用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進 ...
樓主: 陳爸爸
go

自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進   [複製鏈接]

其實真係睇你點睇,如果你嘅定義set起能自我照顧,甘當然可以當係痊癒

FatCatCat    發表於 12-1-12 00:03

呢到個個父母都希望子女能自我照顧,正常生活,唔駛倚賴人,開開心心,已好滿足了,呢到有邊個會要求子女能言善辨,講嘢好有説話藝術,飛黃謄達o架?

回復 pocoyo123 的帖子

HI pocoyo123,

may I know what kind of "A" features your son have when he was 2 years old?

- No speech even single word with meaning (like papa, mama)?
- or can talk but just like Parrot speech?
- % of eye contact with you (0-100% ? i think this one must be bingo for most of the kid with A features)
- always running or walk around without any direction or target (like 遊離浪蕩)
- zero response when call his name

because 90% back to normal i think is already no different with a normal kid, so really want to know your son initial situation when at his 2 years old so can compare how big the improvement he got.

thanks!

回復 yaniolee 的帖子

Hi yaniolee,

i think the definition of recovery for me is not only "自我照顧", i think 在眼神交流, 社交溝通 (同自己父母 & friend 方面一般社交溝通 - 不一定要好主動, 因一般人都唔一定好主動同 social的對嗎?), 及認知學習方面的範疇, 表面睇都同一般人no different

陳爸爸:

小兒兩歲時的情況, 小兒到CAC評估時, 年齡2歲半, 我記得如下:

--說話有單字, 如: 要, 不要, 好, 唔好, 去, 唔去, 車, 波, 爸, 媽...約20個, (但佢對數字&英文字母好敏感, 1-50, A-Z可以認到&讀到)
--問一些簡單問題會答, 很小鸚鵡式說話.當時評估言語遲緩1年半.
--眼神接觸約有20-30%, 但不太持久(當時心理學家話佢有小量眼神接觸所以評估為自傾喎)
--沒有遊離浪蕩這習慣, 只有自己想去某處, 但又唔識表達, 就自己行左去
--叫佢會望下你, 有反應, 玩具或食物會理下人, 否則, 無興趣唔再理人

其實小兒兩歲到現在分別真係好大, 雖然佢現在說話表達能力有時都係詞不達意, 但佢現在會知道自己生活在一個社會裡, 自己思考自己的問題, 有朋友, 有家人, 不再只係活在自己的世界裡

pocoyo123,看見你兒子的進步實在令人鼓舞,我對我兒子也是充滿希望的。不同的只是我兒子的情況比你兒子2歲多時更差些。

現在他剛3歲,由當初5% 眼神交流升至現在80%(只限家人),對外人眼神只有10%左右。他會回答好不好/是不是的問題,但當你問爸爸在哪?答不到。現在他還是重覆別人的說話,廣告內容,我真的很想他可以如常人般對答。

請問你大量家居訓練是如何大量?每天要做多久,並維持了多久才見成效?

本人小朋友都是評估有自閉傾向, 今年3歲. 請問如何密集式訓練?? 可否pm我. 大家交流下

[email protected]

我小朋友約3歲時比醫生話有自閉傾向, 我安排了i位及一些遊戲治療+幼兒訓練給他, 最近(約1.5-2年後) 去油麻地專科評估, 醫生話已沒有自閉傾向亦沒有阿示保加, 我記得我當年好傷心, 在家裹偷偷落淚. 所以我是明白你的心情, 請你不要灰心. 大家一齊努力!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bkvip:
小兒進步得最快應該是入讀S位後,每天學校有小組或個別堂,我們一定會出席,每天放學后也會出去外面上其他小組或個別訓練,每天吃完飯後都會用一個多小時以上重溫學校的訓練,或排圖咭,小肌訓練,rdi訓練,間中也有做中英數等練習,基本上每天也做到十點幾先睡覺

Hi myson727
我都打算帶仔仔去驗,但又唔知邊個e生好,能否PM這個e生資料給我,many thanks!

shirleycnf 發表於 11-12-30 15:03
我小朋友約3歲時比醫生話有自閉傾向, 我安排了i位及一些遊戲治療+幼兒訓練給他, 最近(約1.5-2年後) 去油麻 ...

HI shirleycnf,

may I know what kind of "A" features your 小朋友 have when he/she was 3 years old?

- No speech even single word with meaning (like papa, mama)?
- or can talk but just like Parrot speech?
- % of eye contact with you (0-100% ? i think this one must be bingo for most of the kid with A features)
- always running or walk around without any direction or target (like 遊離浪蕩)
- zero response when call his name

Hi awah112,

may I know what kind of "A" features your son as well?

Hi awah112,

may I know how old is your son now? 在你兒子兩歲時除語言遲緩外仲有冇以下情況?

- 常自轉, 玩開關門等自我刺激行為

Hi pocoyo123,

如你描述你小兒在兩歲半CAC的情況, 真的不太差, 只缺乏眼神交流, 爲何4歲要轉S位呢? 是否大小肌的問題?

陳爸爸:
小兒當年評估時, 我同其他人講小兒情況, 當時, 包括我, 鄰居, 同學媽咪, 學校老師, 朋友, 都認為小兒只是言語差, 又無固執行為, 又無情緒問題, 所以當年我也不太放上心, 只是搵左ST比亞仔, 直到佢上K1, 我已開始覺得有唔掂, 個心已經有??, 因為去到K1, 其他人能力己爬升上去, 點解小兒好以無進步?一直到K1下學期, 我自己打去CAC要求再評估, 先知佢進度好慢, 當時心理學家問我轉唔轉S位, 佢話唔轉, 以小兒能力上K2係一定追唔到, 所以博一博, 轉去S位, 當時先察覺到嚴重性, 所以S位果兩年, 我係全天侯同佢訓練, 想起也好險, 如當時我沒有理佢, 由佢一直讀上去, 佢可能要去特殊小學.
不過, 至今我也後悔當年未能早些去做訓練, 如當年我可早些正視問題, 可能今年小兒也無須重讀K3

我仔仔情況都有D似你小朋友
當年2age幾未有語言就巳經開始番私人s位
當時治療師,老師,cac醫生話係發展遲緩
唔係自閉症,無固執,重覆行為, 又無情緒問題
當時評估0左只係delay 6個月
情況不太差,當時都有keep住番私人s位,番到k1開學
到k1開學已開始有單字,私人s位老師都話小朋友唔太差
比信心我,可惜之後係幼稚園情況都同你差不多,無什麼進步
仲有玩眼問題,又不太表達自己,有要求只係大叫
我唔明到今時今日4age幾,雖然都係講單字,但講到單字量都好多
但去到表達自己時都只係叫,大叫
一唔喜歡就大叫,發脾氣無語言就話唔識表達
識講又唔講,單字表達都好呀,我要求其實好低
我做媽媽有時都要估他想點,好辛苦好痛苦
估中0左,就要求他講0左先比
次次都係0甘,但係教來教去都係叫,
0甘情況都要入政府s位,訓練我都跟到好足,各方進步得好好
可惜表達方便都仲係大叫,好無奈,
我都好怕同他出街,一不滿意又大叫
我真係估唔到2年後情況都係0甘差
都唔知到5age會點
‹ 上一主題|下一主題