用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中點滴一二
樓主: redkoni
go

升中點滴一二  

redkoni 發表於 13-4-25 15:52
乙部 ) 1. 迦密 2.旅港 3.丘佐榮 4.黃笏南  5. 銀禧  6.培正 7.民生 8.華英  9.聖芳濟 10.喇沙  11.伊中  1 ...
Redkoni,老師話很多人揀迦密,叫我只在甲一選迦密,乙一揀華英或旅港避一避,乙二選邱佐榮,請給意見。

Florida 發表於 13-4-26 18:35
Redkoni,老師話很多人揀迦密,叫我只在甲一選迦密,乙一揀華英或旅港避一避,乙二選邱佐榮,請給意見。
吓,老師係咪即是話你地成班同學有很多人揀迦密,所以叫你乙一揀華英或旅港避一避,分散投資。咁你鍾唔鍾意呀,同埋華英或旅港想邊間排先呀,邱佐榮唔想排第三不如放第四好不好?
1   2   3   6  8

redkoni,是否迦密、旅港、華英只可三選一?可否提議第一至五個選擇,萬分感謝。

回復 Florida 的帖子

1.迦密 2.旅港 3.丘佐榮 4.黃笏南  5.銀禧
1.華英 2.旅港 3.丘佐榮 4.黃笏南  5.銀禧
1.旅港 2.黃笏南 3.培正 4.丘佐榮  5.銀禧

我其實不太清楚你的喜好,你看看如何調整一下。

Hi, redkoni,

你好,小兒沙田band 1生。自行1st choice選了聯系聖心,2nd choice 沙循。

想請教以下排位ok嗎?下星期一要交正式選校表回校。好心煩。好驚揀錯,懇請給我意見。

甲一: 聖心   甲二:沙循
甲三 : 沙崇

乙部
1)
聖心

2) 沙循
3) 沙蘇

4) 林漢光
5) 郭得勝
6) 沙官

7) 沙培

8)
沙崇
9) 林裘謀
10)
鄭榮之
11) 呂明才 12) 曾肇添
13) 胡忠

14) 基督書院 15) 陳楷
16) 陳震夏
17)
聖若瑟
18)
馬崇
19) 梁文燕

redkoni  如果肯定是Band1生,我覺得好掂呀!  發表於 13-4-27 01:33

唔該晒 redkoni

thanks Redkoni, 原來揀过直资会咁架,我揀漢華貪佢校風好,我想問如果直屬位抽唔到,打後嘅都可能冇位抽

柏媽 發表於 13-4-27 18:26
thanks Redkoni, 原來揀过直资会咁架,我揀漢華貪佢校風好,我想問如果直屬位抽唔到,打後嘅都可能冇位抽:ig ...

這個是兩難困局,任何人損失了第一志願,第二志願必定比人失了先機,加上中西區獨欠Band2非保留位,對抽輸直屬中學的Band2生更不利,這是事實。鴨真、培德、何東共54個位主要就是補救這三間直屬女校抽輸了保留位的Band2生,是否夠分,仍要看有幾多其他Band2女生於第一志願執到有剩的Band1位而離場,更直接的因素還是要視乎這三間直屬女校的流失率,由其是聖心,聖心愈多Band1生流失,囡囡機會便愈高。揀就係咁揀喇,無謂想太多,食幾多着幾多整定。祝你們好運!

回復 JackJackMum 的帖子

Redkoni ,非常感謝你的回覆!

redkoni  結果我不能預測,但我覺得你排得幾有心思,我站在你的角度都可能係咁排,祝你們好運!  發表於 13-4-27 21:05

redkoni 發表於 13-4-27 19:38
這個是兩難困局,任何人損失了第一志願,第二志願必定比人失了先機,加上中西區獨欠Band2非保留位,對抽輸 ...
thank you  唔該晒 , 多謝晒 你講得冇錯,聽天由命喇 哈哈

redkoni 發表於 13-2-2 16:07
因為協和小學上午校於2011年搬到深水埗區校網,所以教育局酎情上兩屆升中家長可選擇在油尖旺或深水埗校網 ...
如果協和(長沙灣)的學生選擇油尖旺校網,咁油尖旺的學生人數2375人,是否要再加埋協和(長沙灣)的學生,定抑或2375人已計埋協和(長沙灣)的學生?

lowu 發表於 13-4-28 13:19
如果協和(長沙灣)的學生選擇油尖旺校網,咁油尖旺的學生人數2375人,是否要再加埋協和(長沙灣)的學生,定抑或2375人已計埋協和(長沙灣)的學生?
我不清楚協和(長沙灣)今年還可不可以選擇油尖旺校網,就算可以,這亦等於一個跨網派位的申請,對不對?只不過正常的跨網派位申請是需要住址證明。而教育局公布的學生人數資料是2012年9月入學時的,到底到大抽獎開始前一刻,最後有幾多人跨出跨入我是無法估計,所以2375人也只是一個基數(應該不包括協和長沙灣的學生),每個校網我也只能憑這個基數去估計,教育局數字上協和長沙灣的學生應該計在深水埗區校網。

redkoni 發表於 13-4-28 14:18
我不清楚協和(長沙灣)今年還可不可以選擇油尖旺校網,就算可以,這亦等於一個跨網派位的申請,對不對?只不 ...
Thanks so much.

redkoni 發表於 13-4-26 22:35
回復 Florida 的帖子

1.迦密 2.旅港 3.丘佐榮 4.黃笏南  5.銀禧
thanks you.

回復 redkoni 的帖子

聖心收直屬小學Band2嘅百分比唔會高得過聖士提反女子。

聖士提反女子今年無減人數,直屬位已經等於小學部畢業生人數。足夠Band 2成績便收。自行全收街外。

聖心今年減12個位,加上今年私小係4班,畢業生人數比去年多2X人,Band 2成績上直屬中學競爭好大。真係要睇運氣。

萬分同意!

醒目開學勳章

我阿仔今年升小四,看完D posts ,已經開始有D擔心!!!
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

簽名被屏蔽

hi redkoni !小女是band1中間(東區),我自行選了1.婦女會2.張柷珊之後第3次報分考得麻麻(變成band1尾),自知張柷珊太勁,
所以模擬攪珠填:              不過老師改成:
1.婦女會               1.婦女會
2.港島民生             2.張祝珊
3.筲官                 3.嘉諾撒
4.聖馬可               4.衞理
5.嘉諾撒               5.顯理
6.金文泰               6.劉永生
7.衞理                 7.金文泰
8.顯理                 8.福建(小西灣)
9.劉永生               9.寶血
10.福建(小西灣)               10.筲東官
小女不喜歡女校和盡量不選基督教和天主教的學校。
(老師說最少選10間,當中一定要包括band1:2-3間,band2+band3:7-8間。重同我講好多人選港島民生、筲官、聖馬可叫我唔洗諗。)
想請你給些意見!

redkoni  我覺得這兩個方案都各有好處。祝你們好運!  發表於 13-7-8 22:17

我是中西區! 揀過直資會在大抽獎派一間直資比我?

死啦!
我有揀,咁我咪無得入第一志願津校? 還是跟乙12345去派?

咁是否只會派中學選校表內所提供的直資如漢華、培僑、聖瑪加利,

還是會糊亂派一間九龍或新界? 唔誤解答!!!
還是問教育局?