用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

我都有去步行,仲同栗子媽媽撞到,不過當時唔知道冇相認 :

Tinkerbell,
我都唔歧視印巴籍,不過我d姨媽姑姐係咁話唔好啫,但我都係諗住入津小或官小,考私校嚟做後備咋,有選擇梗係唔使比學費好,你話果個章我個仔果班都有,係幼稚園果邊先有架!!

醒目開學勳章

catcatmom,

你個仔幼稚園讀邊間,PM比我知好嗎?? :

印巴籍... 邊間呀,5方便就PM啦

栗子媽媽
PLS CHECK PM.

栗子媽媽 寫道:
印巴籍... 邊間呀,5方便就PM啦

hidemode
pls check PM.

quote]
hidemode 寫道:
catcatmom,

你個仔幼稚園讀邊間,PM比我知好嗎?? : [/quote]

各位都好支持德信 去步行!!!!  係我冇去咋,  下次睇吓catcatmom 架 bike 尾有冇位 車埋我幾仔乸去, 我得架 小童 bike咋 !

Hidemode,  我呀仔個badge係寫住籌款最高之班, 你個仔又有, 口甘咪班班都籌款最高 ??   老師幫小朋友扣係外褸, 我過咗幾日先睇到.  亞bun bun唔知中文寫乜, 唔同佢除番落嚟.
我冇叫人贊助, 自己做donation only.   

catcatmom 你係 公園收到口甘多料 ?  我一d都收唔到.
有次仲係公園推住幾個月的女女, 有個大肚婆走嚟問點同bb攞回鄉証, 乜我似北嬸咩 !?

醒目開學勳章

我一直以為德小學生揀德中係實收嘅,因為開家長會時講過,問德中會收幾多德小學生,副校長話基本上收哂,但原來都係睇成績先推薦去interview,等我仲以為個仔點都實有英中讀,死la,又要開始煩中學la

catcatmom,
已收到PM,Thanks for sharing :

Tinkerbell,
我個仔個badge係寫最活躍參與之班咁上吓

hidemode
你個仔成績咁好,唔駛憂啦,99%九華啦     

醒目開學勳章

栗子媽媽,
你唔好咁講la,雖然德小同佢以前學校程度差唔多,但教學方法唔同,佢開頭幾次英默竟然得五十幾至六十幾分,嚇死我,但我老公又唔比我同佢溫,要佢自己搞掂,等佢跌吓同要自己面對,最近幾次就八十幾,有d進步咁,但我已决定下學期谷番佢,費事到時要大抽奬,有排驚

To Tinkerbell

嘩! 原來德信中學不是入硬,有mum報料關於德信中學??
我又要番去好好學做supermom, 從新計劃吓!

catcatmom

醒目開學勳章

catcatmom,

入去下面條Link睇吓

Click Here
catcatmom 寫道:

catcatmom

醒目開學勳章

catcatmom,

你有冇返去做家長義工??我本來填咗form返去,但因之前個maid走咗,等個新maid搞咗成兩個月,返唔到去,而家盡量參加學校同PTA嘅活動,有機就係咁同d家長傾計,先知多d學校嘅嘢咋

我都8緊德信d 料, 主要來自亞女(女校)d mum, 好多d 仔係德信架.  

德中全男班教師, 冇Miss, 雖然係男校, 都唔使口甘齋 !  唔知有冇亞嬸呢?   高年班有精英班.  德小每年都有20-30個入九華, 係唔係抽獎入就唔知.  德小我聽聞有精英班,  其實只有20%入到九華, %都唔高.

德中歷史新, 又係馬鞍山, 相信好多家長會有保留.  我諗入到唔難 !

醒目開學勳章

上個學年有一次係德幼,德小同德中嘅嘉年華,係德中舉行,好可惜我冇去到,唔係可以了解多小小,到現時為止我只接觸過一個德中學生,佢住係我樓上,之前都係德幼同德小讀,問過佢papa,佢話德中英文唔錯,而佢個仔睇落去都係健康型,佢話德中個校長係之前九華嘅副校長,暫時8得咁多,我會繼續努力   

To hidemode
thks for yr info.
德信有75年歷史, 而九華有80年歷史, 兩間學校收生有默契, 唔出其! 今年收生有30個入左去, 係事實,假設九華學生有200人, 甘差不多九華今年中一生裡面6.6個學生中, 有一個係德信仔羅. 其實德信小學是一間普通津小, 英文程度唔深, 比起St Mary, SFA ,勝在校風淳樸, 而九華都係校風淳樸, 講到名校不及男女拔d學生甘寸, 但九華D學生又不失有自信.
學校有以下設設備: 足球場2個、籃球場2個、網球場4個、游泳池1個、健身室1個、電腦室3個、多媒體學習中心1個、實驗室4個及各科教室.
D人唔低得,米有許羅! 聽聞油天2間計埋都有30個啦! SFA就唔知啦!

其實課程深係米好野??d學生吸收唔到,唔會連用,係米仲”死”!
真實個案: 親戚個仔讀港島某名校, 前年會考得14分, 最後入左一間無知Mud MudXX中學讀F6, 親戚話SFA出名英文好勁, 好勁就唔知啦, 英文程度好深,就係事實,但親戚個仔會考英文得個D, 佢話個仔一定係一時失手, 我覺得英文係浸番離,好難話失唔失手羅!   
catcatmom,

入去下面條Link睇吓

Click Here[quote]

catcatmom 寫道:

catcatmom
[/quote]

醒目開學勳章

Tinkerbell,catcatmom,
德中係成績要達到佢哋嘅標準先由德小推薦interview,第一批推薦係睇P.5成績,達到標準係P.6上學期推薦interview,如P.5嘅成績未達標準,而P.6達到標準,約7月時都仲有機會推薦,所以都未必易入,之前德小嗰網站未轉新版面時,係學校報告入面,有升中資料,但03/04份報告而家都未有得睇,有十幾個升聖芳濟書院(大角嘴英中),除咗網上知唔知呢間學校D資料??
係德中個papa到聽返嚟話,東亞教育促進會計劃係中國搞大學wor

catcatmom,
你成日咁夜先上BK,咪好夜瞓

Hi, 各位supermom,

原來德信校長以前做過九華, 都唔錯有6.6份1九華係德信仔.  油天都係差唔多人入到, 口甘少嘅 ?  我識嗰個油天 mom話大女(P6)日日做project, 全家幫手都晚晚做到12點,  專登搬屋減少traffic時間亞女都好辛苦, 所以细女必收都唔揀佢.  佢有親戚讀德中精英班, 英文好醒喎.  以前德小幾巴閉.  而家差咗d.   曾有人跨区入到Queens (or Kings, I don't remember exactly)  人哋全職housewife都頂唔順, 我呢d working mom真係仲少時間比仔女啦, 怕怕.

我想知德中入U率, 有冇人知?  2000年開 已有F3, F4班嗎?
下次嘉年華或者Open Day一定要去look look.

Tinkerbell

各位你們好,

想請問德信小學課程深(中/英/數)嗎?? 多功課嗎??

小六的學生, 如入到名"英中"他們能夠應付到嗎?? 因聽人說就數派位好, 但入到英中, or 名中中都讀得辛苦喎, (即跟不上, 讀唔掂), 不知情況是怎樣?? 麻煩各位.

(以上只本人聽回來, 沒有看不起的意思)請見諒

katiema

醒目開學勳章

katiema,

程度唔深,淨係知P.4每日6-8樣家課,好少抄寫,思考同揾資料多.
我唔識係德小升咗中學嘅學生,答唔到你,近年好多10優狀元都唔係出自名校,你話佢哋讀得辛唔辛苦??我hubby個partner兩個仔由P.1至中學都係LaSalle讀,細嘅讀F.1,大嘅讀F.6,大嘅HKCEE時考25分,原校收返,佢兩個由P.1開始,除咗學樂器,運動,各類english curriculum,每日補習3個鐘,到中學有校內外嘅Extracurricular activity,每日補習3個鐘,每星期六,日去港島區嘅名師補習2個鐘,我問佢哋讀得辛唔辛苦,大嘅答我,佢唔係天才或資優生,由細到大都唔覺得續書係可以輕鬆嘅,唔辛苦點可以保持同進步!
我唔覺得要淨繃頭嘅""名小學""先會跟得上""名英中、英中或名中中"" , ""名小學""嘅學生可能比較快適應,升中對每個小學生嚟講都係一個新階段, 讀中學一定辛苦過讀小學,我覺得跟唔跟得上,讀唔讀得惦都好睇個人,唔係淨係睇學校!

katiema 寫道:
各位你們好,

想請問德信小學課程深(中/英/數)嗎?? 多功課嗎??

小六的學生, 如入到名"英中"他們能夠應付到嗎?? 因聽人說就數派位好, 但入到英中, or 名中中都讀得辛苦喎, (即跟不上, 讀唔掂), 不知情況是怎樣?? 麻煩各位.

(以上只本人聽回來, 沒有看不起的意思)請見諒

katiema

To hidemode
唔好意思,琴日和今日要同亞仔去Ymca 's English day camp,一早要7am起身,所以無上kingdom傾計,係呀!我每天訓得6個鐘,放工返屋企,跟完亞仔功課,食飯時候, 就同佢一起睇兒童vcd, 一起唱歌, 玩下flash card, 講下bed time story book, 亞仔k3下學期開始就無電視睇, 連自己都無得睇, 每晚學做suppermum, 我老公話我以前失職! 而加係保番比個仔. 所以每晚等亞仔訓左,先至睇下有線電影台羅! 所以要咁夜先至上BK.
如果第2時有機會係德信見面, 我同亞仔都有熊貓眼,亞仔係天生,因眼太大, 我後天培養.好易應架!
Tinkerbell,catcatmom,
德中係成績要達到佢哋嘅標準先由德小推薦interview,第一批推薦係睇P.5成績,達到標準係P.6上學期推薦interview,如P.5嘅成績未達標準,而P.6達到標準,約7月時都仲有機會推薦,所以都未必易入,之前德小嗰網站未轉新版面時,係學校報告入面,有升中資料,但03/04份報告而家都未有得睇,有十幾個升聖芳濟書院(大角嘴英中),除咗網上知唔知呢間學校D資料??
係德中個papa到聽返嚟話,東亞教育促進會計劃係中國搞大學wor

catcatmom,
你成日咁夜先上BK,咪好夜瞓
‹ 上一主題|下一主題