用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導? ...
go

中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?  

如題!
兒子爸常跟我爭議:給兒子自己溫習!不要做直昇機媽媽!
真氣人!動不動濫用潮語!在旁指導孩子溫習,就成了直昇機媽媽嗎???

vincher 發表於 11-12-24 17:44
如題!
真氣人!動不動濫用潮語!在旁指導孩子溫習 ...

難以一概而論
要因材施教
因每一個人能力 成熟 性格不盡相同
只要知道一定要放手 不一定立即行動
一步步黎啦!

vincher 發表於 11-12-24 17:44
如題!
真氣人!動不動濫用潮語!在旁指導孩子溫習 ...

有時比機會小朋友試下自己溫習亦無妨,我囝囝升中一後第一次測驗,
囝囝第一次開口同我講話要靠自己溫書攞好成績,
咁為有試下放手啦...結果佢成績真係唔錯,band 1英中,
雖然通識科41分/地理46分,都係唔合格,但其他6科成績都幾好,
總平均分都有73..第一次全英教學,我覺得ok la~
呀囝亦好有決心地下次考試一定全合格,
所以嚟緊這次考試我都諗住比佢自己溫,見佢真係有比心機溫,
我為有在他身邊默默支持,有時鼓勵下佢...提點下佢..

我自己經驗,就算兒子是英小上,F.1上學期都定要從旁協助,因上F.1後溫習方法同少小學的會有所不同,我要求佢讀書係求知識要清楚明白自己讀緊的咩,唔可以死記死背,下學期就開始放手。

要睇小朋友性格,但一定要學識放手.
現在334制, 小朋友可以在同一家中學升高中.
至少在F1,2時可以輸得起.

阿仔一入中學,我就唔再同佢溫書.
一來要比佢學習為自己負責.
二來我自己也跟唔到,因為是英文教學.
初初見佢成績退步,都好心痛.但忍住唔幫就係唔幫.
唔通要幫佢到升大學?
好彩現在讀F2,都可以自己handle到.
級排名都保持在前三分之一.

謝謝大家意見!放手當然係遲早0既事!能令孩子學會學習,方為上策!
數學科、中文科,我已不理,況且他在這2科一直有補習!
可是最近3次小測,數學竟嚇死我,連一向最好0既數學(初升上中一0既小測和UT也可以的)也不行!你叫我怎麼辦???

我的是中學放手,其實我是不懂教佢但換來的是跌到谷底,由精英班去到垃圾班,你能接受嗎?要看孩子性格和斗心,經過慢長歲月才可靠佢自己上番精英班,也不用請補習老師和去補習社.佢的方法是自己擔任7/8個組長,佢的好朋友是全級1-10名內,不懂便請教佢地,平日去的地方是圖書館一起温習,和一起玩,要放手是好看孩子性格的

回復 vincher 的帖子

我會和孩子相量如去温習社/1:1,如孩子說不用,就給佢時間改善,孩子大了,不能像小學生陪伴學習,要放手先要忍耐,欲速則不達.

回復 smallfoothk 的帖子

小學放手,太早吧!升中十分關鍵!我勸你還可以補救,快為他找補習了!

回復 vincher 的帖子

你誤會了,我的意思是到中學,不能像小學生般陪伴佢學習,要放手先要忍耐,欲速則不達.請有空一看教育講場:虎媽轉性放任讀哈佛女兒 養育法新解讀﹕幼練堅強 鋪路自立

thank  you .,search  now

恕我直言,很難想像中一學生還要媽媽伴着讀書.  看成熟程度? 一個從來沒跌倒過的孩子怎會學懂走路?

KK07 發表於 11-12-26 17:52
恕我直言,很難想像中一學生還要媽媽伴着讀書.  看成熟程度? 一個從來沒跌倒過的孩子怎會學懂走路? ...

你意思是每一個人也應該用相同方式教導?

我相信只要家長明白放手的重要性

大家都識隨機應變

familyking  我吾明點解要倍讀,讓佢自己長大吧,就算吾合格,咪叫他檢討,下次改進啦,又有幾大不了,nothing to lose. 係都要讓佢自己站起來. 家長們,relax下啦!  發表於 12-5-22 14:14
黃巴士  AGREED!! 隨機應變.  發表於 12-1-9 22:29
黃巴士  agreed!!  發表於 12-1-1 14:04

回復 smallfoothk 的帖子

smallfoothk,
ha ha ~~我把你和另一位家長混淆,sorry !
anyway, 謝謝你的意見!

回復 KK07 的帖子

我猜你是爸爸!
看到兒子成績退步,就是不放心!
anyway,謝謝你的意見!

回復 chaselam 的帖子

明白!謝過!
我會逐步來!
希望兒子在自學、獨立方面有改善,而成績也不會跌得太厲害!

真係好難做! 陪佢溫又驚倚賴, 放手又驚跌落谷底, 唉

mio8390  如果怕,逐科放,會比較好些,先放些他比較穩定的科目。  發表於 11-12-27 11:45

學校一年有2-3次考試,你就用孩子爸爸方法一試,如成績都冇問題,就最好,如有問題要3個人一起相量解决方法,你都給孩子爸爸有"落台階",又要讓孩子感到受尊重,,做現今父母真不容易的.

我也是有中一放手給他自已溫習,只是中文要在旁指導,但在中一下學期已經可以完全放手,成績比以前還好了些。孩子一定要經歷這過程,越大個才轉變是會越獨立。

回復 mio8390 的帖子

agree,父母看著子女成長,才是最高興的