用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Clare's, 協恩,德望。。怎麼選擇?
樓主: fc1111
go

St. Clare's, 協恩,德望。。怎麼選擇?

我都係住中西區呀, 我又唔覺st clare's 係本區二線學校播. 呢區一線女校 (kg+primary) 除左聖心, 就係st clare's.  (唔計聖士提反, 因kg 都要計分先入得, primary 又係津貼).  因住得近st clare's, 唔想阿女細細個搭校車. 所以俾左個女讀,

另外, 我相信間間名校都會有讀書唔好o既學生, 唔會有100% 入u 掛.  我對面屋個女, 佢kg 都係讀其他學校, 今年primary 考左入o黎, 佢爸爸不知幾開心, 捉住我傾一輪.  佢話考左入st clare's, 唔洗左考聖心.  我話: 考埋啦, d人都話聖心好d, 佢話: 一dd 人講o者, 我表妹都係st clare's 畢業, 佢依家好本事, 好叻.  佢對st clare's 不知幾有信心.

qyeternity  agree ar  發表於 12-1-3 12:48

簽名被屏蔽

回復 小幸子 的帖子

聖心, 聖嘉勒 & 真光中學都係津校, 係派位的唔係考的 ....
只要係 BAND 1 成績就有機會派到 BAND 1 中學, 仲有真光係唔同區的, 灣仔區有間, 南區都有間, 唔知你講邊間呢?

協恩in左la?

协恩还没有in,连interview的通知letter都还没有收到。

我係GHS舊生, 希望能俾D意見大家.
Good hope 英文 training 由小學開始巳做得幾好, 小學打好基礎, 上中學全英文課本都唔覺得辛苦.
校風嚴, 同埋印像中幾緊張學生的成績, 係度讀書如果係中下遊位置的話會有一定的壓力.(我當時是10幾20年前的事, 不知道現在情況如何了)