用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 家長發問及閒聊區
樓主: 沖廁
go

家長發問及閒聊區

個人以為,高貴與否,視乎情操修養,並不看身家是否豐厚,分得多少遺產,更莫論著重衣著外表。

回復 3# bb2 的帖子

祝您和家人能在FFD盡興,歡渡愉快的一天!

醒目開學勳章

原帖由 snowbell 於 11-1-30 12:33 發表
又真係幾好笑!
教好一個小朋友,當然要學校和家庭各一半,如學校支援不到,就由家庭補上。
家長的認知都好重要,一日未讀過一日未畢業,都未知間學校是如何? ...
講得好

我係經小學買架! 你可以打去書院問下...

原帖由 VHFC 於 11-2-14 18:56 發表

請問在那處買TICKET?

2011/2012 小一新生又可否買ticket la?
where to buy?  thanks!

回復 1# BoyBoyBoy 的帖子

當日書院有蓋門口可以買ticket,入內就看到.
歡迎一家大小來玩,有令你流口水的食物攤位、富挑戰性的遊戲攤位、巨形滑梯 ...........
記得來玩,不用查學生証,

原帖由 snowbell 於 11-2-15 14:31 發表
當日書院有蓋門口可以買ticket,入內就看到.
歡迎一家大小來玩,有令你流口水的食物攤位、富挑戰性的遊戲攤位、巨形滑梯 ...........
記得來玩,不用查學生証, ...

Thanks for your details info., I just sent you pm.

請大家指點
小兒music fesival的report time is 3:30, at North point. 若放學可能趕不上,可以向學校申請2:30early leave 嗎?或準時2:45託老師先給接走, 飛的可以趕得切嗎?early leave的手續是怎樣呢?
其實我through 學校報,點解甘遠?

請問大家, 若家長日要帶埋個仔去,係咪要著校服呀?
阿仔想根埋我去, 可唔可以?

貢獻勳章

根據校規,任何時間回校都要著校服,何況係返去見老師!

咁旅行日要穿校服嗎?haha!just kidding!!!!

原帖由 wanmui 於 11-2-24 20:03 發表
請問大家, 若家長日要帶埋個仔去,係咪要著校服呀?
阿仔想根埋我去, 可唔可以?

可以的,見完老師仲可以同亞仔行下操場ge書展。

上年亞仔都有跟我去,見家長時佢要坐classroom外,所以唔係佢見老師,亦唔使著校服

oic!Thanks a lot!

原帖由 justin2003 於 11-2-25 00:22 發表

可以的,見完老師仲可以同亞仔行下操場ge書展。

上年亞仔都有跟我去,見家長時佢要坐classroom外,所以唔係佢見老師,亦唔使著校服

明天又要黙英文(6 pages)!!!

每個禮拜同亞仔温黙書, 亞仔黙到手都痛, 其間仲要休息2次, 因真的要寫太多字了, 亞仔炸晒形, 又發晒皮4, 話唔用手寫, 只需口頭串生字就得了, 請問你們會唔會咁樣同佢温黙書架? 因我試過叫佢用口串生字, 佢就全部答對, 之後我叫佢黙, 佢竟然錯了很多大細楷, 和漏晒啲s同ed(我已經在朗讀的時候emphasize咗果啲s同ed), 我担心如果只叫佢口頭串生字, 在真正黙書時, 佢果D大細楷會有好多錯, 請問你們有好D嘅方法嗎? 可否分享吓呢?

They will get used to ...like a typing machine now.
原帖由 dong00 於 11-2-28 19:02 發表
每個禮拜同亞仔温黙書, 亞仔黙到手都痛, 其間仲要休息2次, 因真的要寫太多字了, 亞仔炸晒形, 又發晒皮4, 話唔用手寫, 只需口頭串生字就得了, 請問你們會唔會咁樣同佢温黙書架? 因我試過叫佢用口串生字, 佢就全部答對 ...

我個仔寫字好慢, 做功課都好慢, 就算佢第時變成一部打字機, 都只會係一部好慢嘅打字機!!  不過佢有時都寫得好快架, 不過就好似打大風同埋無人睇得明佢D字咁囉!!

原帖由 InitialD 於 11-2-28 19:36 發表
They will get used to ...like a typing machine now.