用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Cat今年小一去私校、直資極差!
樓主: 小K
go

St. Cat今年小一去私校、直資極差!

以前出生率唔高, 入得SC KV 呢類所謂名幼, 家長一般比其他著重成績, 入直資私立比例自然高. 近年, 多得EK 和其他媒體, 出生人數又多, 個個都怕左大抽獎, 有理無理都去考左直私小至算, 其他幼稚園家長亦努力栽培子女一齊爭位, 名幼學生成功率自然低. 而且, 至巴閉果幾間名小學好似都未出結果, 未咁快可以定論.

名幼唔包生仔....贊成!! 好怕有家長入唔到某校就世界末日, 胡言亂語, 儀態盡失. (唔係話樓主, 只係有感而發)

Christi  好笑>>>儀態盡失  發表於 11-12-19 20:31

回復 15# 小曳人 的帖子

absolutely agree!!

原帖由 小K 於 11-12-16 12:18 發表
Anyone can share? I heard from some mothers taking about this.

如果你係想問SC現家長教小一直資或私校既怖情況,我建議你改一改你個post 既headings.

呢個heading是一個claim, 不是在問意見.
St. Cat今年小一去私校、直資極差!

原帖由 w_y 於 11-12-16 13:37 發表
以前出生率唔高, 入得SC KV 呢類所謂名幼, 家長一般比其他著重成績, 入直資私立比例自然高. 近年, 多得EK 和其他媒體, 出生人數又多, 個個都怕左大抽獎, 有理無理都去考左直私小至算, 其他幼稚園家長亦努力栽培子女 ...

咪係....有d考唔到心儀小學真係會發難架! 大佬呀, 考小學唔可以旨意哂幼稚園架麻, 問下自己咁耐以黎付出過d乜先? 唔係每個月比果幾千蚊學費就當付出左架!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 RoseInPink 於 11-12-16 13:34 發表
I think it is rather hard to judge a kinder 's " standard" based on admission results.
I have the following supporting reasons:
1. It is a FACT that some kids are studying in 2 kindergartens, for example , GH am + SC pm,
hence if admitted to GH, does it mean that SC is a good school ?

GH舊年已經成日講話學校唔支持小朋友讀兩間學校,仲迫d家長盡快做決定
乜今年仲有人夠膽咁做咩?唔驚小學部唔收呀?!
仲有,SC係K2同K3返唔同am/pm嘅學校,咁樣返兩間好有難度!
恐龍家

Agree! 既然冇事實根據, 如果樓主真係想問意見, 唔該改咗呢個非常misleading 嘅標題!

原帖由 bb@wonderland 於 11-12-16 14:17 發表

如果你係想問SC現家長教小一直資或私校既怖情況,我建議你改一改你個post 既headings.

呢個heading是一個claim, 不是在問意見.
St. Cat今年小一去私校、直資極差! ...

st cath人咁多, "好多人"考得唔好, 有咩出奇! 開埋紅磡校, 3年後考小學果批, 仲會有"更多人"考得唔好啦!

我個仔而加讀st cath k1, 我都有諗3年後入唔到心儀既小學, 係我地做人父母既問題! 我都係返去努力幫個仔準備得好d, 唔想我個仔3年後成日st cath"好多人"考得唔好既其中一個, 有份整衰st cath個名.

回復 3# 小曳人 的帖子

I know a case.  A girl is studying at both SC and Heep Yunn K3.  She has an elder sister in upper Heep Yunn primary.  It works out perfectly fine for her.  It also works perfectly with Pui Ching and Munsang so long as there is no clash in K1.

好唔好見仁見智!上年有幾位SC小朋友分別考入培小,APS 及CKY, 佢地父母當時都係話考得唔好.  今年阿仔同學有高主教及st Jo offer 但無留位(最後決定大抽獎算了),一様同人講無offer.  

但點都好,以前的SC 可以話一分錢一分貨,依家比1斤貨但要比斤半錢就有點貴了

ong84  totally agree,(以前的SC 可以話一分錢一分貨,依家比1斤貨但要比斤半錢就有點貴了)  發表於 11-12-23 01:06

There is no magic even in St Catherine.   Many of the children with good offer for primary one have strong support of parents, in terms of time, effort, money.

幾時都係要講家校合作,如果諗住入到名幼就一定入到名小就實在太天真,幼稚園好都要家長肯附出配合,考小一又要講天時地利人和加luck,太多因素影響個賽果啦,況且st cat個case係每年咁多畢業生,你係唔同group既家長群收風已經會有唔同結果,我識既朋友當中有人有dg/db/cky 2nd in, kts/sfa/tsl offers,我覺得算唔差
(利益申報:我自己唔係st cat家長呀)

原帖由 Furbymao 於 11-12-16 15:22 發表
There is no magic even in St Catherine.   Many of the children with good offer for primary one have strong support of parents, in terms of time, effort, money.

AGREE!

原帖由 Jen2008 於 11-12-16 14:56 發表
I know a case.  A girl is studying at both SC and Heep Yunn K3.  She has an elder sister in upper Heep Yunn primary.  It works out perfectly fine for her.  It also works perfectly with Pui Ching and M ...

其實番兩間不同幼稚園的好與壞,已經在不同帖子廣泛討論過了。

SC K3是上午,而HY K3 是下午。時間上的確能配合。而且她姐姐還在HY就讀,基於現行派位制度,HY一定要收妹妹。你可能要問一問你的朋友為什麼在此情況下,加上HY考其他私小的成功率也不低,還要讓妹妹辛苦地在上午番SC

我認為除了一條龍幼稚園可保證入其小學之外, 其他所有名幼, 真係無可能保証小朋友一定考倒私小/直資架.

我小朋友都係讀屋企附近既幼稚園, 國際班, 唔係咩名幼, 但考8間都中4間.

不知樓主的好學校是否只是一線的 dgs / dbs / yw / sp-co 哩幾間, 但我估同考直資私立的同往年同其它的kinder都差不多.  我見識的 sc 小朋友一般都係考8-10 間 (包括2-3間 一線, 其餘二線的), 現時每人至少己有4-5個offer在手 , 有  st.paul Co-ed 已收,  最叻個好似考約8間每間都有second in or 已收左,   好多女仔 (70% 我地識的) 有 dgs 2nd in,  因一級的如 dgs / dbs / yw 都未放, 加上抽的一日未知, 好多人都未決定最後去邊.

原帖由 Furbymao 於 11-12-16 15:22 發表

同意, 我仔仔St.Cat K.3, 最開心係由佢唔識英文到可以說英文句子。佢自己都有付出努力架。我自己放工就要同佢溫習架 我同亞仔報咗3間小學, 1間rejected,1間offer, 1間等緊result

原帖由 isis_dad 於 11-12-16 13:34 發表
另一種叫人唔好讀的方法

又係想叫人放位的方法。

呢個情況係任何學校都會出現, 而st cat因為係大校又相對出名大家就好似搵左佢做指標.

well. SC these years do not have comparative advantage since a lot of kindie such as KM, Think and traditional good kindie like KV do more and more 'training' to their students in all aspects.

Whether SC have a good admission rates to private or DSS depends really if you consider those schools (SFA, TSL, KTS, and not to mention the top tier schools such as DGJS, SPCC) are good, like someone said before.

哈哈哈!!  我都有同感!! 年年都有D古古怪怪o既post! 不過樓主post 錯左地方!!

原帖由 isis_dad 於 11-12-16 13:34 發表
另一種叫人唔好讀的方法