用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學 / 丘佐榮 / 培道 -- 請幫忙比點意見 ...
go

體藝中學 / 丘佐榮 / 培道 -- 請幫忙比點意見 [複製鏈接]

B2A 成績 .
想考以上學校 , 請比D意見 !
體藝 -- 因阿女是活動型 . 英中 .
丘佐榮 -- 阿女無所為 , 又是校區 B1c , 英中 . 老師想我們駁 b1 .
培道 -- 阿女都 ok , 英中 , 交通較方便 .
   0    0    0    0

請問點可以知道是band頭/尾? 學校老師冇講!  咁自行我博唔博BAND 1C學校呢?

丘佐榮有朋友囡囡讀緊,學校都不錯,老師都有heart!
朋友囡囡英數唔喺咁好,老師會同佢補底!

pooh仔 發表於 11-12-21 20:29
丘佐榮有朋友囡囡讀緊,學校都不錯,老師都有heart!
朋友囡囡英數唔喺咁好,老師會同佢補底! ...

多謝您的資料 .
請問有否其他兩間學校資料 .
體藝和培道邊間較好 .
有讀過體藝的朋友 , 現已 30 歲 , 都叫我不要選體藝 , 話讀完出來的成績不太好 .

其餘兩校我不太認識。
體藝都要學生運動及美藝方面出色!及會選收band 1 生。我又咁諗如你小朋友去到這個學術水平,你會否比佢入讀?!
小朋友喜歡運動唔等於enjoy日日操練!
我見丘佐榮受歡迎過培道。培道現時是否全英中?

其實如果小朋友係band1頭而又係体育或藝術方面有出眾㗎表現,會唔會考慮去一啲比較top啲㗎中學呢?因為我見多數体育或藝術方面出眾㗎學生都係啲好top㗎中學而唔係体藝。

老實講如我嘅小朋友咁勁,如喇叭羅拔收都去這兩間啦!

vincentjoan 發表於 11-12-21 22:30
其實如果小朋友係band1頭而又係体育或藝術方面有出眾㗎表現,會唔會考慮去一啲比較top啲㗎中學呢?因為我見 ...

阿女成績只是 2A , 有運動獎 .
Top學校不會要 , 除非獎項是全港最叻果個 . 好現實 .
況且我也不想學校是想要她們獎多過讀書 ,
據知名校收您時已講清楚 , 頭三年如幫不到學校獎 ,
第四年就要走 . 好傷細路 .

我聽聞體藝成績不及好多英中 , 但見阿女也喜歡 , 討論區家長也講孩子讀得開心 .
所以想試考 , 最緊要反而是想知此校支援夠吾夠 , 怕英中支援不足便很難跟 .

你好,小女今年F1讀體藝,舊年我都同你有相同嘅問題,好唔好比個女考體藝好,因為小女成績屬1B,如果揀我果區好多排名好過佢都有我我地揀,但係因為小女真係好鐘意畫晝,所以都決定去考,再加上我同事同我分淅,體藝嘅BANDING唔高可能係因為體藝嘅學生嘅出路多唔同一般傳統中學...
我識咗個家長佢個仔同女都喺體藝讀,亞女同我個女都係F1,佢個仔今年F5,佢都同我講話呢2年嘅BANDING應該升咗,因為佢比較到佢2個小朋友學嘅嘢,自從換咗而家呢個校長係好咗。
一句到尾最緊要你嘅小朋友鐘意間學校,咁佢喺邊度都讀得開心架啦!
‹ 上一主題|下一主題