用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導? ...
樓主: vincher
go

中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?  

回覆:中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?

見到個post真係嚇了一跳,小女二年班,我真係無諗中一仲要同佢溫習?我想係三四年班要佢自己溫!我係咪太天真?,

ANChan59  No, you have the right mind-set, depend on how to execute.  發表於 12-5-23 23:07
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

回復 mokchingyin0910 的帖子

那就要靠孩子性格,溫習時會否專心你能咁早訓練囡囡,係好事!始終教子女學會學習,才是良策!
如果你打算為女兒選英中,而現在讀緊英小,銜接初中問題不大!你大可繼續放手了!

http://www.am730.com.hk/article_print.php?article=104965

自主學習之下,學習能力較紮實和持久。

Jackieson    發表於 12-5-30 11:37
HY412    發表於 12-5-23 23:16

mokchingyin0910 發表於 12-5-22 16:33
見到個post真係嚇了一跳,小女二年班,我真係無諗中一仲要同佢溫習?我想係三四年班要佢自己溫!我係咪太天 ...

我小朋友小學時期都係佢自己溫,然後我問問題考佢,但上到中學唔到你話幫佢溫,
因為小朋友可能會要求由自己溫,連問佢問題都無需要,總之....
臨近考試家長只可以"提點"佢加緊溫習

引用:今天我把這個話題和讀中三的女兒分享,她話

原帖由 samyho 於 12-05-17 發表
今天我把這個話題和讀中三的女兒分享,她話:"點解中一仲要家長陪同溫書呢?溫書係好私人的事哦,我反而係 ...
所以好睇小朋友的性格,如果我做仔好似你個女咁生性識諗就好囉!白頭髮都少幾條呀!同埋女仔係早熟D,識諗D嘅,阿仔嗰級,全級頭十名,九個都係女仔!我有個朋友當年就係為左"避"D女仔強敵,揀左間男校中學,果然F1-F3比佢考全級第一。

回復 Jackieson 的帖子

嘜到中學唔係男仔弾出嚟咩?一般女仔係小學威晒!她們定性些!

MacMa  me too...  發表於 12-5-28 14:51
Snakemama  即係我有排等  發表於 12-5-27 10:03
Yanamami  男仔.....等到F3 la.  好彩既話就開竅. 搵老公都係要大自己5年先好la.   發表於 12-5-27 08:14

回覆:中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?

升中後我亦全放手,呀仔學左乜我冇可能樣樣跟住,小學時功課都已經自己負責,只係測考要幫o下佢,中學就要自己負番責任啦,但放手意思唔係話完全唔理佢,呀仔功課有問題問當然要幫佢,但如果仲要好似小學生o甘督促先做,呢個就係小朋友讀書態度問題,呢d係應該從小陪養。

有時可能時代唔同左,又或者可能父母愛子深切,個人覺得現今父母有時會做得太多,令小朋友失去左自學動力,舉例有些父母怕小朋友用英語學習跟唔倒,會主動為子女翻譯好書本,以前我地讀書唔識英文乜唔係自己查字典先會印象深刻??何解現時會變成父母工作/責任?子女如果有科目比較弱當然要諗辦法幫佢,但陪養佢學習態度先係最重要。

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

但以前冇咁多功課、冇咁多小測,冇咁多專題研習!我記得自己做完功課和備課,還有時間溫習!我卻見兒子做完功課,最多預習一科目嘅內容!試過默書加小測,一天四個!

回復 vincher 的帖子

係架 ,而家讀書做功課可能比上一代辛苦 , 要求又高 , 記得我仔 F.1 初期 , 佢學校係勁多功課 , 每晚做功課已去到 10-11 點 , 試過成點都未做完 , 測驗更是個個星期都有, 我作為媽媽真係看在眼 ,痛在心 . 問題係香港嘅教育制度系o甘 ,妳選擇在香港讀書只有學習適應,  真係好無奈 , 但我只會同呀仔講, 十隻手指有長短, 冇可能樣樣都得,  只要你盡左力 , 無論結果係點都唔係太重要, 但係你要問自己係咪盡左力付出先 .

現今呢一代小朋友好多時從小就被人安排好 , 小學有人睇功課 , 補習班 ,考試陪溫習 , 所以主動性較低 , 測考成績唔理想通常係家長緊佢唔緊 , 小朋友慣性倚賴 , 點可以放手 ?? 我覺得唔夠能力讀書小朋友其實佔小數 , 反而小朋友習慣有大人陪伴 , 倚賴 ,心散 同 學習態度問題佔得比較多 . -- 試想想初小太細唔可以放 , 高小要升中更不能放 , 初中大轉變又不能放 ,  o甘高中要考大學更加不能放 . 難怪見有家長陪子女見工 , 唉 ! 悲哀 !    ( 不喜勿插 )

vincher  Agree一係要狠心放手,由得他們成績跌或泵本放洋  發表於 12-5-28 00:02
Snakemama    發表於 12-5-28 00:01

如題!兒子爸常跟我爭議:給兒子自己溫習!

原帖由 vincher 於 11-12-24 發表
如題!
兒子爸常跟我爭議:給兒子自己溫習!不要做直昇機媽媽!
真氣人!動不動濫用潮語!在旁指導孩子溫習 ...
我學校老師是反對幫手溫書的

http://www.holtgws.com/whatisunschoolin.html

看一看有關unschooling的資料吧!或許大家會有新的體會。

ChiChiPaPa 的帖子

http://www.holtgws.com/unschooling.html

vincher 發表於 12-5-27 07:47
回復 Jackieson 的帖子

嘜到中學唔係男仔弾出嚟咩?一般女仔係小學威晒!她們定性些! ...

我囝囝學校中學畢業生最好成績那幾個都是女生,女人的天下........
去考scholarships的同學 F : M ~ 10 : 1

for every one criticism, three positives must be given.

分享下我個人的經歷,P3開始完全放手,亦無補習,成績中等,諗住直升無呈分壓力,升到班就算。小六,老師話呀仔英文好差,要讀補底班,當時嚇了一跳,親自出馬,補咗半年,攞進步獎,入埋精英班,我便再次放手,我向仔說,書是一定要自己讀的,無人能幫,自己的責任自己負,自己的未來自己决定,中一,二都hea,跌落普通班,又有啲反叛 ,我當睇唔到,當佢係人地個仔,朋友咁囉,從不過問學業情況,淨係灌輸正確嘅讀書同做人嘅態度比佢,叫佢自己諗,終於中二下學期知衰,叫我揾人補數,到中三自己去揾補chem ,又主動同我地商量選科事宜,仲成日喺房温習,唉,總之,兒孫自有兒孫福啦!

ALAL    發表於 12-6-2 20:53

回復 nungma 的帖子

升上初中,我贊成保住孩子升班便可!可惜我兒英文不行,唔睇住佢,以英為教學!語言嘅科目將全軍覆沒,到時年年留班就弊傢伙了!暫時我只有一科唔理佢,就是中史

引用:回復+nungma+的帖子 升上初中,我贊成保住

原帖由 vincher 於 12-05-29 發表
回復 nungma 的帖子

升上初中,我贊成保住孩子升班便可!可惜我兒英文不行,唔睇住佢,以英為教學!語言嘅 ...
其實亦無須為此事過分不安和自責,小朋友小學能自主學習最好,不可以的,也不急於中一完全放手。大部分孩子都是在依賴和自主兩者反反覆覆下成長的,只要看到他是向著自主的方向走,父母亦無須介意他要多一些時間。

Jackieson  agree: 只要看到他是向著自主的方向走,父母亦無須介意他要多一些時間。  發表於 12-5-30 11:49
vincher  Agree  發表於 12-5-29 19:49

嗯,個個小朋友不一樣,慢慢來,我支持你

nungma 發表於 12-5-29 00:29
分享下我個人的經歷,P3開始完全放手,亦無補習,成績中等,諗住直升無呈分壓力,升到班就算。小六,老師話 ...

同意呀! 阿仔小學時我的做法同你大同小異, 希望阿仔中學時會似你個仔咁識諗,咁生性啦!

nungma  希望大家都咁好彩, 好快甩身去玩lu ,hahaa~~~  發表於 12-5-30 12:32

這個 話題講了咁耐,
有無媽咪認為小朋友升上 F.1 後, 真的放手的結果是什麼呢 ?
有無人有經驗, 請分享 !

vincher  點解而家D直資咁多功課?  發表於 12-5-30 23:24
Yanamami  女仔OK.  我放手la. 當然唔會再八、九十分la.  但要接受囉.  細個學行都跌跌碰碰一排先行得穩la. 佢學習態度好, 我唔太著意分數, 升班就得.   發表於 12-5-30 18:10

洋蔥頭媽咪 發表於 12-5-27 23:29
回復 vincher 的帖子

係架 ,而家讀書做功課可能比上一代辛苦 , 要求又高 , 記得我仔 F.1 初期 , 佢學校係 ...

我係一個唔多合作既家長,試過我仔真係多功課到,做到11點(已經冇停手,我仔做功課已經算快個D黎),我叫佢即刻咩都唔好理上床訓覺,老師要寫手冊由得佢寫,再有咩問題既叫老師直接打俾我.

大老呀讀書咋,唔洗博老命呀!而且我係唔信多功課做先叫做識,先讀到書。
我一路都相信只要教學方法用對了(CONTACT到學生), 就算得1-2樣功課都可以記得晒上堂教既野。

Yanamami  所以我揀私校, 少功課, 2測2考.  發表於 12-5-30 18:06