用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 尾班車,首屆334白老鼠家長可以講講自己的喜怒與壓力嗎? ...
樓主: KWT
go

尾班車,首屆334白老鼠家長可以講講自己的喜怒與壓力嗎? [複製鏈接]

多謝你們關心.我很高興看到你地的回應及留言.

自從知道今年AL是尾班車,我很有壓力及自責.因為當年仔仔想學中文,所以選擇傳統小學,放棄英基.誰知道Jupas與 non-jupas入大學途徑竟然有那麼大分別.很多讀英基的去年已經入讀港大LAW, MED.幸好最後仔仔都入到U.

happypaino,

我覺得上到高中,補習班用處不太大.只不過,人在無助時,好像手裡抓著根草,勝過兩手空空,除非學習答題技巧.佢地會俾很多notes你,只要上堂講過小小,就話貼中題目,這些都是舊制情況.在334下,特別指通識,補習班是否有用,就不大清楚,希望有其他朋友可以分享經驗.

KWT

恭喜你囝囝入U。前一排和朋友聚舊,她兒子考AL時失手,好彩入到科大,但並不是首選,今年一級名譽畢業,還考入政府。希望你囝囝繼續努力,原來在大學又會從新開始,只要有能力,就有機會!

回復 KWT 的帖子

末代AL係被遺忘的........
忘記過去,展望未來
我女都入到U
KWT~~~~你仔入邊間U?我女入BU...

701003 發表於 12-8-13 16:20
回復 KWT 的帖子

末代AL係被遺忘的........
恭喜恭喜!

但我記得你之前講過話佢入唔到u ,或係我記錯左?

回覆:樂樂 的帖子

查完卷之後入咗浸大

701003 發表於 12-8-13 23:31
查完卷之後入咗浸大

我仔有個同學又係,查完卷後,成績升GRADE,入左 HKU 熱門科目,仲唔需要面試 TIM.

我女都唔使面試

回復 701003 的帖子

congraduation! 入到那一faculty?

dailam 發表於 12-8-14 19:58
回復 701003 的帖子

congraduation! 入到那一faculty?

Pharmacy in Chinese Medicine

701003 發表於 12-8-14 21:20
Pharmacy in Chinese Medicine
佢點樣簡架? 之前25個choice內面,佢成績高過任何一科既最低分那位,都可以入那科?

我女偏向保守
比如,果科上年平均AL成績係9—11分,咁佢預期自己可以考取起碼10分以上,咁就可以試下
如果放榜後成績未如理想,可以更改選科次序一次
文憑試收生分数,各大學會有公佈!熱門科目肯定競爭激烈,我女偏向選冷門少少。。。。。
我女因為英文聆聽分偏低,再加上佢最有信心之bio分偏低,所以第一次聯招派唔到大學學位,所以申請覆卷,查卷後成功入U

csk 發表於 12-8-12 23:48
KWT

恭喜你囝囝入U。前一排和朋友聚舊,她兒子考AL時失手,好彩入到科大,但並不是首選,今年一級名譽畢業 ...

CSK,

謝謝.其實我都覺得仔仔考AL失手,點解?因為放榜個日,同樣一齊派mock成績表,諷刺的是失手2科,在mock考試排頭一,二位,當日我見到成績跟他後面的同學都攞A,望著那張AL成績通知單,如果眼光可以移形換影,真是想搬左d grade落我仔仔張成績單裡,那就一天都光晒.事後想想,其實在壓力下考得好,反而更重要.我們出來工作,很多時都要面對壓力,也許考試壓力都是另類訓練.

樂樂 發表於 12-8-13 22:53
恭喜恭喜!

但我記得你之前講過話佢入唔到u ,或係我記錯左?

701003,

我仔入左HKU.其實我都想佢報pharm or physio,可惜成績不夠,不敢摶,怕連個桔都冇埋.你囡入左PHARM OF CHINESE MED都好,希望以後能夠交換心得,互相分享.

樂樂 發表於 12-8-14 16:58
我仔有個同學又係,查完卷後,成績升GRADE,入左 HKU 熱門科目,仲唔需要面試 TIM. ...

樂樂,

我仔都有查卷,可惜沒能升grade,白白花費了$$$$$$

我們的尾班車都算告一段落,希望能聽到首屆334白老鼠家長好消息.盼望著......

‹ 上一主題|下一主題