用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 變質的不是學校,而是家長
樓主: miya20
go

變質的不是學校,而是家長 [複製鏈接]

原帖由 CKBCHU 於 11-12-13 15:13 發表
昨晚1872遊花園,鄒海光個故事都好啟發性。
是講彈琴果PART嗎? 真係好正噃. 謝謝!

原帖由 chubbychu 於 11-12-14 01:52 發表
幾日就變質咗的家長!!!

Not few days, but ONE day only!!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

回復 41# ronniedad 的帖子

無錯!聽到我同老婆都覺得要反省。
"求學已經求分數,興趣班都要?"  quote from 鄒凱光。

回復 40# tsobaba 的帖子

你好勁,唔好delete呀,你delete咪比啲剛剛先黎搵料嘅真心家長冇reference?

原帖由 chubbychu 於 11-12-13 11:23 發表
無錯,要本身係真正的用家,才會對該校有全面的瞭解。

同意!家長最好先了解心儀嘅學校,才作決定!其實家長可以響平時返學放學時間到該學門口觀察,睇睇學生嘅品行,敎師職員嘅態度,校車嘅安排等等,唔好只靠其他人嘅評論去睇一所學校好定唔好!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

回復 30# tsobaba 的帖子

呵,路過見到有人post哂自己近來的留言,實在令我且驚又喜,我只是有話直說,不是一面倒支持或反對,民生那天面試安排不太好,這是我認為,可再有改善,學校當然有自己可取之處啦。
無想過惹起fans們的反感,又說黑心又說變質,實在不解,何解會被抹黑?大家都不認識,不應藉一席話而人身攻擊的。

我只是Quote翻d links出黎,是非黑白由看者自行思考,不過見你咁唔滿意,為尊重分享者,我delete翻d links,跟住就唔會回覆你了。

原帖由 marie12345 於 11-12-14 10:59 發表
呵,路過見到有人post哂自己近來的留言,實在令我且驚又喜,我只是有話直說,不是一面倒支持或反對,民生那天面試安排不太好,這是我認為,可再有改善,學校當然有自己可取之處啦。
無想過惹起fans們的反感,又說黑心又說變質,實在不解, ...

醒目開學勳章 王國長老

各位家長來這裡的目的也是想找尋一些用家意見, 又或者作一些分享, 希望能令其他家長可以作參考.

每一所學校也會有好或不好. 我們希望能做到平衡, 好讓家長也能知道學校的各方面.

相信家長們的眼睛是雪亮的. 除在網上瀏覽得到想知學校的訊息外, 不妨也可以留意一下該校有否開放日, 有否真正認識的用家可作分享.

是否真的分享, 大家心裡有數, 但懇請各位在發表回覆時, 能夠做到互相尊重.

同時亦再一次提醒各位, 文責自負, 並不要存有在網絡世界中發言可以不用負責呢, 所以希望各位發言前先請三思, 那平台上便可以做到真正的分享

這才是本網站希望看到的

近排係FORUM真係知什麼叫一沈百踩,眼見一些家長不是用家, 不清楚該校的基本嘢如課程, 教學方法,老師質素,環境等, 但聽人講話唔好就係咁話唔好, 人講佢講,點唔好似乎又講唔到, 可能囝囡唔係該校讀就係咁彈, 以為好過隱

一樣米養百樣人...包容, 包容.

唔啱睇我會睇完就算, 要搵資料我最後都只會信自己做嘅實地觀察同分析.

網絡世界, 真係唔好盡信人講呀.

上得來多, 真係好驚...驚係驚自己講完d 感受之後就會比無數咁多人上來出post 去話你!

不如咁, 大家唔好再去出post啦, 呢d 關閉左佢, 大家interview之前之後都唔好上來, 因為講咩都會比人話, 呢度太危險了!

原帖由 porporchi 於 11-12-14 14:47 發表
上得來多, 真係好驚...驚係驚自己講完d 感受之後就會比無數咁多人上來出post 去話你!

不如咁, 大家唔好再去出post啦, 呢d 關閉左佢, 大家interview之前之後都唔好上來, 因為講咩都會比人話, 呢度太危險了! ...

由於post只能表達出文字,而不容易表達語氣,又不知看的是甚麼人,言者冇心就好易引起誤會,有時真係好心冇好報

回復 53# Cutemom0808 的帖子

agree x 1000!

所以算啦, 唔好批評, 咩都唔好講仲好

自問自己都是客氣之人, in左好多好多學校都冇上來講咩野, 講既都係讚既居多, 只不過真係有1間我去interview時既感覺唔好, 上來講幾句, 都幾位父母"回應"我, 我真係幾唔開心!

原帖由 porporchi 於 11-12-14 15:02 發表
agree x 1000!

所以算啦, 唔好批評, 咩都唔好講仲好

自問自己都是客氣之人, in左好多好多學校都冇上來講咩野, 講既都係讚既居多, 只不過真係有1間我去interview時既感覺唔好, 上來講幾句, 都幾位父母"回應"我, 我 ...

其實呢度有好多熱心家長長期在這裏出現,上來揾料問佢地都好願意分享的

yes yes, ONE DAY!!!

原帖由 viandes 於 11-12-14 10:35 發表

Not few days, but ONE day only!!!

回復 8# JoJo 的帖子

板主不如你copy段文出去開條thread比多d人睇啦
‹ 上一主題|下一主題