用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係好勞氣,關於某類型中文科老師
樓主: mrsjacky
go

真係好勞氣,關於某類型中文科老師

回復 20# 十月媽咪 的帖子

之後我女又錯另一個具爭議性既字"害"!

女兒寫呢個字, 嗰一直無穿落下面, 即同而家出呢個"害"字一樣, 但老師當錯, 話個"害"字嗰一直係要穿落去貼近個口...

於是我又響呢個網站度搵吓點寫, 發瘟佢....大寫時, 呢個網站係出老師要求嗰個"害", 即係穿的, 但其他配詞用既細字, 就係寫我女嗰個"害" (無穿)....咁即係點呀? 頂佢, 又扣5分!

最後, 為免再同老師爭拗, 唯有自己溫書時擘大啲對眼, 睇清楚課文係點寫, 呢啲咁既吹毛求疵既改錯字方法, 真係唔知邊條蛋散諗出嚟的....得閒就教好啲啲書啦, 教吓啲細路點樣作篇好文啦, 捉隻字有無勾, 穿唔穿頭, 真係服Q咗佢呀!

我囡果間, 都係咁, 激死我. 佢地唔知點解要執得咁嚴, 又唔好好統一下D工作紙同功課. 明明係作業到圈著阿囡個球字, 話個球字無鈎, ok, 我會改, 但咁都比我見到佢自己出的工作紙照用有鈎個球字, 真係想圈番比佢. 如是者的字真係多不勝數, 咁個囡點會學得好, 點會鍾意中文!!!:;pppp:

十月媽咪 發表於 11-12-16 14:41
之後我女又錯另一個具爭議性既字"害"!

女兒寫呢個字, 嗰一直無穿落下面, 即同而家出呢個"害"字一樣, 但老 ...

我好明白你講既嘢, 我都有認真查個字典, 都唔明D大字點解同細字寫法唔一樣, 究竟邊個叫啱!

EXACTLY就係咁, 證明啲老師真係多鬼魚, 有時楷體無勾, 細明體有勾, 咁係咪有勾就錯? 無勾就啱? 我同老師講, 本身個"求"字係從水旁, 咁點解"水"有勾, 但"求"就無勾? 點解宗教課本"求天主乜乜乜"個"求"字就有勾, 但去到中文課文, 個"球"字就要無勾?....老師根本解釋唔到, 一句講晒話跟中文課文! 真係有病的!

好似個"害"字咁, 嗰一棟穿底定唔穿底, 唔同字體PRINT OUT出嚟又係有唔同, 如果我個女個"害"字下面個"口"寫咗"日", 我會畀佢扣分扣得心服口服, 因為個女真係寫錯字, 但嗰一棟穿唔穿而扣分, 我真係.....睇到火都嚟埋!

十月媽咪 發表於 11-12-19 07:15
EXACTLY就係咁, 證明啲老師真係多鬼魚, 有時楷體無勾, 細明體有勾, 咁係咪有勾就錯? 無勾就啱? 我同老師講, ...

我有個friend 係中文系碩士, 佢老公係中文系博士, 我已經三朝兩日就打電話去問呢問路. 佢地同我講, 所謂正字, 筆順原則, 係教院自己整出黎, 剩係教小學果D先讀, 真正讀中文糸都唔讀呢D嘢.
一講起, 佢老公就拍Side抬話要投訴, 小一學乜鬼分動詞, 名詞 ... ..., 呢D係大一先學, 咁細個, 不如識多D字重好. 所以依家D中文科, 我都唔知點教個囡好

天瑜  唔該哂!  發表於 11-12-19 09:57

is there a standard at Education Department website?

我仔學校講明筆劃跟香港教育局出版的《香港小學學習字詞表》內的常用字字形表, 所以家長們都自備一本在家教亞仔!

天瑜  http://www.edbchinese.hk/lexlist/  發表於 11-12-20 17:30

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

小一小二係要執正字形筆順。字形在不同年代不同地區都有不同規範,在香港便跟現時的字形表。難得老師係細心留意學生字體,不要太緊張分數。

回復 NKpa 的帖子

唔係緊張個分數, 而係唔同老師唔同年級對同一個字有唔同既要求, 咁樣學習, 究竟小朋友係學識寫一個字, 定係學識跟唔同中文老師寫同一個字呀? 學中文字本身係要學識個字點寫, 點用, 明白該字既意思等等, 而唔應該係花時間適應唔同老師對相同既字既唔同要求呀!

NKpa  咁呢種係老師跟唔跟字形表問題,即係老師質素有參差,咁都好普通。如果自己係跟字形表,咪溫馨提示一下老師囉。  發表於 11-12-22 01:21

十月媽咪 發表於 11-12-21 10:06
回復 NKpa 的帖子

唔係緊張個分數, 而係唔同老師唔同年級對同一個字有唔同既要求, 咁樣學習, 究竟小朋友係 ...

exactly!!!

天瑜 發表於 11-12-20 17:32
Click 入去CHECK 都方便!

http://www.edbchinese.hk/lexlist/

really thanks!! 相當有根dull既一個source,希望學校老師都依呢個為基礎(rather 按個人經驗)!

但都仲有d問題,我check個老字,因為曾有混淆最後果筆到底係一橫定應有小小斜,check完呢個web,佢show個大字係斜既,但下面細字又寫係橫既。咁我假設呢劃係橫又得小斜又得啦,但試過寫斜比老師紅筆lor!(其實我細個學係斜架,但阿仔返黎話老師話係橫)。如果再有下次case,要老師上呢個web睇睇先,只希望到時佢唔好話呢個web 唔係權威!

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

老師都係想執正小朋友D字, 原來有好多字我做家長的都錯了廿幾年, 唔糾正咪一直都錯下去.
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

"直筆無勾">>水字便沒有勾了吧?
一竹竿打死一船人......激死人!

對錯字執著的老師,一般是認真教學的老師
但「過猶不及」!作為家長,又不太接受!因試卷扣分,每字一分,如此扣法,心都寒!家長緊張,無可厚非!文字是隨時間演變+習非成是(當然有些不能),老師可以通容一些,讓學生知道正字,又接受俗字(例:潛---正字穿頭),那會好些!
建議老師批改時:1.把俗字打勾,另加括號(正字寫法) 或
                2.有一段過渡期,告訴學生正字寫法,提醒學生下次才扣
                  (因每轉老師,都會對字的要求不同)

醒目開學勳章

唉, 死啦
原來我都係執著型
我都係甘執我仔D 筆劃, D 勾, 邊劃長邊劃短
還拿埋本字典黎對
如果筆順錯, 我要佢擦過再寫過, 寫到岩筆順為止............