,依家已經足夠啦,所以最近停左. P1已經可以快速地計加減乘除,除數有餘數 ...

HI~ SHARE 123,

咁岩大家都有留意呢個post ! 請問學左3年, 即K1已經開始學?

公民數, 其實是點樣? 重複又重複咁做?
數學唔系要理解, 和 如何運用嗎?

shirleylee_0514 發表於 12-1-4 15:49
HI~ SHARE 123,

咁岩大家都有留意呢個post ! 請問學左3年, 即K1已經開始學?

Yes, K1 1st term開始,已經結束囉,學得太快,對現在小一既課程沒有直接幫助

我仔都學緊, 真係睇下小朋友肯唔肯做, 我地公文和Enopi都同時學緊, 我自已覺得, 2間各有優點, 雖說公文好長氣和死板, 但我覺得有用, 小朋友係要時時重複, 將數學的底打好, 深入腦裡, 反之Enopi係活些, 無咁煩, 睇你小朋友係咩類型啦 !!

真人真事, 今年阿仔的幾個同學去考小一, 聖芳濟各, 女拔都用筆試, 內容有英文文字題, 邏輯推理, 讀公文數旳同學全部死晒, 讀ENOPI的有五個入到SFA 2ND IN, 女拔一個入到2ND IN, 之後讀公文的很多都QUIT了, 對面的ENOPI就多左好多新生, 但可惜為時已晚, 已再沒有第二次考小一的機會.

share123 發表於 12-1-4 23:05
Yes, K1 1st term開始,已經結束囉,學得太快,對現在小一既課程沒有直接幫助

咁應該最適合係由k2開始?

醒目開學勳章

shirleylee_0514 發表於 12-1-5 12:16
咁應該最適合係由k2開始?

YES.  K2 start Enopi is good.

可否講多D Enopi? 謝謝!
我認識一個俄羅斯科學家, (數學科學家).
佢話數學是天生的, 死讀唔會有用. 都幾discourage. 想深一層, 未必錯.

但香港學生要應付考試, 要死讀, 死記formula.
人計數就算快過計算機, 快得過Computer嗎?
人的記億會多過Computer memory?

佢介紹在一套免費游戲軟件比我, 幫助小朋友學習 (Age 4-8)
這軟件是科學家設計出來, 原意是幫助有Dyscalculia (or math disability) 的小朋友.

這軟件做過實驗, 有效提高小朋友對數學認知.
好多外國人download比小朋友玩, 幫小朋友打好數學基礎.

Enopi 會否有similar游戲?

請勿問我軟件名稱, 我唔想被認為做廣告.
上網查查, 可以找到的. 免費的.

E.nopi有basic和critical兩個範疇, 幼稚園開始時basic部份主要係加減運算, 我仔學公文時一直只是不停做加數, +1, +2, +3....日日不停做, 那間CENTRE的導師亦沒有特別方法指導, 只強調要不停唱數, 不停操, 計時...初時好似幾有效, 但四個月後(做到2A程度, K2下學期) 開始覺得唔對路, 做到個位加法如7+8, 9+7等進位加法, 小朋友就做唔到, 或要諗好耐, 達唔到目標時間, 後來我去對面的E.nopi查詢和做評估, 知道他的加數概念其實很弱, 之前在公文做的只係重覆性操練, 我馬上退出公文. E.nopi不計時, 不要求快速, 要理解, 識運用, 無論做加減法都有方法, 我自己也陪仔仔一起學, 進位借位加減法都有輕鬆方法做到, 習作簿是彩色的, 有圖畫很有趣, 每本最後一頁都有文字題(英文), 教小朋友運用學過的算術, 我仔K2時已能看懂英文題目, 列式, 計算, 程度如同英文小學的小一數學.   Critical部份是包羅萬有, 圖形, 空間, 邏輯推理, 很多有趣又實用的內容, 還有教具如一些小積木, 圖形作輔助.  今年SFA第一輪筆試, 出了一些PATTERN題目, 另女拔就出了一條英文數學文字題, 學E.NOPI的小朋友就好輕鬆做到.

zcw2011  E.nopi isn't it only have on island side? as that is what i can found online ... any location in KLN side or NT?  發表於 12-9-25 15:38

Thank you helenli, 講得好清楚呀!!

Thanks helenli, 我估公文數對初學者的根基,會幾好. 令小朋友好快識加減. 但之後就好難靈活運用. 所以,轉ENOPI 係好對.
想問下你,公文數,是教手指計數,還是怎樣?
我今日剛聽完公文TALK. 部份同意,但部份不同意.   我同意操數.但不是K1 ,而是小學 P3, 然後 S3.

E.nopi有冇教材買返屋企自己教?

E.nopi 係Franchise, 有冇話邊間會教得好D或差D?

公文死記方式已不合時宜,enopi則好取決於邊間centre。聽聞寶琳不錯

HelloKittyBuzz  寶林嗰間開咗冇耐,好似坑口嗰間有口碑d  發表於 12-1-8 23:58

寶琳都有去睇過,但一班比較人多,佢係大班房,

補充,咁岩我去個日係星期6