用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進 ...
樓主: 陳爸爸
go

自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進  

apply y, 我諗這情形要用ABA的方法,用可接受的行為(如舉手),代替不好的行為(大叫)。每次他要引人注意,就要他舉手。如做到,就獎勵。仍大叫,就罰或扣獎。細節可請教專業人事

回復 shirleycnf 的帖子

Shirley請問你是在那裡做冶療的?可否pm 我? Thanks

回復 apple~y 的帖子

apply~y:除了aba,都要留意吓自己的反應。以我自己的經驗,亞仔好心急,有時不如意時會ee 我我(以前都有叫),佢地個腦快過把口,見你好緊快,佢地下次又用同一方法,快d攞倒你嘅注意。後來我開始冷靜,不慌不忙地問佢係吾係乜乜呀? 我發覺情況係有改善。現在亞仔嘅眼神接觸都ok,我開始多用手勢及表情去指示佢要做嘅野,連老師都叫我要咁做。吾知情況同吾同你一樣,努力呀!

這也是reinforcement的方法吧。大叫就得不到他需要的注意,用正確的方法,有好的行為,才注意及獎他。初時要忍受一下他的大叫聲,但當他知道大叫會冇人去關注他和得到要的東西,就減少大叫,慢慢就不叫了。

他大叫時就不理他,不要去氹,無癮就不叫了。

回復 overcomer 的帖子

謝謝補充。對,當解釋了幾次之後,確定小朋友明白了。如果之後都仲係用不合當的方法,就吾好理佢。

多謝大家意見,這點係小朋友最難攪地方
最怕出街大叫,比周圍人眼望望,
比人以為我係怪獸家長就晒個仔,新年就快到
都怕比親戚見到
再努力改善啦
thanks

看見咁多bk parent 回應, 可以知道每個父母都係會盡最大努力同不計成本去幫助自己的子女, 絕對係香港精神, 亦係現今小朋友的福氣!

小兒今個月都開始接受每天3小時的密集訓練, 希望半年後的CAC評估能有明顯的進步, 不過明天都會進行另一針灸治療,我覺得如果硬件無提升, 即使有密集訓練進展都未必如心中所期望, 就正如用部10年前的PC同CPU, 即使install Window 7 都只會拖死部機一樣, 即使upgrade唔到最新的CPU, 都希望upgrade到個PC可run 都Window 7,最多run慢啲但又唔會死機 吖....

my son try 針灸 once per week, i do think it is useful.

回復 陳爸爸 的帖子

個CPU比喻好"正"

CPU行得慢,未必關CPU事,可能中左"電腦病毒",如果清除左D"阻塞",部PC行Win7都無問題,好似最近亞仔學校派番D作文,分分都有七十幾分,有些老師還比個"優異"印仔,睇完亞仔的作文及老師的評語,我自已都估唔倒。

Hi myson727,

好高興你阿仔能夠有咁大的進步, 我都好希望我個仔嘅CPU能夠升到頻, 今日同阿仔去咗灣仔張醫師處開新症, 需然未知阿仔受針後的效果如何, 我覺得佢好有heart亦都好詳細又不厭其煩咁解釋佢既理論同埋落針的位置同對應腦的那區和相關的作用,我和太太都有信心會幫到阿仔, 希望做完療程後下佢真係可以升到頻啦!

myson727  除左幫CPU升頻外,可能都要"掃下毒"喎!  發表於 12-1-13 11:53
awah112  加油  發表於 12-1-7 12:44
KennisHoBB  cpu 的比喻真係好好! 希望你仔仔有效喇! 加油呀  發表於 12-1-7 10:19

回復 陳爸爸 的帖子

加油~~~

回復 陳爸爸 的帖子

Hi 陳爸爸:

除生物療法外,上年暑假我都帶亞仔去做針灸,做左十幾次,效果幾好,個人定左醒左。
其實兩年前(7yrs)還被評為"弱能級語言能力"。

回復 myson727 的帖子

HI myson727,

really?  where to take acupuncture?  Wanchai as well?

回復 陳爸爸 的帖子

我係中X大學中醫部,有位林醫師幫我仔針,當時我仔已做左生物療法差不多1.5年,試下中西合壁。

回復 myson727 的帖子

Hi myson727,

you are the 1st one to take acupuncture at CUHK, any comment of the effect? do u think it help much?

回復 陳爸爸 的帖子

我相信我吾米第一個帶小朋友去CUHK針,因我都見有其他家長帶小朋友去針,後期我直接帶個仔去醫師的醫館覆診,因CUHK都好多人book,開學就停左,共做左14次,試下中西合壁,個人定左及醒左D。