用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係好勞氣,關於某類型中文科老師
樓主: mrsjacky
go

真係好勞氣,關於某類型中文科老師 [複製鏈接]

回復 CrabPincers 的帖子

你是好媽媽!
如此做,我覺得對初小生非常好!基礎嘛!但記住:給鼓勵孩子!孩子對的,口頭讚賞他/她
壞處:孩子被打擊太多,對語文沒興趣!
           我始終認為訓練孩子的寫作能力更為重要!處處太執著錯字,何來興趣!更遑論要提升其寫作能力呢!
------> 我覺得要為長遠打算,試想:到了中學(尤其是精英班),大家的白話文閱讀能力、記憶力、勤奮……相若,要能突圍而出的,還是靠寫作 + 文言文閱讀理解!

天瑜 發表於 11-12-21 14:01
回復 mrsjacky 的帖子

"老"字的最後一劃是沒有勾的例子,我在內找到"旨", "能" , "罷"都是沒有勾的。

對!但是這兩年阿仔的中文老師都有內地背景,就加了勾.阿仔照跟,仲話我錯tim, ok,算啦!

CrabPincers 發表於 11-12-22 10:43
唉, 死啦
原來我都係執著型
我都係甘執我仔D 筆劃, D 勾, 邊劃長邊劃短

我唔算執着型,但阿仔係,我倒欣賞他一絲不苟的attitude.

天瑜 發表於 11-12-21 14:01
回復 mrsjacky 的帖子

"老"字的最後一劃是沒有勾的例子,我在內找到"旨", "能" , "罷"都是沒有勾的。

非也!唔係講個勾,係講最後果一筆,到底係一橫定一撇!
根據你提供既官方指引查呢個字,大字show出黎同下面小字show已經係唔同寫法…
所以……其實………家長同學生根本就係無所適從!(for我自己而言,唔係分唔分數既問題)

mokchingyin0910 發表於 11-12-21 19:53
老師都係想執正小朋友D字, 原來有好多字我做家長的都錯了廿幾年, 唔糾正咪一直都錯下去. ...

現在討論的是不同老師之間沒有標準,  你可以去一下政府那個優質教育基金所做的網站, 標示的大字同配詞的小字寫法不一, 你認為該如何是好? 須知道那些所謂寫錯字是會扣分的. 還有應該點樣同個囡講, 你每日係學校通告, 其它功課工作紙見到果D字, 同埋係政府網站一站通入面見到果D字, 好多都唔係正字, 剩係中文科課本同埋個中文科老師講果D先係正字呢?  我好肯定咁講, e家學既所謂正字, 只係流通於香港小學中文科, 而冇流通係真正的中文世界!

回復 Chowying 的帖子

同意到無嘢再補充! 你講得實在太好! 你講既正正就係我女經常問我的, 試問你點同佢解釋, 所有中文字, 都係你今年個中文老師至啱架咋, 出年教你嗰個, 又會有唔同既要求, 到時你今年學嗰啲, 好多都由上年既啱變成今年既錯架喇, 你好自為之啦!

天下間既中文老師, 真係好心你哋學吓點教中文啦, 就嚟畀你哋激鬼死架喇!

Is this really true? I never had this problem when I was a student!That doesn't seem right as too much focus on this will make Chinese learning less fun! IAnd it's so fun!
‹ 上一主題|下一主題