用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係好勞氣,關於某類型中文科老師
go

真係好勞氣,關於某類型中文科老師 [複製鏈接]

點解d老師唔好好教學生點樣作好文章,訓練下各種修辭技巧,一日到黑剩係捉穿唔穿頭,個鈎夠唔夠高呢d問題,如果係正字當然要學好,但問題好多字根本係年代唔同老師既要求唔同,至弊一年級個老師三十歲,二年級果個五十歲,要求就唔同,學生根本無所適從。學生要學既根本唔係個中文字點寫,而係唔同老師對果個字有咩要求,真係無聊到爆,我真係唔明呢挺中文老師個心態係咩,佢地到底知唔知教中文係要教咩﹖﹖

0    0    0    0

嘩, 講緊我女嗰間小學呀? 咁鬼似我女一二年級時既情況既?....二年級時仲頂癮呀, 生字簿寫唔穿頭係啱, 到UNSEEN DICTATION(中文)時話你寫錯! 打電話返學校問點解會咁, 老師話: 佢多簿改, 睇漏眼!....真係即時火都嚟, 我直頭質問過個中文老師(最慘仲要係班主任, 真係有啲攞個女嚟較飛), 學中文字究竟係學嗰個字既意義, 運用等等, 抑或係要學唔同老師對同一個字既唔同要求?....一年級寫同一個字話啱, 二年級你話錯, OK, 我當一年級嗰個無料到!...好啦, 而家二年級, 寫生字時你話啱, 默書時你話錯, 咁我個女應該點跟?....睇漏眼???? 你睇漏眼就唔該畀番個分我啦, 都神經病的!

原帖由 mrsjacky 於 11-12-13 16:00 發表
點解d老師唔好好教學生點樣作好文章,訓練下各種修辭技巧,一日到黑剩係捉穿唔穿頭,個鈎夠唔夠高呢d問題,如果係正字當然要學好,但問題好多字根本係年代唔同老師既要求唔同,至弊一年級個老師三十歲,二年級果個五十歲,要求就唔同 ...

我仔個一年班中文老師咪又係咁, 由朝到晚只捉字體有無特一些字出來, 又無長小小, 或有無多鈎或少鈎, 而家我們次次寫字要打開中文課本跟足寫, 因為而佢既中文科老師要求和中文課本上一模一樣, 次次做中文都成一個鐘, 我怕上到二年班中文科老師要求又會不同...

原帖由 leeyin 於 11-12-13 18:44 發表
我仔個一年班中文老師咪又係咁, 由朝到晚只捉字體有無特一些字出來, 又無長小小, 或有無多鈎或少鈎, 而家我們次次寫字要打開中文課本跟足寫, 因為而佢既中文科老師要求和中文課本上一模一樣, 次次做中文都成一個鐘,  ...

書果d係印刷字,我地以前讀書老師講到明千其唔好跟書,因為印刷字多有錯失。一轉出版商,隻字又唔同左。我真係讀左幾廿年書,到而家個仔讀,我先發現原來自己好多字都唔識,剩係個女字邊同草花頭,我到今時今日都未識寫。

原帖由 十月媽咪 於 11-12-13 09:44 發表
嘩, 講緊我女嗰間小學呀? 咁鬼似我女一二年級時既情況既?....二年級時仲頂癮呀, 生字簿寫唔穿頭係啱, 到UNSEEN DICTATION(中文)時話你寫錯! 打電話返學校問點解會咁, 老師話: 佢多簿改, 睇漏眼!....真係即時火都嚟,  ...

我諗好多間小學都係咁(尤其傳統小學),教書教到本末倒置,唔知自己做緊mud。我諗將乙老師寫既字比甲老師改,一樣會改出好多錯字!

醒目開學勳章

回復 5# mrsjacky 的帖子

原帖由 天瑜 於 11-12-14 02:17 發表
我囡間學校筆順都執得嚴,作句同作文要求都高,我真係好佩服老師的精明眼,我多謝老師幫我捉女女錯處。低小分數我唔mind。

失敗乃成功之母!

另外,如有時間家長不妨查詞典/字典確實筆順。 ...

明白你意思,但唔係講緊你講果D野。唔係話唔接受老師要求高,而係老師之間無統一標準,學生無所適從!老師理據唔一致,難以服眾!

唔講查字典尤自可,一講仲把幾火。字典得一個草花頭,唔知點解老師會有兩個草花頭,一個係十字頭,一個係唔穿頭。我查字典,同一部首,理應寫法全部一樣,但老師會認為呢個字穿頭,果個字唔穿。一年級果個穿,二年級果個唔穿。你明唔明,唔係正字問題,係老師個人喜惡問題!好似老師個老字,有人有鈎(好似U字)有人無(似L字),但老師偏偏喜歡用自己標準去量化,如果真係有正字話應該有鈎定無鈎我地願意去學,但問題係各門各派原來都有唔同見解,唔同字典寫法都會唔同(其中有部份原因係印刷問題),到底邊個先係權威,如果學術界無定案,老師就唔可以死話自己果套係標準LOR,根本無可能記住邊個老師鍾意鈎邊個唔鍾意!

我明白個教育制度根本就係咁,無諗過教你融會貫通D知識,只叫你記住邊個老師既喜好,我無諗過一己之力可以改變D咩,以前明週洋洋大曬十版紙討論過呢個問題,D小學中文老師既執著,連D大學中文系教授都怕左佢地。我只係呻下,我但求呢六年小學快D過,唔好再浪費時間響D無謂野上面,因為我知中學老師同大學教授都唔會care呢d野!

醒目開學勳章

回復 1# mrsjacky 的帖子

IC.

Could you share some examples here so that we can pay attention to those Chinese words??

Thanks!

原帖由 bbJP 於 11-12-14 05:21 發表
IC.

Could you share some examples here so that we can pay attention to those Chinese words??

Thanks!

以我仔既經驗係,一眾草花頭,女字邊等字都係老師眼中常犯錯錯字,但我地至今都未攪清錯在哪裏。不過你又唔使咁早預備,或者你間學校開明,老師無咁死古古,就算係,都無謂花精神處理呢d字,用心學好中文就得,我都只係勞下氣,無謂花時間同老師爭一日之長短!

原帖由 天瑜 於 11-12-14 03:47 發表
我女中文老師又是班主任,上年一年級時,記得她是中文科科主任,應該今年也是。

我女學校沒有你仔學校情況出現,我估計這是科主任要管的事情。嘗試同科主任反應一下!

不要勞氣! ...

已經透過意見欄反映意見(寫埋班名同學生名),但老師無回應過我。

跟返課本,唔洗爭論!

回復 6# mrsjacky 的帖子

老師太執著,真有點麻煩。不過話分2頭,有此執著的老師,可能令你0既子女寫字時也會小心,可以訓練他/她細心!未嘗不是樂事!

字典得一個草花頭,唔知點解老師會有兩個草花頭,一個係十字頭,一個係唔穿頭。

----->我以前看過一本正字的書畫(忘了)如我沒記錯:十字頭的,是艸部,例如:草  ;
唔穿頭的,不是與艸有關,是動物頭上的角!

但老師會認為呢個字穿頭,果個字唔穿。一年級果個穿,二年級果個唔穿。---->
這確是最令人頭痛的事!但沒法子,每個老師的中文水平,對錯字0既敏感度不同、批改鬆緊不同,只好每轉一位老師,適應一下!
(如果學校能統一常用字的筆劃,那麼會好些!)

回復 13# mrsjacky 的帖子

一講起我都勞氣呀, 平時教嗰啲書都是書中文字書中詞語, 一到考試, 咩都出晒來, 平時很少時間學成語, 學修辭手法, 學閱讀理解, 一到考試測驗就考嗰啲題, 我都唔明, 既然中文是多方面多元化的, 點解唔係教課文時順便講下點解作者要咁寫, 記事同記人有咩分別, 作文應該點構思, 一講作文就滾水落腳只係叫你做,點做, 嗰方法又唔講, 結構又唔講, 學生無所適從, 都唔知上中文課學嗰啲來做咩???
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我都發現自己有好多字都唔識寫,以前讀書學的字和現在小學老要求的都不一樣

試試從這個網頁看小學生學的中文字吧,
http://www.edbchinese.hk/lexlist_en/
這個網站是教育局課程發展處中國語文教育組製作的,可作學校教學參考。

想請教各家長你仔女學校教中文的怎樣的。我仔四年級,要學課文外,還有古詩,成語,作句,弟子規,作文,補充練習,讀書報告等。是否太多或太少?

醒目開學勳章

回復 2# meemeefung 的帖子

回復 17# meemeefung 的帖子

呢個網站信唔過架!

嗰陣我就係拎住呢個網站寫出嚟嗰個字, 同老師傾, (我女寫皮球個"球"字嗰一直多咗個勾)....二年級老師默書要求無勾 (一年級時默過幾次寫有勾都係剔的!

於是print呢個指引同老師傾, 老師話: 學校自己都有個指引, 係寫住"直筆無勾", 仲copy咗出嚟, 叫我女拎返屋企畀我睇!....最後老師話, 總之跟課文啦, 課文點寫就點寫!

不過我話: 老師, 呢個字係課外默(unseen), 今年課文未出過喎!

老師堅持學校自己個指引係咁, 一定唔會畀番分! 吹到啤啤聲!
‹ 上一主題|下一主題