用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama 請幫忙解答, 求救
樓主: kuromima
go

khmama 請幫忙解答, 求救   [複製鏈接]

回復 tlomum 的帖子

咁要符合幾個條件, 你先可以大抽獎放band1聯繫中學做第一志願. 首先你要放棄自行, 因為你選任何band2學校如果得咗就冇得大抽獎. 第二要你間小學band1生數目少過聯繫學額, 咁先有位剩比band2生抽, 第三要超好彩, 有個靚number, 一抽即中. 你起碼頭兩個條件要中, 先可以搏抽到, 如果唔係就無得搏.

回復 stanleypyk 的帖子

band2生根本自行高主教同聖類斯係冇機會既. 甲部要搏band1中學, 除非你區內band2而全港屬band1, 要選最好選o的位多又冇聯繫小學既band1中學, 因為聯繫小學既學生甲部第一志願實填番自己中學, 多個機會抽, 形成競爭大咗. 如果你全港屬band2, 甲部都可以搏3間冇咩人會選既band1尾英中, 例如郭得勝, 鄭榮之, 林漢光等. 直資聖保羅書都可以試下, 英華就冇可能, 佢自己舊生仔都未必收.

回復 chenmk 的帖子

九龍城多咗大約二百人, 升幅都唔細. 迦密機會就微o的, 可以考慮下陳瑞琪喇沙.

回復 lovingyou 的帖子

band2中要上到band1尾, 除非小朋友名次上有好大既進步, 一係學校既編班試成績好極端, 跳高一級既分數已經去到band1中.

khmama- thanks!其實我想自行選郭得勝和陳瑞琪喇沙.,唔得再係大抽獎選直屬中學(先前打錯聯繫中學),但以佢的成績會唔會太進取,佢間小學編班試成績都應該幾好(band 1小學男校),唔好意思好多問題!thanks!

醒目開學勳章

回復 khmama 的帖子

khmama-謝謝你.
但何官或胡兆熾都要教署排位, 會唔會機會好微呢? 謝謝!

回復 lovingyou 的帖子

間間都要睇教育局個排位, 主要用o黎篩選面試既學生.

咁你知唔知中學直屬位夠唔夠分晒比小學band1生而仲有位比band2抽?

直屬中學約有160個位比小學,收晒band1生後就比band2抽,你覺得我選這兩間中學自行派位有冇機會,雖然佢間係band1小學,但佢成績得band3頭,thanks!

band3頭報郭得勝同陳瑞琪機會微o的, 你選番band2較穩陣.

回復 yiuyiu2000 的帖子

屯門董中同百周年有5間聯繫小學共25班, 假設每班30人,  即有750人, 當中又假設有4成band1, 都仍有300人, 就算有20%既人自行離場, 都起碼有240人去爭148個位, 仲未計唔係聯繫小學既人數. 比較之下, 可能真光既機會會大o的.

khmama,check pm pls

khmama,

見到你的回覆真是高興極了, 謝謝!  

我也是覺得真光的學位一來比董中/百周為多, 而且又是女校, 起碼少了一班男仔去爭,
但真正的機會率多與少, 我想還是要是乎家長怎樣去填寫她們在乙部的排位.
我這樣分析正確嗎?

謝謝!

回復 lily~lily 的帖子

已回覆.

回復 yiuyiu2000 的帖子

其實除咗排位, 仲要睇彩數, 唔想得太多, 因為你都冇得控制, 所以只要心儀真光就報啦.

是的, 都要講彩數, 謝謝你!

Thx!,我都再pm咗您

khmama:

就升中一事想請教你意見:

小兒現就讀東區的官小, 全級 90 人, 老師話佢考 30-35 , 係屬 band 1 尾, band 2 頭....另, 以阿仔學校成績去睇, 全港 banding 我估都係 band 2 頭左右, 多日搜集唔同資料下, 再睇睇阿仔成績, 我心水幾間, 請幫忙俾d 意見:

1) 自行 : 筲官; 劉永生; 金文泰 (你建議邊兩間 or you may suggest others for us?)
2) 甲部抽獎 : 筲官; 金文泰, 劉永生, 衛理, 漢華 (你應為次序應點排?, 我是否應主力都係留番係東區 (因我地都係家住東區), 好過去他另區搏呢, 咁會起碼多一次機會派? 我個人唔介意派去遠少少既地方, e.g. 中西區, 灣仔, even 官塘都 OK, 主要係學校 banding match 到阿仔依家水平就好好了)
3) 乙部抽獎 : 再填番甲部呢堆學校, 但我依家心 15,16 係, 我知筲官 banding 較金文泰好, 而我亦想以聯繫小學份希望多一個機會被考慮, 所以係 risk control 而言, 我屬意放金文泰 as first choice, then 劉永生, 衛理, 漢華, 索性放棄筲官搏可以頭一兩個志願就被派中, 我咁諗岩唔岩? 如有錯請指正

thanks

回復 彥彥媽咪 的帖子

已回覆pm.

Hi Khmama
我有問過, 但老師沒有覆我.
想問, 有沒有見議可以給我呢?
BAND 2學生, 應怎選校呢? 東區.
另外:六年級成績已有一個多月了, 教育局是否會有名次BANDING 告知學校呢?
‹ 上一主題|下一主題