用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點解我覺得阿氏保加症和adha症狀咁似?點分? ...
樓主: emilylam
go

點解我覺得阿氏保加症和adha症狀咁似?點分?

回復 kc1016 的帖子

唔好灰心呀!慢慢教啦!記住唔好同人比較,試下制定一點小目標,讓孩子去完成,多鼓勵孩子,讓他嘗試到,成功達到目標的滿足,才會有動力迎接下一次的挑戰,俾多些心機去教呢的特別的孩子啦!

用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

回覆:點解我覺得阿氏保加症和adha症狀咁似?點分?

首先多謝你的鼓勵。

日日d老師和家長同你講,你個仔今日又嘜嘜嘜,果日又甘甘甘,聽到好煩,我已經日日同佢傾,講德育故事,角色plays, 找心理輔導,社交班,貼紙獎勵... 真係好倦,果腦成日諗仲有d嘜可以幫到佢,老公都話我快要睇精神科醫生喎。

回復 kc1016 的帖子

kc我好明白你的感受,曾幾何時我都經歷過,老公都建議過我去看精神科。記住要想開一些,因為你系成年人,你系媽媽,你吾可以有事,如果唔系的孩子點算。

Thanks Maryahwan, 得到你的鼓勵真係好感動, 我一定會頂住.....

另有幾個問題想請教下你, 帶小朋友去邊睇精神科?
要先去評估然後睇精神科or精神科醫生可以直接評估到小朋友有任何症, 然後再藥?
去睇精神科醫生要不要先填問卷呢?

小朋友系經學校轉介,睇政府精神科。程序系——老師家長填問卷,教俾學校社工跟進。社工經過初步評估後,決定是否寫紙轉介。
你可以去我之前的帖子睇
有無小朋友亞氏保加症,ADHD,資優中晒3樣?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 9&fromuid=85777

亦都可以叫私家醫生寫紙轉介。