用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

有無讀德信小學的家長入來傾吓計

我個仔今年6.5歲,讀P1. 返下午. 請問有無讀P. 3/4家長, 我暫時覺得英文比較淺,中文比較深, 聽聞遲d會深好多,你們點睇? 我覺得學校比較傳統, 有無人知 升中學情況怎樣?校長話50幾%去band1,我表哥以前讀德信(30幾年前),英文程度很好,因30幾年前已用鬼佬教英文,而加聽聞平均中英數都唔错, 所以比亞仔讀這間, 但聽聞d先生好惡,無mud 耐性, 我都有小小感覺.
入來傾吓計!

醒目開學勳章

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

我個大仔讀P.4,因今年先轉校入去,唔係太清楚,但開家長會時老師講過,要加強學生英文能力,我問過個仔,佢唔覺得老師惡,可能大啲感覺唔同,之前我睇過學校網頁,話02/03有廿幾個去九龍華仁,60幾去德信中學,十幾去聖芳濟,其餘唔係好記得,今年03/04有家長話入咗30個華仁,我幫大仔轉去德小係覺得佢哋校風好,成續不俗,小明友壓力唔太大LOR..

我個仔讀緊K.3睇返幼稚園啲程度好淺,明年升小學一定唔會再讀德信小學因為連我個仔都話間校舍細。試問如果連小朋友都唔鐘意呢間學校點讀,所以同佢揾咗崇真、聖若望同(宣道--未公佈)

以上係心聲,交流下啫,如有得罪    抱歉

如果有能力, 私小一定有保證, 唔係點解比幾千蚊學費庶!
但係亞仔加吓學緊phonic,cambridge,tabletennis,(遲d會仲有...) 都每月花費要2,3千蚊; 亞女出年要playgroup, 下年出九龍塘讀幼稚園連校車4千幾. 所以亞仔無考慮讀私小,雖然校舍細, 勝在校網好, 入德信的最終目標是九華,但聽聞油天機會都很大,但多人爭, 要大抽獎.亞仔是第一輪抽入,不是大抽獎,無驚無險.老實講讀德信幼稚園,不一定入硬德信小學,加吓是計分,校長無權選學生,可以話兩間學校無關係,不過話難唔難,但話易唔易, 有領洗或舊校生,就無問題,如果不是,好可能要等大抽獎.
大家交流吓!

小飛俠 寫道:
我個仔讀緊K.3睇返幼稚園啲程度好淺,明年升小學一定唔會再讀德信小學因為連我個仔都話間校舍細。試問如果連小朋友都唔鐘意呢間學校點讀,所以同佢揾咗崇真、聖若望同(宣道--未公佈)

以上係心聲,交流下啫,如有得罪    抱歉

其實亞仔話先生唔惡,仲好喜歡返學,我只係聽上網d mum講, 所以我上kingdom's 網post吓問吓d德信家長, 我有小小感覺的原因是有一次打電話問亞仔老師一些問題, 她講2,3 句,收左線,或許太忙! hidemode 個仔以前讀邊間轉過來德信, 是不是原校成績很好先至得?

hidemode 寫道:
我個大仔讀P.4,因今年先轉校入去,唔係太清楚,但開家長會時老師講過,要加強學生英文能力,我問過個仔,佢唔覺得老師惡,可能大啲感覺唔同,之前我睇過學校網頁,話02/03有廿幾個去九龍華仁,60幾去德信中學,十幾去聖芳濟,其餘唔係好記得,今年03/04有家長話入咗30個華仁,我幫大仔轉去德小係覺得佢哋校風好,成續不俗,小明友壓力唔太大LOR..[/quote]

我老表個仔, 出年讀德信p.1, 係11月首輪 佢得15分又誇區,都比佢入到, 咁你地話容唔容易入啦

[quote]
catcatmom 寫道:
.亞仔是第一輪抽入,不是大抽獎,無驚無險.老實講讀德信幼稚園,不一定入硬德信小學,加吓是計分,校長無權選學生,可以話兩間學校無關係,不過話難唔難,但話易唔易, 有領洗或舊校生,就無問題,如果不是,好可能要等大抽獎.
大家交流吓!

我個仔現讀K1,  認識了幾個K3媽咪都揀德信小學, 雖然同以前比冇口甘出色, (我好細個已經知道德信, 因有联校活動), 但都想無驚無險, 唔想大抽獎.   去咗d 唔知乜水學校仲死 !!  

大部份20分的都博喇沙, 15分的公教小朋友唯有揀Maryknoll Father, Tak Sun, Chan Siu Ki etc....
我個仔都係呢個case.  我都想保險d.

叻叻 - 第一輪無話跨区分的.  有15分德信有機會抽.   

第一輪誇唔誇區無問題, 最少有15分-20分, 我個仔是大仔+領洗+適齡 ->15分入左, 有個朋友個仔無領洗, 適齡+大仔
->5分,  第一輪抽唔到, 後來無問去左邊. 好似去左灣仔堂,話間學校好好!

quote]
叻叻 寫道:
我老表個仔, 出年讀德信p.1, 係11月首輪 佢得15分又誇區,都比佢入到, 咁你地話容唔容易入啦

catcatmom 寫道:
.亞仔是第一輪抽入,不是大抽獎,無驚無險.老實講讀德信幼稚園,不一定入硬德信小學,加吓是計分,校長無權選學生,可以話兩間學校無關係,不過話難唔難,但話易唔易, 有領洗或舊校生,就無問題,如果不是,好可能要等大抽獎.
大家交流吓!

catcatmom,

大仔 (5分) + 领洗 (5分) + 適齡 (10分) = 20 分
你個仔係20分, 唔係15分喎.

15分入德信有得抽, 20分sure win.

灣仔堂係 油尖区嗎?  未聽過此校.

Tks,

Tinkerbell,
Sorry !
問過d Mum, 原來以前d Mum話自己個仔得5分,
而話我個仔就有10/15分?? 適齡無計, 因為個個都within6-8yrs, 弄到我confuse左. 如果計埋適齡,我個仔有20分.
但大部份20分的都有得博喇沙??? 油天都無機la !

灣仔堂係 在油尖区-灣仔堂基道!

Tinkerbell 寫道:
catcatmom,

大仔 (5分) + 领洗 (5分) + 適齡 (10分) = 20 分
你個仔係20分, 唔係15分喎.

15分入德信有得抽, 20分sure win.

灣仔堂係 油尖区嗎?  未聽過此校.

Tks,

我識的20分仔真係都博喇沙, 聽聞有 1/4 機會.  
油天20分都應該有得抽 !    但我女有個同學是油天必收生 (姐姐現讀) 都唔去, 因為見個大女太辛苦.     

Tinkerbell

我老公2003年同我話, 油天2002年大仔 + 领洗 + 適齡,
上綱查過資料, 話無得抽, 老公話博唔過. 所以無博油天,但一年一年出生率低,機會會大好多.但有Mum個仔讀緊油天,功課比較先幾年唔多, 今年派位差左, 德信都話一樣.

我識的20分仔真係都博喇沙, 聽聞有 1/4 機會.  
油天20分都應該有得抽 !    但我女有個同學是油天必收生 (姐姐現讀) 都唔去, 因為見個大女太辛苦.     

我個仔今年都在德信讀小一,本都開心.但越來越發覺同外間
dfere

醒目開學勳章

其實亞仔話先生唔惡,仲好喜歡返學,我只係聽上網d mum講, 所以我上kingdom's 網post吓問吓d德信家長, 我有小小感覺的原因是有一次打電話問亞仔老師一些問題, 她講2,3 句,收左線,或許太忙! hidemode 個仔以前讀邊間轉過來德信, 是不是原校成績很好先至得?

catcatmom,

我PM咗比你知
:  :  :

醒目開學勳章

[quote]
DouDou2004 寫道:
我個仔今年都在德信讀小一,本都開心.但越來越發覺同外間

醒目開學勳章

聽過25分嘅都入唔到喇沙,20分真係渺茫d喎! :

Hidemode
你唔覺同未聽過,我也no comment,因每個人都有唔同感覺嘅 ,而你d反應咁強,一定在德信很久,也許已接受及同化了.至於制度,如果不與時代進步,留戀往昔的光輝和成功,那今年的德信就不會收不足6班學生,把5班學生分成6班.
dfere

醒目開學勳章

DouDou2004,

如果你有睇我之前嘅回應,我話我個仔係今年先轉入去,我都唔係太清楚,我唔係反應強,只不過大家一齊分享吓對學校嘅感覺吧,我亦都有話每個人都唔同,之前嘅回應亦只係我同個仔現時嘅感覺,亦都好多謝你嘅分享!!

醒目開學勳章

[quote]
我個仔現讀K1,  認識了幾個K3媽咪都揀德信小學, 雖然同以前比冇口甘出色, (我好細個已經知道德信, 因有联校活動), 但都想無驚無險, 唔想大抽獎.   去咗d 唔知乜水學校仲死 !!  

Tinkerbell ,

你個仔係咪德幼K1,我個細仔喺德幼讀K2(am)ga

Hidemode
收唔到你pm,廣告就有好多.

hidemode 寫道:

catcatmom,

我PM咗比你知
:  :  : [/quote]
‹ 上一主題|下一主題