用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導? ...
樓主: vincher
go

中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

真係好看個小朋友性格
我個大女, 由細到大, 都吾駛我陪佢溫習, 依家中二, 中一時, 更加無陪佢溫書, 我連佢學校教緊乜, D 書, 都係買返黎見過一眼, 第二眼就係放暑假(拿去賣)

但細仔, 就好吾得, 我吾陪佢溫書(都係坐係佢隔離), 佢會DAY DREAMING
我都係樹諗緊, 到佢中學時, 我夠竟, 駛吾駛都還要'陪讀'

kathy_0246  me too ar....  發表於 12-8-9 13:17
smallfoothk  真係好看個小朋友性格
我個大女, 由細到大, 都吾駛我陪佢溫習, 依家中二, 中一時, 更加無陪佢溫書, 我連佢學校教緊乜, D 書, 都係買返黎見過一眼, Same  發表於 11-12-31 15:01

小學時我都有同佢溫下書. 到了中一,  我真係完完全全咁放晒手, 反正遲早都到放o架啦! 現在開始放, 等佢習慣下自己處理, 中一跌下都仲有時間, 如果佢一直依賴住我, 我怕越遲放手就越難放.
現在只會問下佢, 明天有無小測有無要問書呀 or 叫佢溫下書啦! 現在都只係得把口去提下佢, 教書內容我完全無去理. 有時佢叫我幫佢聽下d生字串得啱唔啱咁咋! 因為佢自己講過, 到了中學就會自己攪掂, 所以我就撓埋雙手睇佢點攪掂, 結果上次UT出嚟D成績都唔錯, 我估佢應該應付到, 希望嚟緊嘅考試都可以攞到好成績啦!
其實放唔放手都係睇情況, 如果個仔女未OK的話, 幫下佢都係正常嘅, 唔通睇住佢唔掂都唔出手咩!

我個仔... 你放手, 佢更加放肆....

我搵左D數比佢做, 指定佢要喺我返屋企前做哂. 返到屋企, 佢係做哂, 不過我一對答案, 發現岩哂, 個steps寫到同我model ans一模, 我肯定佢係抄既.  比著你, 點做? 時間付出左, 但係你唔人釘人, 佢就係咁.

中文要考詞解, 我將書入面既詞解extract左出黎, 叫佢讀完當係份test咁做返出竹黎, 佢做左, 當然有錯, 我比返本textbook叫佢自己對, 有錯就睇返書抄返個答案, 用份卷黎讀. 結果, 發現佢有錯既詞解佢就咁當岩, 改都唔改.

問佢中文考邊幾課, 佢講左比我知. 係咁E溫左. 到我偶然開佢intranet check學校notice, 比我發現佢話我知既範圍根本唔係考既範圍(ie.佢順口講左就算)!

叫佢搵返D worksheets/ex/test paper黎參考, 唔係冇correction就係唔見左. 仲講大話同我講某課中文老師太忙冇時間同佢地做文章分析. 實情係(比我踢爆), 佢上堂發夢, 人地講佢唔寫. 仲衰到成本筆記冇帶返返屋企. (好彩我一早scan左個copy, 但係我原意唔係諗住scan黎比佢咁用!!!!)

考試好似唔關佢事咁, 立立亂, 唔叫唔讀, 唔釘住佢就hea讀.

其實我真係好想放手, 但係點放? 我唔係要求佢要考個A, 只係中中亭亭唔好墊底就得架喇. 我放小小手, 佢就更放肆! 我真係唔知佢點讀上去呀!!??

kathy_0246  我個仔同你個仔差唔多呀!唉!煩腦的我。  發表於 12-8-9 13:23
小孩子的天空  同是天涯倫落人,原來我並不孤獨  發表於 12-1-29 01:21
alice44  依家d細路真係好難攪, 如果你咁嘅情況又真係好難放嘅! 做父母真係好艱難. 努力!  發表於 11-12-31 09:40

亞女都讀中一,我會放手俾佢自己溫習。因為我學得初一、二衰得起。但我會加多句「你溫完後,我會問書」(當然只係抽小部份問)。所以佢唔敢"求其"溫左就算。

kitbebe    發表於 12-1-4 16:16

回復 CrabPincers 的帖子

但細仔, 就好吾得, 我吾陪佢溫書(都係坐係佢隔離), 佢會DAY DREAMING----->簡直和我兒子一模一樣!
他怪怪的!有時叫我不用理!讓他自己溫!……結果,15分鐘後仍是原地踏步,真氣人!
有時叫我別走開!我盡量採取「不干預」政策,但由他自己溫,仍然發夢!所以要他讀出聲!

kathy_0246  yes, 我都係叫我個仔讀出聲,確實佢係咪正在溫緊書。  發表於 12-8-9 13:26

小兒中一,暑假開始補中學數學,九月補英文,間中補中文-自己知自己事

測驗隨英文出券比他造,他自己溫. 派返券來和他分析下應點答.

考試他不用我幫了,成績有D 好左,有D 差左,我話低分個D下次幫他溫 (講住先,其實我都有心無力),

聖誕假和爸爸到自修室造功課,希望二兄弟真是造啦!

現在已放手比佢自已温習. 佢温完就抽幾條問題問佢, 但多數佢都唔識答.
因為中學比小學多野, 佢根本無從入手. 唔知點温. 跟住我地就同佢講返那些是重點, 等佢自己再温.
如果難記, 我會叫佢想一些令自己容易入腦的方法, 如做 "腦圖", 畫公仔, 填詞 (因他記電視劇歌詞, 廣告歌勁叻, 哈哈, 讀書又唔佢咁易入腦)
考多一, 兩次試佢就會掌握到. 始終有一日我們要放手的.

杰杰媽媽  (因他記電視劇歌詞, 廣告歌勁叻, 哈哈, 讀書又唔佢咁易入腦)嘩!同我仔一樣呀,佢聽一次就識背啦,我話唔做配音/演員SIDE晒,但讀書REPEAT做十次都可以仲錯  發表於 12-5-14 22:26

我都覺好因人而議
係就係一定唔可以俾小朋友依賴, 要試下俾佢放手去做嫁喇
但都要睇下子女性格, 同埋自己小學時的教育方法
我試過識一個媽媽小學時非常喫格, 要子女學呢樣學果樣, 又成日擦功課
但一上中學就即放手
結果子女一下子有太多自由度, 咁就無心向學了

個人認為如果子女本身係生性ge
何謂生性?姐係肯自己做功課溫下書, 即使能力唔係話太好, 都放手俾佢做
如果唔係ge, 好唔識諗, 要人迫先肯做ge, 唯有慢慢培養負責感, 呢d野真係急唔來的

其實有些初中生以為自己已經溫晒書,但原來佢根本唔知自己唔明白些什麼,所以根本未溫好書,咁父母又應否倍他溫習呢?

有些父母係放手,但只不過係交左個小朋友比補習社。

以前有個朋友同我講,教兒女學習
溫書時,強調用的方法,之後慢慢要他們用這些方法溫.如小學時會用LABEL 紙貼住個答案在測驗PHOTOCOPY要仔造,他現在也試過自己這樣造.中一算是蜜月期,讓他們培養自己(或跟你教他的溫書方法),分數放輕少少以後有著數.
我覺得好少補習社幫到你溫考試(有請話比我聽),所以溫書方法好緊要.

可惜的是,有時媽媽幾努力都無用,今天阿仔用幾個中就造完英文閱讀報告,叫左老豆看下他有無真是看完部書,他返來說沒有留意!!

Teresa  我C6一樣, 個仔做得好就係應份, 做得唔好就狂閙. 我唔明點解佢唔了解男仔心思...  發表於 12-1-3 23:12

亞仔如果放手 = 求其讀,
但佢又唔比你幫佢溫,
所以只好成日出現在佢身邊望下佢有冇發夢, 或偷懶.
仔係難搞d

ALAL  我老公同仔一切去圖書館STUDY ROOM,勝在有讀書氣氛?他不喜歡見到我,我是家中大艱角!  發表於 12-1-4 01:13

睇情況啦,我就夜吾落啦.連讀都吾識讀,跟本吾明,點攪??唯有KEEP住同佢溫,教佢方法,等佢慢慢知道點做才放啦...我想中一個基礎打好D...因為有D野都係基本知識,吾明跟吾上..

ALAL  我個仔是讀中文班,一切易絞好多!  發表於 12-1-4 01:17

bb818 發表於 12-1-2 23:42
有些父母係放手,但只不過係交左個小朋友比補習社。

好多人都叫我比個仔去補習社, 但係我冇, 因為個仔既問題係態度, 佢有唔明, 我同C6都教得佢, 但係佢係懶, 補習社係幫唔到佢, 反而可能更浪費時間. 而且,我仔話一個導師睇一大班, 對佢根本冇比attention. 所以我寧願自己黎.

bb818 發表於 12-1-2 23:39
其實有些初中生以為自己已經溫晒書,但原來佢根本唔知自己唔明白些什麼,所以根本未溫好書,咁父母又應否倍 ...

我就會等佢話溫完,然後考番佢..睇下佢識唔識

唉,阿囡係中文班,BUT原來中文班只有中文數..有大部份TL科都用中文教,測驗考英文..昨日同佢溫IH..死晒..個D子午線,南極圈..地圖呀..通通係英文.仲有不平等條約呀,轉口港又係英文..真係識佢不過吾多識串.如果係MC題,我包佢好高分,如果係填充題,死梗LOR~明天IS一樣啦....

ALAL  我知有學校中文班全部用英文書,其實這已多過教局規定 的25%??  發表於 12-1-5 00:55

回復 ydoris 的帖子

上次和他溫好老師給的IH、IS重點詞語,一到應用,仍是香香公主!
唉!我已另買一本中文版的IS,讓他容易明白……另有私補,哥哥主修science,也用心教他,把課文重點變成table、比較……都是不行!問題是他不用心!

ydoris  有同感~~我都寫晒TABLE俾佢,教佢TAKE NOTES.同坊間既TIPS 書一樣,真係吾用心,咩都假..  發表於 12-1-4 14:22

其真阿囡學校吾係中文班用英文教.佢地用中文書,教埋英文,測驗竟然有中文如英文問題...所以吾會太高分..

Teresa 發表於 12-1-3 23:15
好多人都叫我比個仔去補習社, 但係我冇, 因為個仔既問題係態度, 佢有唔明, 我同C6都教得佢, 但係佢係懶,  ...

點都好,要好好保重自己,又要返工,又要教2個仔,另一半又未必幫到
‹ 上一主題|下一主題