用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷 ...
樓主: littlebabybabyb
go

(將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷? [複製鏈接]

根本就系兩個欺善怕惡既生意佬

咩叫搞事?上X周刋、向對校方、對方父母就醫藥費、心理創傷作民事索嘗,一次過自掏何包做晒呢d就叫搞事

連我們自己係當時人都不敢相信,但佢地做曬事實俾我地睇,(人性真面目),我地不能不相信,他們竟然是校長同校監及牧師!

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:46 發表
連我們自己係當時人都不敢相信,但佢地做曬事實俾我地睇,(人性真面目),我地不能不相信,他們竟然是校長同校監及牧師!

吓,乜係基督教團體?是否可向該教會求助?

佢地還於事發第二日向我們索取$150,表示是保險既墊底費喎@0@,那一刻,我真的頂唔順好自然的同校長講,"唔係麻,校長!依家係我兒子響你校整親,你仲夠膽問我地攞$,我係唔係要自己俾$黎買過教訓呀!如果係我兒子百厭而自己整親,我地都俾得心甘命抵呀!我兒子係受害者喎!$150唔係俾唔起,係淡氣問題囉!校長"

最幣教會最大既袁牧師都幫曬自己人囉!佢都應承我地再約對方家長咖,但依家都"無聲無氣",我地諗佢地想拖,拖到件事淡咗先算!~~連教育局都無佢地符,因為教育局職員話佢地堅持唔俾資料俾教育局,教育局又做唔到野~

你可以報警, 找傳媒, 或經律師進行民事訴訟, 但勞民傷財, 除了啖氣以外得不償失. 既然已轉校, 為自己和小朋友著想, 還是不要搞那麼多事情, 已經發生的不幸不能改變, 盡快忘記這段經歷方為上策.

lee間學校真係黑店,越聽越恐怖....

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:54 發表
佢地還於事發第二日向我們索取$150,表示是保險既墊底費喎@0@,那一刻,我真的頂唔順好自然的同校長講,"唔係麻,校長!依家係我兒子響你校整親,你仲夠膽問我地攞$,我係唔係要自己俾$黎買過教訓呀!如果係我兒子百厭而自己 ...
人O既意外都要俾LOADING?唔係呀化?

實在很同情你,可找傳媒幫你出口氣。

回復 44# littlebabybabyb 的帖子

無啦啦乜都冇同你跟進過,比咩 loading?!

成件事個程序、logic 都唔合理

比我,我宜家就報警

為左小朋友查出真相、用行動話比佢知父母現在怎用正確途徑去保護佢。

自己都冇做錯,卻連區區 $150 都韓衛唔到?!

原帖由 baekdoosan 於 11-12-15 10:59 發表
你可以報警, 找傳媒, 或經律師進行民事訴訟, 但勞民傷財, 除了啖氣以外得不償失. 既然已轉校, 為自己和小朋友著想, 還是不要搞那麼多事情, 已經發生的不幸不能改變, 盡快忘記這段經歷方為上策. ...
我不認同就咁放過佢地. 而家佢地係想拖過件事就不了了之, 樓主只係希望討回公道而已. 同佢地呢D不負責任的態度, 真係令人髮指.

既然學校方唔係有心解決問題, 我建議樓主作民事索償, 搵律師出封信比佢地, 就會有人回應咖喇, CLAIM 返咁耐以黎D 醫藥費, 仲有佢而家冇左牙喎, 影響佢之後食野, 講野, 呢D都應該要賠償返, 佢唔肯搵人認頭, 你幫下佢啦, 你出律師信比佢我唔信佢唔搵返個家長出黎自己狽獲。開辦一間學校有責任保障學生安全, 發生呢件事應該佢都有NEGLIGENT, 如果係撞到校內設施引致O既, 更加有OCCUPIER'S LIABILITY。

因此想同大家講這個事實,因為現在都是選校時期,希望以此作出參考,好多該校家長都講,"未入學前,校長咪對你"笑騎騎"囉!入咗學之後,想見到佢都難呀!"

回復 9# littlebabybabyb 的帖子

唔好開名呀!

道理在你那裡,要指證學校,一定牽涉學校疏忽照顧兒童而導致意外

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 11:10 發表
既然學校方唔係有心解決問題, 我建議樓主作民事索償, 搵律師出封信比佢地, 就會有人回應咖喇, CLAIM 返咁耐以黎D 醫藥費, 仲有佢而家冇左牙喎, 影響佢之後食野, 講野, 呢D都應該要賠償返, 佢唔肯搵人認頭, 你幫下佢 ...
絕對同意你的建議, 基本唔係錢的問題. 要用法律途徑迫佢地直接正視番個問題. 相信呢個係最直接方法.

學校話我地兒仔係俾小朋友推而撞向椅背而整親,請問是否學校設施弄傷?他們(學校)推卸責任到竟要我地自己問佢地學校既保險公司,點賠償!人地保險公司都呆咗,話"佢地收到資料係負責賠償動作,而個責任係響學校度,點解會賴咗佢地度咖?"但我地都有質疑學校,點解唱遊跳舞唔搬開d枱椅先呢,又得一個老師睇住21個小朋友喎!其實學校係咪有疏忽呢?

間幼稚園係咪有個"循"字

我明白你只係想要一個道歉

唔知係對方家長唔肯道歉..定係對方都不知情比學校矇在鼓裡..

安排一個會面, 讓雙方家長了解事情真相,讓對方家長正視一下孩子的偏差行為..並向受害人道歉..才是正確做法..

而根據你所講, 學校只管逃避面對事件, 做法令人不能苟同..
‹ 上一主題|下一主題