用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K2 vs 民生K1?
樓主: an~gel
go

學之園K2 vs 民生K1?

回復 17# porporchi 的帖子

我識幾個响民幼讀嘅小朋友上年都考得幾好喎,有一個男仔考到英華及蔡繼友,另兩個女仔就考到SFA。

回覆 20# morning617 的文章

民幼現任校長係响維記轉任過來的,所以我諗佢有足夠經驗做英普班的。我無响LH讀過,所以對LH比唔到咩嘢意見(我覺得LH係好嘅,因為我幾個朋友讀緊嘅都大讚),而民生就真係好著重德育及自律性嘅培育,學術方便真係唔太深,如果家長想去考私小就真係要自己下功夫,不過就我認識民幼嘅小朋友上年都考得幾好,如果想要多啲民生資料可pm我,希望幫到你。

原帖由 an~gel 於 11-12-12 20:48 發表
X 100個......快D講啦~!

好眼瞓,睇完天與地,又要tum呀女瞓,唔想冇咗自己唔好生啦~~~~ 德幼直升機,明天長盡講吧

Deleted".......

Repeated....

回復 5# cwymama 的帖子

英華及蔡繼友依家重未有結果, 蔡繼友要等到明年1月先知收唔收,英華要等到明年1月先知有無2nd in播

回復 9# an~gel 的帖子

都痛苦架, 1月收取錄信, 考慮左幾個月先捨得放棄LH, 但唔想小朋友咁大壓力, 自已又唔想天天等郵差派信個種坐立不安心情, 所以最後選擇GH

回覆 26# chicken 的文章

佢哋今年九月已經讀緊小一。

原帖由 sllau 於 11-12-10 21:08 發表
我囡囡讀ms k2, 姑仔個囡囡lh讀k2, 我無刻意去比較課程, 但係我敢講我囡囡好有自信企出來在陌生人當中朗讀, 英文發音準確, 但係我姑仔囡囡無呢個膽量, 讀英文係無尾音既, 還有ms既德育係教得好好的,最近一連串的敬老 ...

hi...我諗呢個要歸功於學校既閱讀計劃啦...呀仔讀左幾個月k1, 有d簡單既中英圖書(每版一, 兩句個d), 已經可以自己讀...仲會朗讀比其他人聽(學校要求)~~

所以我一d都唔覺得ms學術淺, 只係佢樣樣課程都好平均, 唔係淨係sell language, 呢點亦係我buy佢既原因~~

係呀, 學校個閱讀計劃真係唔錯, 既可認字又可訓練自信心, 總可以培養閱讀興趣...
琴日, 我囡囡有套偉論, 事源佢見到樓下有大包小包既垃圾:
囡囡: 嘩咁多垃圾既, 呢個地球會地震嫁...
我: 點解地震??(我真係唔明!!!)
囡囡:嗱地球原本係咁(佢攞隻手出來,打平放), 人類製造太多垃圾,令到地球傾斜,咁就地震啦....d野應該要再用呀!
我: O...(我都係唔係好明)....
不過我諗佢呢套偉論應該近期學校的環保教育學返來既, 但係就知D唔知D啦...
屋企D舊報紙雜紙唔會比我地掉, 屋企有一個箱專放佢呢D"寶物","草"一大堆到屋苑癈紙日時去換文具....哈....

原帖由 sllau 於 11-12-13 09:14 發表
係呀, 學校個閱讀計劃真係唔錯, 既可認字又可訓練自信心, 總可以培養閱讀興趣...
琴日, 我囡囡有套偉論, 事源佢見到樓下有大包小包既垃圾:
囡囡: 嘩咁多垃圾既, 呢個地球會地震嫁...
我: 點解地震??(我真係唔明!!!)
...

係呀...呀仔冇你女女咁叻, 講咁多...但佢都成日話個地球就黎死啦...d野要"回收", "循環"再用...咁..咁..咁...

佢識得呢d名詞...我都覺得學校教得好好啦....我都相信, 德育要由細做起先有效果~~

去年 in 德望K1, waiting, 冇收, 左腦安慰自已, "唔收都未必壞事, 德望教得淺 (家長日校長講明唔會吹谷, 朋友亦講德望真係淺過原本個女讀個間), 如果德望小學唔收, 出去in其它私小, 都幾大獲, 德望幼稚園又冇track record".

但右腦又同自已講, 如果德望小學高%唔收德望幼稚園畢業生, 仲冇人敢比個女去讀!? 點會唔收呀?

結果, 第一年K3升德小, 只有一個waiting, 其餘全部直上, 各位現佢/準GH家長, 放心啦!!

最最最重要係, GH冇唔比D學生參加小入學派位 (有D龍學係唔比嫁)

(I really don't know why the one need to be put in the waiting list, don't ask me.)

回覆 1# LL222 的文章

好似係面試時不停喊

原帖由 chicken 於 11-12-13 14:49 發表
好似係面試時不停喊

都K3, 仲喊?

回復 1# an~gel 的帖子

hi, angel, nice to hear your good news..........congrat!!

in my opinion, i will choose LH.

回復 15# LL222 的帖子

haha~~~LL222, 我諗我都會同你朋友一樣, 本來諗住考兩間算了!!

不過聽你講, 你朋友"in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。".............我諗我都要參考一下, 可能要考多點........

回復 15# LL222 的帖子

sorry what is DSS?and

DGS, SFA?  

sorry, please explain.

回復 37# lukimama 的帖子

DSS---直資小學
DGS---女拔
SFA---聖方濟各

I would choose lh
I have applied lh for my daughter but did not apply for ms (personal preference)

原帖由 lukimama 於 11-12-13 17:52 發表
sorry what is DSS?and

DGS, SFA?  

I m new mom mom, sorry, please explain.

DSS=直資
DGS=女拔萃
SFA=聖芳済各