用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山中學巡禮後感
go

馬鞍山中學巡禮後感 [複製鏈接]

上次去左個中學巡禮睇過,
我對曾璧山呢間學校的印象改變左,好過以前好多,
校長態度好親切, d都唔cool,
睇落間學校師生關係好好, 亦好關注學生o既成長,
學生好有禮貌, 同以前所聽到好唔同
之後有家長分享,
有個學生本來讀band1中學,
功課壓力太大, 搞到佢越唔想番學, 仲要留班,
之後去左呢間, 校長肯收佢同教番好佢個仔,
而家佢讀A, 仲參加好多課外活動. 多左好多自信.
呢間學校d課外活動都幾特別, 有街舞, 劍擊, 拉丁舞, 獨木舟.
我幾欣賞d間學校,做家長最重要識得揾間適合自己仔女o既學校.
   0    0    0    0

原帖由 pyyip 於 11-12-12 23:18 發表
校長態度好親切, 一d都唔cool,
之後有家長分享,
有個學生 ...

贈你五字:
賣。花。贊。花。香
有邊間學校開放日唔將自已最好既野 show off?
咪就係d至 top 嗰啲學校囉!佢地驚太多人報添呀!
請平日到學校附近觀察完先下定論!!

按照你的高見,各位家長請注意:於開放日見到哪間學校爛溶溶,學生毫無表現能力,校長老師又高竇的,這純是趕客招數,其實這才是間至top的學校。

原帖由 pineapple0983 於 11-12-13 11:10 發表
贈你五字:
賣。花。贊。花。香
有邊間學校開放日唔將自已最好既野 show off?
咪就係d至 top 嗰啲學校囉!佢地驚太多人報添呀!

呢間女學生傾電話都講粗口

原帖由 Cello093 於 11-12-13 15:00 發表
按照你的高見,各位家長請注意:於開放日見到哪間學校爛溶溶,學生毫無表現能力,校長老師又高竇的,這純是趕客招數,其實這才是間至top的學校。

...

通常間學校門口拉曬 banner 嗰啲,係d咩學校?勁 hard sell 嗰啲又咩學校?
你鐘意曲解我意思,隨便你。
總之大家心知肚明~

什麼學校就很自然會收什麼學生!

回復 3# Whitesnow 的帖子

我就未聽過他們的學生講粗口,但區內的其他學校就聽得多。

曾璧山既校風真係唔多好ga, 之前仲出現欺凌事件上報. 除非個仔係Band 3 中既Band 3 la, 否則都唔會係適合自己仔女o既學校

最好信自己,在平日放學時候,親身到學校附近,看看學生的實際表現是怎樣的。

原帖由 pyyip 於 11-12-13 22:27 發表
我就未聽過他們的學生講粗口,但區內的其他學校就聽得多。

其實男仔講下粗口唔奇怪,好似有d係沙田的band1男仔都有講。女仔講就小d;馬鞍山我聽過2間講,反而最篤篤嗰間未,擔住煙同不雅就成日見。
佢唔單止係粗口咁簡單的;建議平時離校時間去感受下。反而隔離另一間band3校風唔錯。
所以,有得揀我建議隔離FYK~
我唔係話成間唔好,有d同d band1 言行差不多的。

原帖由 pyyip 於 11-12-12 23:18 發表
校長態度好親切, 一d都唔cool,
之後有家長分享,
有個學生 ...

除非你有仔女讀緊P6, 而又係B3成績, 否則你唔會去睇中學巡禮+曾壁山中學.  如果係, 你真係以行動支持, 將TPS做為你仔女的1stchoice.

如果我是曲解你,你何嘗不是故意曲解學校。

現代社會怎可不需要Presentation及包裝。
iPhone 4S在香港這樣熱賣,持續排隊搶購,Apple 還不是照樣在電視上大賣廣告。

原帖由 pineapple0983 於 11-12-13 19:06 發表

通常間學校門口拉曬 banner 嗰啲,係d咩學校?勁 hard sell 嗰啲又咩學校?
你鐘意曲解我意思,隨便你。
總之大家心知肚明~

原帖由 Cello093 於 11-12-15 11:26 發表
如果我是曲解你,你何嘗不是故意曲解學校。

現代社會怎可不需要Presentation及包裝。
iPhone 4S在香港這樣熱賣,持續排隊搶購,Apple 還不是照樣在電視上大賣廣告。

...

唉,是但啦~你覺得好咪好囉~
亂扯到d完全唔啦耕既野~搵間(b3)學校同ip比,完全冇可比性,無言~

醒目開學勳章

pineapple :  Long time no see
我入來同你打招呼only. 大家唔好介意

原帖由 pineapple0983 於 11-12-15 12:30 發表

唉,是但啦~你覺得好咪好囉~
亂扯到d完全唔啦耕既野~搵間(b3)學校同ip比,完全冇可比性,無言~

回復 2# pineapple0983 的帖子

簽名被屏蔽

原帖由 Hoining 於 11-12-15 13:16 發表
贊同。呢間學校d學生呢頭喺m記食完早餐,轉頭就企出門口煲煙,男男女女著住校服一齊煲一齊爆粗

其實我唔係故意"踩"曾記的;好似之前我都有講,佢有d學生的確係讀書的;但有d都真係幾離譜。

有次我去mos 佢隔離間餐廳食野,見有個阿sir 請班學生食飯,班學生幾純(唔係鈍!)的;我估班學生有飯食係因為佢地考得好掛~

但好多都唔尊重自已身上的校徽的,d行為令人睇唔起佢間學校。

我唔知e個話題中有冇打手,但b3 中e間並唔係好選擇囉。

但近日所見所聞,此校似乎正向國內的學生大力招手;在現時欠缺學生的環境中,借助國內學生,實不失為一個出路。

國內學生好多都係好有潛力的,而且落到香港,心無旁敖,只想讀好書;到將來,此學校有可能升 lev 的。

原帖由 雪文 於 11-12-15 12:39 發表
pineapple :  Long time no see
我入來同你打招呼only. 大家唔好介意

Hi!你好嗎...
‹ 上一主題|下一主題