用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 尾班車,首屆334白老鼠家長可以講講自己的喜怒與壓力嗎? ...
go

尾班車,首屆334白老鼠家長可以講講自己的喜怒與壓力嗎?

我仔仔是尾班車,今年3月要考AL.

今年讀F.7的學生原來壓力很大及被忽略與無助,很多學校都集中火力應付334.尾班車失敗,學生又向那裡走呢?於是仔仔很多同學都出外上補習班,希望能買個保險.而最近我仔仔12月28/29日(第一日開始接受名,)報讀補習班(忘記是英x或現x),有同學竟然要晨早5:30排隊等候報名(因為先到先得).嘩!情況竟然咁競爭大,好像不用錢讀,超乎想像,可知壓力有多大及想找水泡.

好成績的大學會優先考慮,成績差的,根本不作任何努力,放棄算數,成績中游又沒有特異功能的學生壓力最大,而仔仔屬成績中游的一份子,其所恃者唯勤力,可惜未能做到,也不敢壓迫他,而脾氣也變得急躁.

數數日子,還有百日之數,就要應戰,看看他,自己心中也感到徬徨,覺得辛苦多日,會否有預期回報?

左思右想,不如將壓力寫出來,互相交流,你地的子女又如何?

我的還未到,但朋友就是白老鼠,做家長要平常心對面,可能出來成績很好.

回復 KWT 的帖子

補習社就冇搵過, 阿女已經唔係好多時間用, 所以都係由得佢自己搞掂. 我唔會問佢溫成點, 總之濕碎既嘢, 做下跑腿, download pass paper 咪幫下佢忙. 第日陪下佢搵centre, 俾o的正能量佢已足夠. 希望佢可以入到first choice啦.

我仔仔都係白老鼠, 佢都好比心機温書, 表面好似一d都唔緊張, 但內裡壓力應該都唔少, 佢最擔心通識呢一科改卷o既準則, 遇著個同聲同氣o既就最好, 翻過來遇著個異於己見的就慘啦. 萬一死於通識一科手上, 就連大學入場卷都冇埋.  所以我都唔敢成日問佢温成點, 等佢自己自由發揮. 祝所有白老鼠都順順利利, 入到自己想讀o既科目!

回復 KWT 的帖子

KWT

我完全明白與理解你的感受, 因為我女兒都是末屆AL考生, 壓力之大真的不為外人明白, 她的學校也是集中資源與力量面對334, 因為要取得好成績登上學校網頁, 而把AL學生忽略.

她們所有F.7的同學都出外補習, 放學後要補, 假期又要補, 真係身心疲累, 完全没有時間休息, 成績中游的學生真的是最辛苦的.  雖說辛苦可以當作鍛鍊, 但無形的壓力就真不是三言兩語可化解的.  試想想, 每年的AL都已經是學生們最大的挑戰, 但今年還要面對334的學生, 雖說入大學是有兩倍學額, 但其他配套是没有增加一倍的, 不是末屆AL的家長真是不會去了解, 才會說一些動聽的話.

眼看她們每日倒數日子, 自己心中也感到十分難過呢, 只有在可幫助的範圍內協助她, 我們家長一起努力吧.

khmama 發表於 12-1-3 20:47
回復 KWT 的帖子

補習社就冇搵過, 阿女已經唔係好多時間用, 所以都係由得佢自己搞掂. 我唔會問佢溫成點,  ...

khmama,

我對你囡囡非常有信心,入大學絕對沒有問題,只差是能否入讀自己心儀的學系.我心底裡其實很羨慕你.

cocomints 發表於 12-1-4 10:29
我仔仔都係白老鼠, 佢都好比心機温書, 表面好似一d都唔緊張, 但內裡壓力應該都唔少, 佢最擔心通識呢一科改 ...

cocomints,

我反而覺得首屆334通識,合格率會很高.何解,我相信一定會拉curve及控制有相當數量學生合格,想想如果太多人不合格,教統局要面臨多少大眾的壓力,又怎樣向群眾交代及自圓其說?反而第二,三屆白老鼠更要擔心.

supericeice 發表於 12-1-4 11:27
回復 KWT 的帖子

KWT

supericeice,

好高興能有同道人分享感受.我真是覺得今年讀F.7的學生像孤兒仔女,學校的support太少,而學生內心面臨壓力也最大,如果考試失敗,不能像往常一樣再來一次.

我感覺壓力大是因為仔仔報補習班,回來話d人真是痴線的,5:30a.m.就開始排隊等候報名,我從來沒有想到會有咁多人讀補習班,現在知道你囡囡d同學都是這樣.真是無話可說.

我希望所有F.7的同學都可入讀大學,雖然明知道不可能,但希望認識都可以入大學.實在不想見到付出努力,得不到回報(儘管現實往往如此),咁快承受挫折.

願你囡囡和我仔仔都考試成功,可以踏入大學之門.

回復 KWT 的帖子

尾班車A Level最大憂慮係咪冇得take 2重考?
補習就年年公開試都係咁...

首屆334白老鼠就驚通識...唔知點讀好、點考好,又冇past paper,又唔知大學收生成績...!
我仔係第2屆334白老鼠。我好戥首屆334白老鼠擔憂,希望大家順利大吉!

smallfoothk 發表於 12-1-3 17:44
我的還未到,但朋友就是白老鼠,做家長要平常心對面,可能出來成績很好.

smallfoothk,

謝謝關心.已經叫自己要平常心面對,只是覺得仔仔讀得咁辛苦,忍不住在此說兩句.

KWT 發表於 12-1-4 15:57
cocomints,

我反而覺得首屆334通識,合格率會很高.何解,我相信一定會拉curve及控制有相當數量學生合格,想 ...

同意妳講法....我女個通識老師都是這樣說......如合格率低的話...變相政府要自打咀巴......因呢科係佢地要整出黎的.....

cocomints 發表於 12-1-4 10:29
我仔仔都係白老鼠, 佢都好比心機温書, 表面好似一d都唔緊張, 但內裡壓力應該都唔少, 佢最擔心通識呢一科改 ...

同我一樣....對住大女做今屆334白老鼠.....我都希望她放鬆D 面對.......壓力應該都唔少.....始終係第一次面對公開考試....加油呀................

回復 KWT 的帖子

1) 334 無拉curve
2) 首屆334深與淺都沒有分別,因為大學學位數目仍是一樣,
     只不過是沒有pass paper 做, 尤其是通識科的改卷準則
     到現時都弄不清

我女都係"末代AL考生"報咗3科補習衝剌班,phy長期補緊......
小朋友有壓力,大人要識得同佢減壓
我已經揾咗好多資料,佢入唔到U都仲有大把選擇,等小朋友無咁亂

701003 發表於 12-1-9 01:29
我女都係"末代AL考生"報咗3科補習衝剌班,phy長期補緊......
小朋友有壓力,大人要識得同佢減壓:me ...
我已經揾咗好多資料,佢入唔到U都仲有大把選擇,等小朋友無咁亂

可否講下有咩資料.......

回復 prettylily 的帖子

調 查 : 首 屆 中 學 文 憑 試 考 生 壓 力 超 標

2012-01-09 HKT 16:26
青協公布有關首屆中學文憑試考生面對的壓力(羅詠暉攝)
[/td][tr][/tr]
青 協 調 查 顯 示 , 首 屆 中 學 文 憑 試 考 生 , 壓 力 超 標 , 調 查 訪 問 了 2500 多 名 考 生 , 以 10 分 為 滿 分 , 八 成 表 示 , 壓 力 達 7 至 10 分 的 極 高 水 平 。 兩 成 幾 認 為 , 壓 力 已 達 10 分 的 頂 點 。 調 查 發 現 , 考 生 最 擔 心 未 有 足 夠 時 間 溫 習 ; 必 修 科 成 績 未 達 到 升 學 要 求 ; 及 未 能 掌 握 通 識 科 成 績 等 。 在 備 考 過 程 中 , 普 遍 考 生 已 出 現 容 易 疲 勞 , 精 神 緊 張 , 脾 氣 暴 躁 等 , 考 生 最 希 望 得 到 的 服 務 是 各 科 的 認 試 技 巧 及 升 學 資 訊 等 。 負 責 調 查 的 社 工 形 容 , 調 查 顯 示 , 考 生 的 壓 力 已 達 到 警 戒 線 , 而 他 們 希 望 得 到 的 資 源 , 是 以 應 試 技 巧 及 升 學 資 訊 為 主 , 忽 略 處 理 心 理 壓 力 的 重 要 。 她 提 醒 考 生 , 如 不 正 視 問 題 , 壓 力 會 引 致 焦 慮 、 驚 恐 及 肚 痛 、 腹 瀉 等 , 反 而 會 影 響 考 試 表 現 , 建 議 考 生 有 需 要 時 求 助 。

我女理科,我揾ge資料有~~外地升學(大6、台灣)、副學士、文憑課程、政府工(衛生幫、註冊護士、化驗員、警察、牙科保健員......)
學校、傳媒只顧334學生前途,末代AL生是被忽視、被遺忘的一群我哋做父母ge就應該為佢哋揾多d出路!

701003 發表於 12-1-11 00:49

我女理科,我揾ge資料有~~外地升學(大6、台灣)、副學士、文憑課程、政府工(衛生幫 ...
我女係讀 BAFS & ECON 的....但係334 的....她的學校又係ONLY 只叫佢地考好D DSE 成績....最少都要全 4 GRADE 先可以有D 機會入U 門檻........但就好少介紹其他 HD...副學士....IVE.....ETC D 資料給佢地.....我都係同阿女兩個係上網搵 HD....IVE...其他出路給她.....有D 上網報左名先.....HOLD 住位等日後DSE 成績出左...就唔駛果時先再搵就慢了遲了.......
至於外地升學.....我都有想過...但見她一個女仔會危險.....好似早前日本果兩個台灣女仔事件咁......怕怕....所以都係希望係HK 讀.....U OR 文憑課程..ETC......

JP 發表於 12-1-4 16:29
回復 KWT 的帖子

尾班車A Level最大憂慮係咪冇得take 2重考?

JP,

Sorry,今晚才有時間上bk.

我都覺得尾班車A Level最大憂慮係冇得take 2重考(十分希望我理解錯誤),再讀334又不可能,亦即是如果今次考試失敗,以前讀左的科目全部沒有用,難道再由F.5讀起?

講起補習,原來d notes很珍貴,不像我們以前會無條件互相分享.我仔話要交換notes,沒有就沒同學跟你交換.聽說最近佢學校有同學唔見左notes,要學校幫手找尋.

唉!見到d 334模擬試卷,真是不知道怎樣考,即使考左,也不知道有多少勝算.成日改制,還一刀切咁改,攪到學生,老師,個個人心惶惶,也許現在是名校發揮最高功效時間,起碼有d信心保證.

你仔仔是第2屆白老鼠,我看到時也是一個"亂"字.經歷第一次投訴,然後再改善,到時不知道又會出現什麼模式.

701003 發表於 12-1-9 01:29
小朋友有壓力,大人要識得同佢減壓:me ...

701003,

很羨慕你可以識得同囡囡減壓,我就不能.因為我只要出聲或任何一個表情,仔仔就知道我想什麼,如果扮沒事,佢會覺得我很假.除非無欲無求,不然,始終有壓力.我對仔仔說已經預左接受最差的成績,叫佢用平常心去考試就成,希望能減輕佢壓力.