用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 恊恩幼稚園只有 60 個學額
go

恊恩幼稚園只有 60 個學額 [複製鏈接]

請問有無人知道,恊恩收 K1 嘅學額係咪只有 60 咁少咋?
   0    0    0    0

Actually the chance is extremely slim.
Sigh......

係啦,收生咁少?
有無人可以講下呢間學校嘅睇法呢?係咪可以直升到小一、中學?

原帖由 eycyw 於 11-12-12 13:41 發表
係啦,收生咁少?

唔可以直升

60個好少, 上下午各一班

原帖由 lukimama 於 11-12-12 14:24 發表

貴精不貴多,HY出來的學生幾受歡迎

協小津校的,大抽獎,所以同讀佢的協幼係冇關.如果有關都係要扣門時先有少少優勢.

但如果你唔係果區同埋唔係聖公會會友(一定要聖公會,基督教都唔計)協小收協幼真係微乎其微.

原帖由 eycyw 於 11-12-12 13:41 發表
係啦,收生咁少?

just like 六合彩

佢地只收2009年tim,
我2008 Dec 想報都無要報插班。。。
插班機會率仲抵所以我放棄左

我囡囡現在讀K1,依三個月來,我囡囡的自理能力,說話能力,情緒管理,學習態度及最重要的品德教育,都漸上軌道,由初初第一個月時老師講的表現麻麻,到第三個月的評估表報告出來,好多都 "經常做到", 真係由心裡開心出來,亦好感激老師們的認真對待,學校教到一樣好重要的品德俾囡囡,不只教講 "多謝、唔該"咁容易,係教"點樣面對自己的困難及自己解決",我覺得真係令我囡囡可以打好一個好的思想學習好基礎,知識真係唔係等於一切。

我上年都係放棄根德同國際,因為我只看學校本身質素,雖然事實係協小唔會一定收協幼學生,但係我選協幼係因為讀完出去都有好強的競爭力,"實力"係自身散發出來,學校幾出名都只係幫到一丁點的優勢。

我同C6都好like協恩,因為鍾意佢地校風好,夠純樸,不過我地無任何backgroung (唔係old girl、唔係住果區、唔係聖公會人),就算收左都唔知點甘,我C6就話想博佢到時小學轉直資,唉,不過都係apply左先啦

據聞每年都有一半的學生會被挑選上小學,是真的嗎? 但我唔知係未都一定要住34校網先得....不過睇佢升小情況都有60%上協小.....又好似無理由係50%內定,10% lucky draw + 叩門 (10%=6個only),不過被挑選的也有可能有幾個去了dgjs,而協幼學生的lucky draw chance又真係無理由高d....所以又好似唔奇怪...因為好的津校點都要10個爭1個位,即是60個學生有10個入到先正常 ratio.....(Seems contradict for the above statement)

囡囡婷婷,有無可靠消息可以share下...如果有50%機會(非lucky draw 因素,係靠實力同老師喜愛),真係好過讀sc/kv...你係未甘諗呢?

原帖由 囡囡婷婷 於 11-12-12 17:00 發表
我囡囡現在讀K1,依三個月來,我囡囡的自理能力,說話能力,情緒管理,學習態度及最重要的品德教育,都漸上軌道,由初初第一個月時老師講的表現麻麻,到第三個月的評估表報告出來,好多都 "經常做到", 真係由心裡開心出來,亦好感激老師們 ...

會唔會係第一輪自行收生已經收咗D協幼同學仔呀? 我見有四十幾個小朋友上小...不過協小現在無優勢上中學...咁上到協小又有咩用!!

回覆 1# Jing_Mama 的文章

冇呀!收嗰d係因為已經有姊姊係小學讀梗/有宗教分,唔關幼稚園事,叩門時亦冇優勢!(因為小學係津貼嘛),如果唔係我上年都讀咗!

我覺得有用wor,其實我係like協小先想入協幼同升協中有無優勢無關,講真讀左好的小學,就真係要努力有好成績先可以升讀好的中學,我唔覺得一條龍/半條龍個d,入左唔使煩就對個小朋友係有用....去到小五小六,都幾靠個小朋友自發性同努力(當然家長迫下/聰明考天才波都有,但比例較少),讀得唔好升唔到,都無得怪學校..

如果第一輪自行收,就真係好正,起碼唔使靠運到又唔使同全香港小朋友爭個幾十間的直資/私小....可惜無人confirm到協幼的安排...

原帖由 Jing_Mama 於 11-12-13 16:19 發表
會唔會係第一輪自行收生已經收咗D協幼同學仔呀? 我見有四十幾個小朋友上小...不過協小現在無優勢上中學...咁上到協小又有咩用!!

Do you know how long it need to queue up when handing the application form on this coming Friday? Anyone know from last year experience?

原帖由 lukimama 於 11-12-12 14:24 發表

Just like 六合彩, I give up la.

回復 16# jocelynma0504 的帖子

我都好想知呀,唔知交表要交幾耐呢?

其實每級只有30人,am/pm同時只有90人,資源會唔會比起其他幼稚園少左呢,當然亦可以說僅有的資源就可以充分用到小朋友身上,比例上唔會少左,但個absolute肯定少左wor....just think about this concern

無保障.....如果收左都係好煩....有D band 1 的幼稚園會好D.....因此我放棄左in .了。
‹ 上一主題|下一主題