用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs MS
go

KV vs MS [複製鏈接]

KV 下午offer, MS 英普班、大家会點揀?
   1    0    0    0

如何你打算會讀民小, 當然選民幼啦.

kv for sure! 出去考dss都會比人睇高一線!

我女當年都係Kv、ms二揀一,最終揀了ms,真的冇揀錯,今年考小一競爭相當大,我識兩個kv的小朋友暫未有直資或私小offer,現在等大抽獎!

envy u... if i were u, i will pick one dragon one!

我想問下, 如果kv/sc 出到去in DSS 未有offers, 係唔係佢地揀o個d 係好勁既DSS, 因為多數DSS 都係d 超多人揀既, 大抽獎如果係34/41 既net, 其實都好多好學校, 會唔會入唔到lasell/ maryknoll都會入到d 好過ms既學校呀?

我擔心既係, 為左one dragon 唔洗將來煩, 但係3年就係咁樣過左, 變左k3出去考時都冇咩bargaining power

我真心想law 多d 料有關MS/PC同kv/sc, 所以唔好意思, 見我問咁多野

另外見到kv/sc難入過ms/pc wow, kv/sc 成7-8千人考, PC 都係5千, ms 應該少過pc 啦, 因為我聽個個人都揀PC 唔揀ms, 係唔係?

原帖由 porporchi 於 11-12-12 13:03 發表
我想問下, 如果kv/sc 出到去in DSS 未有offers, 係唔係佢地揀o個d 係好勁既DSS, 因為多數DSS 都係d 超多人揀既, 大抽獎如果係34/41 既net, 其實都好多好學校, 會唔會入唔到lasell/ maryknoll都會入到d 好過ms既學校 ...

但你計%係PC最難入喎:

PC: 240/6000 = 4%
MS: 300/4000 = 7.5%
KV/SC: 600/8000 = 7.5%

不過當然, 都係揀最適合自己&小朋友既kg喇...

面對名校&龍校, 你最好去睇下考小一既blog...

回復 7# 傻太 的帖子

多謝你既reply, 係wow, 我又冇考慮過佢地既收生人數

但係ms 剛剛先唔join學卷, pc 仲有學卷, 程度方面都有d 保留!

等我去小學o個面睇下, thanks!

回復 8# porporchi 的帖子

如果只係比kg, 當然係KV贏9條街喇...

但咁多人擁去培正, 係因為guarantee上培小 - 一間唔錯既小學; 唔少人相信: 一鳥在手, 勝過百鳥在林...

同埋見到人地考小一, 真係好驚...

不過MS唔收我...

如果單睇KG唔睇有冇小學backup, 咁KV/SC 呢類學校程度應該比MS好, 因為讀得嘅好多都預備考直資。針冇兩頭利, 你希望現在有間小學做backup定三年後再戰小一? 我真係識得有SC/KM嘅小朋友考直資冇offer架!

多謝傻太同lemoncake既reply

我最初都覺得冇理由give up sc/kv 去揀pc, 但係而家聽得多, 都有d 心郁, 等埋下年2月pc先啦

有朋友之前ms教, um...應該唔會入ms了, 反而諗如果好彩pc收埋, 咁係唔係入pc 好d

屋企老人家就唔想我小朋友入pc, 佢地成日話出去P1考英文小學, 叫我even 上PC小學都唔好, 佢地可能老一代成日都想小朋友英文好

不過等埋下年先算, pc2月先出result呀!

回復 11# porporchi 的帖子

可否講下唔入MS的原因, SC同MS都收左小兒, 想了解多D, 如不方便公開請PM我.

Many Thanks!

我都好想知道.

KV 無課外活動,中數好
VS
MS 好多課外活動, 好多家校合作, 英普,德育好

回復 14# anteater 的帖子

yes...同意, ms除左德育好...英普都係好好...比我想像中好好多呀~~

I have same case.  Kv pm and ms pth.eng in pm.  

Ms Pth.eng is new...no track record.  Have through train though not 100 per cent.  No subsidy starting from this year.  May have lot of changes.  

Kv. Good academic.  Hard to make a decision.   

Want to release one offer as soon as possible.

deleted~~~

回覆 17# porporchi 的文章

民生嘅小朋友大部分都好活潑(係我每日接送時見到的),如果到咗佢手就變咗"木"咁就真係要諗吓教法係咪唔夠吸引,因為民生有好多時間安排比啲小朋友玩,例如踩單車、遊樂場、我個女話老師會帶小朋友去室內遊樂場玩轆地勁好玩,如果話民生教嘅嘢唔深,我認冋(因為安排咗好多活動比小朋友),但話啲小朋友比較"木"我就真係唔多覺喎,當然有時班裏可能有個別一兩個比較被動,做老師嘅係咪應該引導吓佢呢?

回覆 18# cwymama 的文章

"木" 其實都係一個優點來, 即係正面d 去睇, 佢地好disciplined 囉! 佢去到ms時頭1-2個月未係教書住, 好似係助教來, 所以唔關佢事, cwymama, 希望你唔好誤會, 可能都係我朋友既用字問題, 唔洗咁緊張, 每間kg都有好同唔好, kv咁出名, d 小朋友都比人形容木d 啦!

回復 18# cwymama 的帖子

同意...起碼我個仔一定唔係"木"~~

仲有, 就快要聖誕表演啦, 每班都會好花心思咁排隻舞(係日日排呀)....等12月某日就係小學個禮堂表演比d家長睇, 呀仔日日番黎都跳番part舞比我睇, 咁既安排d小朋友又點會"木"呀~~
‹ 上一主題|下一主題