用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫 vs 創價
go

金巴倫 vs 創價

我個仔仔收了金巴倫和 創價的offer.請問有沒有它們派小一的情況?  

創價的程度及英文是否不及金巴倫?  對將考升小一會否不利?

金巴倫 是好學校嗎?

我著重英文,sn收左小b後,冇去創價in了~

謝謝你.  我原本都是這樣想.  但後來聽一些媽媽講話現在的創價的學術方面好了好多.  不知它們的英語程度是否能應付小學面試.  

有沒有現就讀此兩校的家長, 分享一下兩校的優點和缺點.  很需要你們寶貴的意見.

sn每日有net,又有phonics,PTG,加上小班教學,一d都唔差,係個校長好似比較commercial,不過我朋友個b女現在讀K2,一路讀得好開心又學到嘢!

成日見到這個字net 請問點解?

回復 6# 天使南 的帖子

創價收了還需要考慮嗎?  我也是鋼琴教師, 超級名校, 地區名校, 國際學校, 屋村學校, 甚麼類型的學生都教過, 也知道個別課程和升小情況.

如我們當年有本事考到創價就好了, BTW我是SN家長, 小朋友今年K3.

醒目開學勳章

我都係重英文,所以揀sn而最終冇去in創價。
創價有學卷,在有學卷的來說,佢應該係好出色

醒目開學勳章

原帖由 wincat 於 11-12-13 08:54 發表

同意! 我都會揀sn! 亦冇去in創價.

請問Helenli, 那你是否不太滿意現在就讀的SN?  或是覺得創價比SN好?  請問你有沒有SN派小一的資料提供?  據了解他們已將result放在內聯網... Thank you.

原帖由 wincat 於 11-12-13 08:54 發表

如家長著重英文可以揀SN, 他們每課室都會有一名外籍老師及中國藉老師的. 但只可以講老師方面資歷一般.

回復 7# helenli 的帖子

hihi Helenli
可唔可以講多小小點解你會覺得創價好些呢, 因我見你話你小朋友冇讀創價但都覺得創價比SN 好?謝, 想了解多些

回復 7# helenli 的帖子

hihi Helenli
可唔可以講多小小點解你會覺得創價好些呢, 因我見你話你小朋友冇讀創價但都覺得創價比SN 好?謝, 想了解多些

原帖由 carolyan882 於 11-12-13 13:39 發表

如家長著重英文可以揀SN, 他們每課室都會有一名外籍老師及中國藉老師的. 但只可以講老師方面資歷一般.

SN不是每課室都會有一名外籍老師
(小女就讀SN K3)

創價有學券~~~
錢唔係問題會go for SN

外籍老師 spends 40 mins in each K1 class everyday.  FYI Madarin speaking Teacher 3 time a week, also 40 mins.

小女今年SN K3,我都覺得SN英文教PHONICS幾好。可能小女不才,上堂成日發夢,父母都要花時間跟進。不過每星期有中英文默書幾好,等佢開始習慣...

donaldbelle,
我是很希望自己的小朋友有機會讀創價, 但當年是細仔加上我自己見老師時表現不好, 所以無機會入讀.  喜歡創價是很欣賞校長, 專業, 有教育理想, 有方法, 愛孩子, 是出色的教育家, 當年我仔去面試, 校長全程在門口和家長打招呼, 我仔跑來跑去, 嘔了, 校長馬上過來幫佢, 帶佢去清潔, 好關心我仔係咪身體唔舒服, 幫佢量體温, 叫老師盡快比我地面試, 等小朋友可以快啲回家休息.  另外創價的老師學歷高, 極大部份都有CE, 只有少數只得QKT, 而已完成DEGREE或止在修讀DEGREE的老師人數也不少, 這些資料都可以學校網頁內看到.  創價收生是很看重家長教育的, 你小朋友有幸被取錄, 相信你們的教育方向和學校很配合, 你們的小朋友亦很出色! 是很難得的OFFER哦.  另外我也PM了你, 請CHECK.

原帖由 Yipapa 於 11-12-13 15:21 發表
外籍老師 spends 40 mins in each K1 class everyday.  FYI Madarin speaking Teacher 3 time a week, also 40 mins.

PTH 好似只係每堂 20 MIN