用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導? ...
樓主: vincher
go

中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?  

完全明白,看老公教仔:陪坐而已,自己看報紙;有時他發夢太久,才說一兩句!

vincher 發表於 12-1-7 20:13
完全明白,看老公教仔:陪坐而已,自己看報紙;有時他發夢太久,才說一兩句! ...

重要手上渣住D野食緊

醒目開學勳章

vincher 發表於 12-1-7 20:13
完全明白,看老公教仔:陪坐而已,自己看報紙;有時他發夢太久,才說一兩句! ...

你老公都好, 肯陪佢坐
我呢排病左, 都要帶住口罩陪坐呀..........(講緊讀緊小學的仔)

咁我嘅睇法有少少唔同。
大佬呀,你肯陪坐,我諗住可以旨意你架。
如果你真係只係發揮 '坐' 嘅作用,我諗我會好勞氣,唔該你唔好自告奮勇好過喇。

但0吾俾佢(老公)陪坐,會否中了他的詭計!
---->你0吾抵得,咁個仔你自己看!以後日日都係你,他只陪玩……

ALAL    發表於 12-1-10 00:33

e + d 小朋友咁醒目 點會分唔清坐晌隔離嗰個係真人定係人形紙板呢。
d 大哥覺得讀書唔需咁緊張係天性 自自然然就會變身做人形紙板。
到最後 咪又係要你自己出手
可能到時仲要趕頭趕命添呀。

醒目開學勳章

Rattie 發表於 12-1-10 12:08
e + d 小朋友咁醒目 點會分唔清坐晌隔離嗰個係真人定係人形紙板呢。
d 大哥覺得讀書唔需咁緊張係天性 自自 ...

唉, 我果個, 連人形紙板都吾做
SUNDAY 我食左藥, 去左訓一陣, 諗住比個仔休息一粒鐘, 叫左佢, 叫我2點起身
結果我230先起到身
出到廳, 甘靜既.......
大既出左街
細既, 繼續係床發白日夢...................
人形紙板都無

佢都係見你病咗想你休息吓瞓多陣
休息夠你自然會起身

人形紙板都吾做我真係覺得冇問題
好過兩公婆為咗點教仔各持己見而鬧交

既然係你唔抵得
咁唯有你自己辛苦 d 囉

可以 relax d 嘅話
你同阿仔做到幾多咪幾多

醒目開學勳章

Rattie 發表於 12-1-10 15:35
佢都係見你病咗想你休息吓瞓多陣
休息夠你自然會起身

WAKAAAAAAA 未就係我吾抵得
所以未又係我LAW

人形紙板都吾做我真係覺得冇問題
好過兩公婆為咗點教仔各持己見而鬧交 : --

你好看得開

回復 CrabPincers 的帖子

哈哈!原本「低處」未見低!烏呼哀哉……

回復 ALAL 的帖子

原本我已很好了!謝謝你的安慰!

回復 ALAL 的帖子

大家教小朋友嗰套方法好多時都唔同
費時鬧交收場
你想教 ok 不過以後就由你嚟接手
唔好興之所致就嚟加把口玩客串
我都係唔抵得唔放心嗰個
自己做哂總好過你賴我我怪你

回復 Rattie 的帖子

有時真的寧願自己辛苦些,但有時又工作太忙,無法不讓老公當紙版人

回復 vincher 的帖子

我會比小朋友自己溫. 我個女五年級開始自己溫同埋功課自己做,比小朋友早D習慣.

你有如此乖的孩子,恭喜你!我的不行:放手俾佢自己溫,只会呆坐盼夠鐘,結果得一個..滿缸紅,然後留班!当然我会慢慢放手,大前提教曉他如何做筆記、分辨那些是課文重點...我已不斷灌輸留班後冇得同同学一齐升中二...得佢知驚,成為推動力

回復 vincher 的帖子

參考下BK 好爸爸大力的教子之道,好好笑,又有用:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D5&page=13

昨天晚上看完大力教子心得,佩服萬分!謝謝你link給我們看!haha!昨晚就為教子而與丈夫嘈:他經常轉手機,每次把舊的給兒子,我次次阻止,免得兒子太物質化,而且太危險(小孩子有手機在手,必定一路行,一路玩)(mobile越新款,遊戲越多)結果:大的不聽話,警告細的,叫他勿取,否則以後no pocket money...搞到仔仔哭著上床睡!

ALAL  這方面,我家肯定低處未見低  發表於 12-1-26 17:30

幫個仔整緊科學的生字LIST, 用緊EXCEL,一欄英文,一欄中文解釋,請問是否有功能可以將D字撈亂,比阿仔做配對?

貴子弟溫考試時,有無看下隨書D CD ROM,有無用?