用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導? ...
樓主: vincher
go

中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?   [複製鏈接]

回覆:中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?

中一放不放手,要看小學時你怎樣處理。個人認為,若要小學放手,最好在小三,小三開始,小四孩子可上手,否則,小五六要呈分,你也無法不理。小學能自動自覺,中學你無理由插手。小學都是你扶著的,中一絕不能放。升中面對新環境、新學習模式和來自各校的精英,你一放,九成就墮落崖底,頭開得差,一沉就可能不起。中二要放,中三是死缐,還不成?你孩子也註定讀書不成。

回復 JustAParent 的帖子

十分同意!小五要呈分,中一頭開得差,就成績大跌,孩子也沒自信!當然一邊指導,一邊也鋪路引退!所以我現在教孩子做筆記,始終學會學習,才令孩子終身受用!

回復 ALAL 的帖子

沒有隨書附送的光碟!我只用傳統方法一一寫字咭,你可叫孩子自己做,生字及解釋分開,仲可玩對對碰遊戲

中一放手了.  我覺得是now or never. 但我早早告訴女, 上到中學分數同小學好唔同架, 8X超好啦.  佢自己mark底測考默交功課時間, 我口頭教過去make notes, 話最好做到備課/ 上堂留心/ 回家溫書/ 每weekend溫番果個星期教過d野(做到一半), 禁so far佢一都中規中矩.  當然會差過小學, 但有時讀書方法&答題技巧真係要自己摸索一下, 領略到先係自己真功夫. 係龍係蟲都要靠自己, 扶得佢幾耐呢? 佢地第一次行路都要跌跌下先識, 第一次收拾書包又帶漏野, 第一次洗碗抹檯又要阿媽執手尾, 總得忍受佢既第一次係唔完美(甚至一塌糊塗), 但又唔可以剝削佢學習自己為自己負責既機會.  不過睇人la, 又或者睇家長係升中前輔導得夠唔夠.  逐d放手定 即刻放手就要自己衡量下, 但F1確係the right time. 我女自升中以來都由佢自己為自己負責, 有野要幫手, 即管開聲, 不過佢教緊乜, 我真係無過問過佢.

盡量教他各種溫習的方法吧?同時養成一個每科每天都溫習的習慣,15分鐘就夠了。
放手不等於完全不理啊!
我試過叫囝囝用mind map將每張筆記畫出來,亦試過要他將科學書每一段最重要的句子或最重要的keyword間低,頭幾次佢未識做,就要陪佢教佢做,到見到佢識做,就唔使再睇,可以“放手”讓佢自己做了。所以,放手,要睇佢識唔識做。

mind map 是一個幾好的方法。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

mind-map 詳細係點架, 可否指教! 指教!  謝謝!

Roselady 發表於 12-5-13 15:41

mind-map 詳細係點架, 可否指教! 指教!  謝謝!
啊!這我是自己睇書再教囝囝用的,只係識得好皮毛,唔識用文字解釋呀!類似呢D啦!

主要可以幫囝囝組織和記憶學過的知識。
for every one criticism, three positives must be given.

嘩!好犀利呀! 係整合左全部科目所學既嘢, 定係一個科目呢?

可能我理解力比較低B,  可唔可講係邊本書睇番嚟, 等我借嚟研讀研讀!!

謝謝!

Roselady 發表於 12-5-13 16:04

嘩!好犀利呀! 係整合左全部科目所學既嘢, 定係一個科目呢?
以上兩幅圖唔係我囝畫的,係google來的。我囝畫的簡單好多。

呢本書在圖書館有得借,中文版都有,search下就見到
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item;jsessionid=88701D41A70556BEB3B99E7DAB62F61B?id=chamo:1614939&theme=WEB

回復 vincher 的帖子

I don't have a child in secondary school.  My child is going to be in primary 1 in the coming Sept.  I came across this post and was really shocked.  I thought this topic would only be in the primary school section - whether you will let the child do revision by himself/herself when he/she is in P1 (or lower grades of primary school).  I did not know that this would be a point of discussion for a secondary school child.   

May be it's really different generation now, recall when it was my time in secondary 1, my parents were so busy at work and housework, and most of all, they don't know English and all the different subjects.  Who would bother (or have the resources) to accompany a secondary 1 child to do revision?  The driver for us to do the revision by ourselves is that we know we need to do well and our future are in our own hands.  It's not only my own case, the above applied to a very big portion (if not all) of my classmates.

Nowadays, the academic levels of parents are higher than our generation, now then I know that this is a curse rather than a blessing.  We know English and all the subjects are at our finger tips, so it turns out to be not a choice but we must use all our efforts to hold our children's hands at our very best.  Shouldn't we let them know that it's their own life and their own future, it's their own responsibility to do well at school and they can enjoy the fruit themselves or vice versa, rather than us.

My child is still small and I know I do not qualify to comment on the above.  It's just that if I still need to hold their hands so tight when they are in secondary school, I can foresee that I would be so deadly tired.  I am so glad that I have read this post, your comments are like a mirror that shows my future.  Now that I know my future, what should I do to change it?  Let me try to work it out from the time that my child is in primary school.  Let me try to work it out every single day from today.  Thank you so much.

回復 hoihoima 的帖子

旁觀者清,當局者迷。感謝你一針見血的評論。

hoihoima 發表於 12-5-14 00:44

I don't have a child in secondary school.  My child is going to be in primary 1 ...
贊成啊~~~我都係P1起由得我細女自己搞掂(功課測考), 不過都忍唔住測考前double check佢溫成點.  大女果時係第一胎, 乜都緊張d, 不過P3起都唔理佢功課, 家下F1就全放手了.  甩難了....

lillymarie  當年我爸唔再理我,係我覺得甩難!頓是海闊天空,陽光普照!哈哈!  發表於 12-5-14 11:34

回覆:中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?

Some parents might be influenced by nostalgia in their childhood and they are so proud of being hands-off from their children study early, even in junior primary.  Instead, the parents send their children to cram schools or even recruit private tutors for them.  Does it make any difference ?

我的觀察: 希望仔女自幼獨立(包括生活上、學業上)的家長,多數係父親;希望仔女獨立之餘,自己又時不時出手支援的, 多數係母親。我覺得,放手是一定要做 (早好過遲),但應該在教懂子女一套有效的方法之後。至於"從旁指導",亦無可厚非。只要不是"泥足深陷"便可。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

睇情況啦,測驗會鬆D,考試就緊D..有眼睇架,我只係吾同佢溫中文,就吾合格啦...想佢英文基礙好D,英文科目還是加一把扶下佢...要個細路識獨立,人人都吾同架...有D中三都HEA住讀..

我自己細個時,爸爸管我讀書管到小六,跟住我就甩難了。去到英文中學,爸爸已唔識幫我,兼且我間學校大部份人係B或C,只有尖子才會攞A,所以無乜壓力。

我自己最深刻的體會是: 爸爸用了幾年時間教我讀書的方法,去到中學我的確已不需要他再幫我,而且我只要取得B或C就算交差,當中真的有很大空間讓我去嘗試。

大前提是究竟小朋友懂不懂自己溫習?家長的底線在那裏?

Yanamami  係呀, 我只求囡有B有C(唔好肥佬)就夠la.  佢無太大壓力.  發表於 12-5-14 11:25

我覺得放手是越早越好,不過不是就咁交個波比小朋友,先要陪做,從中要教曉他們如何做,然後慢慢把更多的任務交給他們,而且要接受他們剛開始自己做時,肯定比起你幫他做打了8折,甚或更多,不要說出:比你自己做你就做到咁的說話,不過這要花相當的時間,可能對雙職家長來說是很困難的,我可以想像,如果8時才下班回午,兒子明天就要測驗,可能就只想快快跟他溫習完就算。
p.s. 我的兒s還很小,幸運地我不用外出工作,只是工作關係所見大部份的學生都是工人姐姐帶大,也明白他們之所以依賴,也許是父母迫不得已

JustAParent 發表於 12-5-12 19:27
中一放不放手,要看小學時你怎樣處理。個人認為,若要小學放手,最好在小三,小三開始,小四孩子可上手,否 ...

放不放手,我覺得要視乎小朋友的性格。以我小兒為例便在小三開始放手, 因為佢覺得甩難, handbook亦開始多紅筆, 小四成績最差, 小五知衰, 成績上返d, 小六上學期我地吾敢啦, 要出手了, 成績上返好多, 亦是最好的一次, 呈分成績拉返高。小六下學期覺得要再放手,等佢自己來, 因估計差極吾會跌banding,都有D&估佢成績會跌; 果真係又跌, 因為佢放鬆晒。希望佢藉著呢次教訓, 上到中學會緊D.

講返中學, 我認同升中 面對新環境、新學習模式, 所似中一絕不能放(100%支援)。中二&中三自己會出手支援, 也不能放軟, 中三or中四真是死缐, 中四才完全放手!d家長可能覺得太遲, 我都明既. 但想當年自己讀書時, 自己&身邊的同學到左中三or中四就會好似玩音樂椅,轉晒位, 好似X字甘, 有同學中一至中三全級第一, 中四比d後發力的同學追過,直上大學, d中上的就墮落崖底 所似個人認為, 汲取小學經驗, 要時鬆時緊, 中一絕不能放, 到中四才完全放手. Just for sharing!

Jackieson 發表於 12-5-14 17:26
放不放手,我覺得要視乎小朋友的性格。以我小兒為例便在小三開始放手, 因為佢覺得甩難, handbook亦開始多紅 ...
車牌新手, 好易出事.  習慣有師傳"磅"實(每個動作都跟足師傅叫禁做), 剩番自己就驚驚青青.  F4先放手, 真係太遲, 反正仲有兩年考DSE, 不如順便陪多兩年.....入到U, 甚至出社會做野, 一切眥新, 放唔放手好? 要跌, 早d跌好, 損失細d.

Yanamami 發表於 12-5-14 18:32
車牌新手, 好易出事.  習慣有師傳"磅"實(每個動作都跟足師傅叫禁做), 剩番自己就驚驚青青.  F4先放手, 真係 ...
My husband 早係阿仔讀小學之初就要我放手,理由係:跌過方知痛。越早跌,就復完得越快。反而人生太過一帆風順,對小朋友的成長並不是太好(因為冇父母/冇人可以保證孩子的生活會一生順利)中學一樣,扶持一段時間後,讓佢自己試,衰咗仲有時間爬起身。但我亦認為,一套有效的學習方法是必須係放手之前建立。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。
‹ 上一主題|下一主題