用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 妳地D PN 班小朋友介左片未?
go

妳地D PN 班小朋友介左片未?

我呀B 2Y9M 仲未介呀,
我都知自己不對啦, 不過由於屋企仲有個11m細B要照顧, 而且得一個工人湊兩個B, 亦體諒工人如果大B賴起上黎, 真係照顧唔到兩隻野, 到時真係攪到成屋成床都係           , 連我自己都唔咁想..所以看吓呀仔係咪最last 一個介片, 同有乜野可以改善吓..

my bb 18 months knew to tell me weewee & woowoo when she needs but not yet start when going out now (now is 22 months) coz I have tried but she could not weewee or poopoo in the toilet other than the one at home...really dunno how to make her feel comfortable to weewee or poopoo when not at home...

我個2歲介左, 但我知好多pn同學都未介,e+ 天氣凍,等到3-4月再試,試 wee wee先, 放假用一兩天的時間train佢坐potty(如是女),最好有工人la,可幫手清理ma. the later you leave it, the harder it gets.

我女未返學前我地都有教佢坐potty,但佢唔鐘意
到2歲3返學再由老師教&群眾壓力,成班同學一齊坐,佢好快都學到坐toilet,幾個月後亦學識講話要去weewee,當然亦有失手時候,可能係發展得好遲,但係toilet training呢方面,我唔太緊張要好快戒片,因為太緊要會造成小朋友的心理壓力及陰影。
我朋友個仔細時就係因為一次係街到wee佐出黎,帶佢出街的阿姨覺得好醜,鬧佢,之後佢個仔每次如廁都好大壓力,好慘

我囡囡都係好遲都學懂主動講wee wee, 我們好早已想訓練她, 可惜她就是不肯~~~但我們都係沒有勉強她, 免得她有陰影! 到了返PN 已經2yrs 7moths都未可以介片, 但我有擔心過, 因我知道學校一定可以幫到她, 果然返學到現在, 她已可以成功不用著片, 起初老師都係同樣地鼓勵我們多些鼓勵, 讚賞她, 不可勉強架~~~

我個仔二歲8個多月,完全未戒到片,讀緊N班,我估同班同学之中佢係最last個個!!
而家咁凍放棄左,2012..夏天先再戒..

幼兒園d老師幫我個囡囡介片, 都算差不多介得到....但我地同佢出街都著學習褲, 驚佢忍不住

SmartCandy, 我地學校有同小朋友 wee wee ga, 你班個老師點講
我個女依家喺學校午睡都無著片啦,係老師提議ga,但臭臭就唔識,其實都係定時定候逼佢坐potty, 開頭實反抗,但一做到就比多d鼓勵,讚佢叻叻,慢慢就肯去 ....

我都頭痛緊,由五月開始介到而家先係個potty到痾到兩次,但係學校就可以每日痾到兩次係個廁所仔到,一返到屋企就坐都唔坐,乜都試左,都唔得,阿女係知道乜野係賴尿架,但都唔肯痾係個potty or toilet 到,連講下都唔得,講多幾次佢就死忍,仲衰!

我諗應該係我阿女最遲啦!佢28個月啦!

其實佢開頭都係,死忍唔肯痾,又打又鬧乜都試齊,又唱歌,後來係話媽媽痾尿叫佢陪媽媽痾, 又同佢一齊痾,我去叫佢聽下痾尿聲,叫佢又試下,搞搞下就得,要不停讚讚讚, 最终就慢慢肯痾,我發現鬧係一d都唔work. 千其唔好鬧,佢會無信心。

我都有試呢,但都唔得,而家只係每日同佢講下、問下,佢唔肯就算,等出年暖返先再加把勁啦,唔知如果k1都未介到會點呢?

希望大家可以早日幫小朋友介片成功!迎接來年k1 來臨!

gwlam 發表於 11-12-21 09:52
SmartCandy, 我地學校有同小朋友 wee wee ga, 你班個老師點講
我個女依家喺學校午睡都無著片啦 ...

我記得上次評估老師話如果呀仔OK會同我講, 我估老師都覺得呀仔味得呱....我都我明白老師極其量都只係帶多D小朋友 we we, 等佢習慣, 自己作為家長責任最大, 所以無怪佢。不過見到咁多都未得我個心都定D

gwlam 發表於 11-12-21 11:23
其實佢開頭都係,死忍唔肯痾,又打又鬧乜都試齊,又唱歌,後來係話媽媽痾尿叫佢陪媽媽痾, 又同佢一齊痾,我 ...

agree~~~我都係咁喎! 話媽媽痾尿叫佢陪媽媽痾, 又同佢一齊痾,我去叫佢聽下痾尿聲,又問佢係wee wee or poo poo, 要佢識分別, 另外, 再加上用她最愛既貼子攻勢, wee wee success, get small sticker; poo poo success, get large sticker, (在學校success都計架) 慢慢試下試下, 佢真係越來越開心, 又越來越有成功感, 久而久之, 她在家也能成功, 而且連去街都介了片, (當然要預備好spare一條褲和底褲), 連訓覺她都想唔著片架, 不過如果晚上仍有飲奶既習慣, 就仲要著片囉, 但午睡就可以不用著了!!! (不過, 我個囡講wee wee現在就好Okay, 但其實反而poo poo仍然係好驚囉, 有時仍要poo係條片度), 不過, 總之都係果句, 多D讚賞真係work啊~~~

想問下大家如果男仔介wee wee應該比佢坐先定一開始就企呢?咁poo poo又應該點介?

我仔仔歲半時介左poopoo, 不過weewee仲未介, 所以e+ 22個月都要用片片, 我阿媽同99成日叫我同佢介, 我夏天時都布試過, 例如佢剛訓醒條片片又濕時, 我會帶佢去厠所, 叫佢weewee, 佢唔鍾意次次都"唔唔"聲, 我都打算來年夏天先同佢介, 不過兩老成日叫, 唉, 我都覺得唔迫得, 等佢再大少少先~~

唔好心急啦, 我個囝佢今年8月一返學一個月已介左(個時2歲4個月), 學校幫左好多..而家大小基本上都會講.
不過而家冬天, 佢唔多願除褲仔, 所以定時定後要工人姐姐問佢去唔去. 有時佢飲野多左, 我地會隔一個鐘問佢要唔要去, 佢多數話唔使, 但我地會拖佢去, 開頭未介片佢好驚去toliet, 同我博斗好耐都唔肯坐, 加板仔唔得, 個potty 從未用過, 因為佢當車仔甘揸..
所以唔可以急, 要鼓勵佢, 如果佢肯,要讚佢多的..呀, 開頭佢成功向toliet去poo poo, 我俾佢自己禁水製, 跟住洗手手, 出黎俾粒糖佢話佢做得好好, 所以2,3次後佢主動話要poo poo.. 唔好將佢同其他小朋友比啦, 唔好閙佢甘多, 佢會重抗拒...比多的耐性, 其實返左學一排見到其他同學仔去, 佢會做埋一份既啦...放心..

我囡依家2歲10個月, 基本上在家已完全介片, 但去街同返學都仲要著住學習褲, 因為佢話痾就要即刻痾, 叫佢忍多一陣都唔得, 好驚佢會喺街賴, 同佢講咗好多次要早d話比我聽, 但佢暫時都未得, 唉....點算好  

慢慢來! 唔需要心急! 每個小朋友嘅生理同心理狀況唔同. 我問過醫生, 俾佢鬧番轉頭! 佢話邊有toilet training架! 小朋友佢組肌肉未成熟, 點train吖? 到佢生理ready好就會自然識! 家長只需從旁引導就得! 我又覺得佢講得好啱! 因為我中五讀生物都有提及過!

回復 xowpooh 的帖子

其實慢慢黎, 急唔黎..你同佢去學校之前/出街前一定要佢習慣去左vv先.. 當然睇返你返學路程有幾遠..不過一般黎講個幾鐘無問題, 一去到學校/ 目的地又同佢去..隔個幾2個鐘問佢有無, 不過9成9又係話無, 都拖佢去下.. 而家冬天又干燥, 阿囝飲得水多去得密左..所以大人自己要留心下, 小朋友玩到興起唔記得或唔願去係正常既, 我地提下佢地要去vv囉, 慢慢佢會知道要講既啦...都係個句, 俾的耐性幫..慢慢黎... 佢突然介就介...我2個朋友同自己個小朋友都係甘...