用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 的開學前準備
樓主: bqmum
go

DBSPD 的開學前準備

真係要認真備課

雖然已經讀了一個學期, 但睇左呢個POST, 都獲益良多, TKS

我地玩左一個TERM,總算托賴平平安安,學校無乜坊間流傳的所謂“名校現象”...
最鍾意平時D QUIZ玩突擊, 我急都急唔來,見到真正吸收到幾多...

moonychan  YUP~ 我都LIKE~ 冇咁大壓力, 突然又 QUIZ 左, 可以知佢邊D 弱D. ^^  發表於 11-12-22 23:07
Hi! 我有兩隻化骨龍!

我都正為此煩惱中,小一全英驚個仔適意唔黎.
除左英文,另外我想問問有冇需要揾老師補補普通話?我個仔k2上左大半年private tutor之後停左,而幼稚園每星期得一堂兩堂咋,所以佢可以話係唔識咁滯.
dbs小一既普通話課程度深嗎?係咪expect學生已有一定程度既基礎??

moonychan  放心, PTH 完全唔深. 我仔仔只係上左3個月KUMON 中, 都HANDLE 到. 我自己教咋. 冇出去補.  發表於 11-12-22 23:06

我覺得不算深,特別係中文同PTH係分開教既,不過每班有PTH老師做助教
各科總體來說, G1我既感覺係學校唔會理會你之前識唔識,佢都係咁教上去,當然要上課留心同回家要溫習...

Victorf,
係呀,d quiz好反映囝囝識幾多,至於名校,名太,名生,,是事實,,慢慢會知道的
AABma,
我大仔用左3年最終catch up倒,不過辛苦d,
中文比local school淺,樂思課外補充幾好,如果囝囝叻d買長河
如果你識普通話自己温就得
英文深過出面,大家都預左
數就深小小
GS教d birds, plants d字深小小,呢科一般90分無セ問題
講咁耐都係d讀書,雞精班
講下物品
ふ一阿仔時常唔見野,
rubber and ruler 買1打
所有物品貼名,包括鞋
预備1個袋入通告同功課,將會收約20份通告
搭校車,要問定bus nanny tel no,
校服:世光好過金綸,但金綸方便
買個護脊書包
通學用無縫襪無knot幾好著

Baby hilary:
Check pm please^^

想佢学識綁鞋帶,參加童軍,Mr Bailey–定教識佢

didima 發表於 11-12-22 10:51
Victorf,
係呀,d quiz好反映囝囝識幾多,至於名校,名太,名生,,是事實,,慢慢會知道的
AABma,

係呀, 金綸D衫真係好唔掂....又易爛....其實而家仲有無大地牌樓褸? 金綸個年D布好似"白潔布"咁霉....

謝謝大家提供的資料,可以令我和其他新加入的家長,不用徬徨慌張:)

tko-parent 發表於 11-12-21 16:07
英文閱讀,很多 DBSPD 小一生(學年尾,即下年8月)已有能力看完全套 Harry Potter,

除 中文、普通話、常 ...

係咪誇張左d.

我都係買金倫, 暫時都覺得質地唔算好差, 可能我全用手洗.

文具, 真係預10打8打都冇走雞, 成日唔見野, LABEL 左都會唔見嫁. 可能我仔仔又大意啦.....V_V

書包, SPI, 我就快巔, 唔防水, 一次落雨, 入面D 書濕晒, 激死. 而家帶定個防水罩響書包, 以備不時之需. 加上D 質地唔好, 已經披口, D 熨字甩晒........

好多課外活動參加, 但頭一個TERM 有玩 2 樣 再加自己學開既, 都幾忙, 而家2ND TERM, 唔敢JOIN了, 因為留多D 時間溫書.

註冊日學校會唔會派校車or nanny bus資料?
世光校服享邊架?
好想買好多人讚好嘅zeven書包, 但聽聞好長好大個,
我個仔應該揹唔到...仲唸住試SPI, 好彩moonychan提醒!

moonychan  可能我買果個active 唔好, 你可以去睇睇比較下. zeven 真係好多人用, 而家開晒學, 未知做多唔多款. 你可以暑假時先買, 因為會好多款式!!  發表於 11-12-23 23:34
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

thanks didima and victorf 既回覆!

Where can I buy zeven school bag?

We appreciate so much for the sharings, in particular didima, victorf & moonychan. It's very good information for our preparation.

Should bring or order lunch?

bqmum 發表於 11-12-23 19:30
Should bring or order lunch?

我是訂飯的, 快靚正 ^^

bqmum 發表於 11-12-23 10:01
Where can I buy zeven school bag?

聽講海港城 / 利園有. 其他唔清楚!!

請問升小一的暑假有沒有安排暑假班或家長會? 我想k3畢業後立刻帶仔仔去英國探親戚1個月, 擔心撞了學校安排, 請指教!