用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama 請幚手,謝謝??
go

khmama 請幚手,謝謝?? [複製鏈接]

khmama 請幚手,謝謝??
本人孩子今年升中,將軍澳區, band 2 頭至中, 官小, 全級60名, 有官中聯繫學位36個
第一輪 自選應選什麼學校?
第二輪 大抽獎應選什麼學校?

謝謝
   0    0    0    0

如果你間官中係band1而聯繫位唔夠分比小學band1生, 你就唔使再去考慮聯繫中學. 西貢區同南區一向係最差既區, 明年西貢區更加係多咗300人爭, 能夠自行成功就最好. band2頭至中可以考慮慕德同王華湘.

謝謝,你的意見!
我想問自行派位,由將軍澳跨區到觀塘區或其他區有沒有優勢??

慕德有聯繫小學,是否會影響自選學位數量??

回復 andycms 的帖子

相信影響唔大, 佢自己小學既學生經抽獎都會抽到, 自行當然會選o的較好既學生.

Khmama,

官小既學生係自行揀官中會不會有 JETSO 呢 ?
I mean that more chance than other school.

回復 hw1115 的帖子

大抽獎就可能有jetso(如果有聯繫位), 自行多數都係睇成績,課外活動, 面試表現同操行, 係咪官校冇咩關係.

回復 khmama 的帖子

如我是B1仔, 聯繫中學是B2,
那麼對我來說是沒有jetso, 除非我去讀聯繫中學.

我仔是西貢區聯繫中學既BAND1尾學生,聯繫中學是BAND1,依家都唔知點選好?若於自行選了慕德等BAND1尾BAND2頭中學入咗,就要放棄聯繫中學,若自行選聯繫中學,自行入到機會微,假如第三次呈分試再跌就要選BAND 2 中學,連BAND 1 尾的學位也不保!!!!!唉.....!有無有經驗媽媽幫幫我,求救!

回復 tszyan1001 的帖子

咁自行一定博聯繫中學啦.(如果心儀)

band1仔又唔會甘心去band2中學啫, 你抽獎唔貪聯繫位, 放佢包底都入到啦. 你自行應該選兩間心儀band1中學, 抽獎選band1最後先用聯繫中學包底就最jetso.

回復 tszyan1001 的帖子

呢個遊戲難玩係因為你要經常作出抉擇, 聯繫既玩法得一個, 唔想放棄聯繫中學, 覺得抽獎有機會, 唯有自行報聯繫中學 + 一間比自己聯繫中學更好或同級既中學 (如果唔想就要放棄自行第二志願). 然後比心機讀書, keep住band1成績, 到時甲一填聯繫中學, 甲二同甲三唔填, 乙一填聯繫中學. keep唔到band1成績只可以認命, 抽band2中學, 放榜再去叩門.

您意思我放完所有BAND 1 中學後, 開始放BAND 2既時候, 放聯繫中學為1ST CHOICE?

醒目開學勳章

hw1115 發表於 11-12-30 11:11

您意思我放完所有BAND 1 中學後, 開始放BAND 2既時候, 放聯繫中學為1ST CHOICE? ...

應該係啦, 但呢個時侯, 係吾係聯繫中學已經無關重要啦因為聯繫中學效應, 要係放係乙部第一志願先有效
如果, 聯繫中學有幾間
甘就要連續放甘多間先有作用
即係, 乙一, 聯繫, 乙二, 聯繫, 乙三都係聯繫
甘樣, 先會乙一派吾到, 派乙二, 派乙三

如果, 你係放乙一聯繫, 乙二, 是但一間官, 津校, 乙三, 聯繫
甘你個聯繫位就得乙一可以派, 乙二開始, 已經要同同區所有同BANDING 的學生一齊抽, 抽吾到, 到乙三(吾可以用聯繫位)

所以, 你乙部如果吾係放聯繫位係第一的話, 你已經吾駛諗佢係吾係有聯繫的關係, 你只可以當佢係一間普通BAND 2 學校黎放

hw1115  明白,好清楚.  發表於 11-12-30 12:37

冇錯, 你間中學真係band2至係咁填, 如果係band1就要填第一.

hw1115  唉!我間中學退步中,真的失望!  發表於 11-12-31 09:13

回復 CrabPincers 的帖子

如果有幾間聯繫中學, 都只可以選一間作第一志願去抽聯繫位, 其餘聯繫中學唔放第一係冇得抽聯繫位既.

醒目開學勳章

khmama 發表於 11-12-30 23:31

如果有幾間聯繫中學, 都只可以選一間作第一志願去抽聯繫位, 其餘聯繫中學唔放第 ...

下? 但我女兩年前揀中學, 學校係甘同我講架WOR佢當初還叫我3間揀晒聯繫中學架WOR........

2011-2012年度灣仔區

非保留位

聯繫保留位

庇理羅士女子中學

金文泰中學

鄧肇堅維多利亞官立中學

何東中學

假設軒小Band1女生如果將所有聯繫中學排列於乙部大抽獎的頭四志願:

1.庇理羅士女子中學   2.金文泰中學   3.鄧肇堅維多利亞官立中學  4.何東中學

第一志願抽完9個聯繫保留位, 再抽3個非保留位.
第二志願抽7個非保留位.
第三志願抽48個非保留位.
第四志願抽50個非保留位.

當然這裏的聯繫保留位只會留給軒小上下兩間自己爭.  遊戲規則祇有第一志願才可以享受直屬或聯繫保留位的優惠. 聯繫因為學位少而好學校又競爭大, 明明外面有很多機會更高的好選擇, 但家長又不甘心放棄而表現得進退兩難的例子甚多.

# 因為聯繫位少, 聯繫小學的Band2學生是無機會升上所謂Band1的聯繫中學, 其實大抽獎選校的技巧是建基於教育局的遊戲規則, 家長明白這個遊戲規則便不難發現, 辟如以上例子灣仔區校網軒小Band1男女生目標衹有皇仁及庇理羅士, 不選金文泰為第一志願便等於拱手讓了金文泰的7個聯繫位給選金文泰為第一志願的軒小Band2學生, 所以也是Band2學生的黃金機會, 好好把握 !

1   2   3   6  8

你間學校咁都講得出, 你地真係要自求多福.

醒目開學勳章

你間學校咁都講得出, 你地真係要自求多福.

唉!都不知講乜好,多謝指正,不好等我再矇落去
‹ 上一主題|下一主題