用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 家長發問及閒聊區
go

家長發問及閒聊區

由1/2(二)放到13/2(日); 另外31/1(一)係陸運會補假...連住放一共放14日, 14/2情人節番學...正!

原帖由 沖廁 於 11-1-5 10:31 發表
由幾号放到幾号呀?

係喎, 睇漏眼添...仲正..16日...考埋試就叠埋心水等放大假..呵呵..

原帖由 LuckyHH 於 11-1-5 15:55 發表
Including 29/1 (Sat) and 30/1 (Sun), it's actually 16 days!

過年前可以去4天旅行, 回來仲唔會錯過享受農曆年嘅氣氛tim, yeah!!!

醒目開學勳章

原帖由 dong00 於 11-1-9 22:48 發表
過年前可以去4天旅行, 回來仲唔會錯過享受農曆年嘅氣氛tim, yeah!!!
度得咁盡!? haha good 喎

就亞仔d放假時間好辛苦, 仲要就埋daddy假期, 希望今次去得成啦!

原帖由 wingogo 於 11-1-11 00:18 發表
度得咁盡!? haha good 喎

這個說法是真的嗎?

原帖由 miffy 於 11-1-24 15:59 發表
聖羅撒將會變成好強的小學, 因為九龍區名男校有一班資深老師過咗聖羅撒教。

原帖由 miffy 於 11-1-26 11:22 發表
不明白你意思。

無論男校女校都有女教師架。

我講那間名男校不是直資, 係41網名津校。

原帖由 miffy 於 11-1-27 09:45 發表
上年9月囉, 呢班老師教名男津校咁多年, 教到校內學生好標青。

所以名男津校資深老師都所剩無幾。
原帖由 miffy 於 11-1-27 16:33 發表
我覺得一間學校老師是好重要, 學校辦得成功, 學生水準高, 老師係靈魂人物, 當然校長英明領導亦很重要。

所以有呢一班有料老師, st. rose將會辦得更好。

我一講名男津校任何 (人家覺得"不是", 我只是講是實), 就比 ...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2270790&extra=page%3D1

回復 1# 子子家 的帖子

聖羅撒將來會不會最強,無人會知。
校長是由喇沙過去,而且同是天主教學校,所以最近幾年有些模式像喇沙,例如: 夏令時間返半日學...
我個人覺得聖羅撒小學和中學,除教學外,品行教得好好,而且很支援學生。

回復 1# snowbell 的帖子

咁呢幾年係咪真係有好多好的資深老師離職呢?有冇人知?

名男津校資深老師教到校內學生好標青....... I don't think so.

回復 2# bb2 的帖子

這幾年資深的好老師有沒有轉職? 老師退休、轉校、讀書......總會有,但相信不是一班老師過檔聖羅撒,可能是一個 ...
其實近十幾年聖羅撒本身的老師很棒,我都很欣賞這間學校。

我諗我應該有資格就此題目發現, 我兩個小朋友分別讀依兩間學校.

兩間學校既教學方式有所不同(以我暫杖時認知). 但我很欣賞喇沙校長, 是一個很有魄力的校長, 對家長的支援亦很全面. 另外, 她亦給家教會很大的空間, 是所以喇沙的家長對學校是十分支持及熱心的.

女校同男校文化很不同, 套用同一方式成效是否一樣我不敢評定. 但聖羅撤一向都是一所純樸的女校, 這是相信是不會改變的.

回復 3# vet 的帖子

呢句真...

回復 1# bb2 的帖子

又真係幾好笑!
教好一個小朋友,當然要學校和家庭各一半,如學校支援不到,就由家庭補上。
家長的認知都好重要,一日未讀過一日未畢業,都未知間學校是如何?

LSC Family Fun Day 20/2/2010 (Sun)

20/2/2010 (Sun) LSC Family Fun Day

帶小朋友來玩,感受書院的氣氛,讀書都勤力D。

家校合作都緊要架,有魄力o既校長的確係對學校教學水準起到決定性作用,反而我覺得良好師資可以從外間汲納及內部培訓漸漸型成,而且教員流動亦是好自然o既事~

十卜!

回復 1# Odin 的帖子

我地已經買左TICKET啦, fully support!

可唔可以咁比喻:高貴唔係靠幾件名牌衫着上身, 仲要有氣質至CARRY 得到!!!