用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K2 vs 民生K1?
go

學之園K2 vs 民生K1? [複製鏈接]

我女係0812BB, 舊年考K1考10間全部WAITING, 好好彩最後都有LH收左英普, 返左學幾個月, 亞女語文方面真係進步咗好多, 今年再同佢考3間龍校(MS, GH, SPK), 而家第一間知道結果係民生 收左英普班K1, 老實講除左一條龍吸引之外, 其他各方面都覺得唔夠LH好, 究竟我留返喺LH K2好還是轉去民生讀K1?!
   0    0    0    0

LH一點都唔差過MS, 除非係SPK, 唔係都係讀K2, 再作打算, 如果跟得上, 多一年去考小一, 好過重讀K1.  LH出黎考到好既小一機會都好大.

我個女都是0812,上年LH收左英普,我最終放棄,因為想她做大B,選擇了另一間的N班。民生今年都收了女兒讀K1。

你的考慮點應該是什麼類型小學,如果又是個十間八間很HOT的直資或私立小學,你的女兒是細女,競爭力一定不夠,除非很標青。

純粹是個人看法。

就係驚亞女考小一又係細女呢個問題, 我都知道LH真係好好, 但而家競爭真係好大, 有點兒驚~!!!相反如果GH/SPK收嘅話, 就真係唔洗考慮, 最弊係一間(GH)2月先有結果, 一間(SPK)2月先面試~!

時間是金錢,不應留班。
只要住在好校網便可抽好小學。

回覆 1# an~gel 的文章

留班係好浪費時間,不過現在考小學競爭好大,考到民生我會讀,十幾年吾使煩呀。

MS:wahaha:

我囡囡讀ms k2, 姑仔個囡囡lh讀k2, 我無刻意去比較課程, 但係我敢講我囡囡好有自信企出來在陌生人當中朗讀, 英文發音準確, 但係我姑仔囡囡無呢個膽量, 讀英文係無尾音既, 還有ms既德育係教得好好的,最近一連串的敬老活動, 囡囡去完老人院後, 在巴上佢一定會讓座給老人家....
申報我有個超細女 囡囡明年會即將在MS重讀K1 (英普班)...

i will choose ms too

我個女係10月細B,我覺得細B在學習上係跟到無問題,只係interview時無大B咁成熟和sharp醒。如果小朋友跟得上,純粹為了吳想冒險考小學去留班,就真系有少少浪費時間...

其實有無人會留班K3(第一年考得唔好可以考多一年)?

不要為讀得好少少而浪費時間 (個gap又唔係話村校同ms咁大), touch wood留番佢高中[url=]repeat[/url]

或者大學轉系來得實際! 記住香港經典漫畫王小虎既霹靂狂龍都係打到最尾先出架!:omouth:

Hi an~gel ,

我地舊年因為GH及細女, 而放棄左LH K2, 因為小一面試真係壓力好大, 無論小朋友定大人, 重要配合幸運因素, 同時,GH小學英文會教深1年, 做大女手腦協調會好些, 亦較有自信, 另GH係私校, 3年後還可以參加大抽獎, (好似MS好早要申報放棄政府派位, 有錯的話, 請MS媽咪更正)

但無論如何LH真是一間很好的學校, 如選擇留低, 家長就要放多些時間配合學校教材, 其實LH 小朋友學術水平唔差, 都會考到很多好學校, 希望你能為小朋友做出最好的選擇

原帖由 an~gel 於 11-12-10 16:42 發表
就係驚亞女考小一又係細女呢個問題, 我都知道LH真係好好, 但而家競爭真係好大, 有點兒驚~!!!相反如果GH/SPK收嘅話, 就真係唔洗考慮, 最弊係一間(GH)2月先有結果, 一間(SPK)2月先面試~! ...

不太值得為ms留一年。

我有個朋友,我問佢小學自行收生抽成點,佢話抽到St Mary,我恭喜之餘再問佢,咁in咗邊D私立同DSS呀?佢話DGS同SFA,in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。

我話 that's it? 只in2問?佢話係呀,佢讀GH幼,GH小已收咗佢個女•••

See, 呢D咪叫零壓力law

各位讀緊LH KV SC HKPS KM 而只有二十分或以下嘅家長,升小一有冇壓力呢?我就有啦!

唔駛諗,比留位費MS再等GH SPK

PS. 各位in GH嘅家長係咪好想知第一年德幼K3係唔係直升德小.........呢.....朋友講咗...... 賣個関子先..... 比個Like 我話你知

我個同事個大女在GH讀小學, 細女讀k3, 我聽佢講都要去考其他學校, 因為學校無話實收佢個細女....

我都開始明白家長所講K3時既壓力

但係我又咁諗wow, 如果MS既k3學生除非打算真係上民小, 否則佢地出去考私校夠唔夠kv/sc/LH 呢派學生呢

對唔住, 我總係覺得ms 出去考會低一線, 因為佢地相對來講學術冇佢地o個幾間咁強

所以我都1516, 如果PC 收左, 係唔係去PS好, 定留番o係kv/sc/lh 好呢

甘你舊年決定放棄LH時痛苦嗎???我就係等緊GH嘅結果, 如果GH收就一定會放棄LH(不過好痛苦), 因為唔想小朋友考小一甘大壓力, 而家始終小朋友年紀還小, 同佢去考幼稚園佢心理都無甘大壓力, 只係見到公公/婆婆時呻兩句話:點解媽咪要同我轉校?!...但我聽到甘樣個心都有D唔舒服~!

原帖由 chicken 於 11-12-2011 16:20 發表
Hi an~gel ,

我地舊年因為GH及細女, 而放棄左LH K2, 因為小一面試真係壓力好大, 無論小朋友定大人, 重要配合幸運因素, 同時,GH小學英文會教深1年, 做大女手腦協調會好些, 亦較有自信, 另GH係私校, 3年後還可以參加 ...

X 100個......快D講啦~!

原帖由 LL222 於 11-12-2011 18:06 發表
我有個朋友,我問佢小學自行收生抽成點,佢話抽到St Mary,我恭喜之餘再問佢,咁in咗邊D私立同DSS呀?佢話DGS同SFA,in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。

我話 that's it? 只in2問?佢話係呀,佢讀GH幼,GH小已收咗佢個女 ...

我囝囝也正讀LH的PN班, 剛被MS取錄了K1
LH真係非常好, 好唔捨得, 但又真係好驚三年後又要再戰....現在正煩惱中, 但最慘係MS的英普班始終是新開的, 好多未知之數*(如: 是雙班主任嗎? /程度如何?)
‹ 上一主題|下一主題