用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 有冇人唔係為咗直升中學而報福小?
go

有冇人唔係為咗直升中學而報福小? [複製鏈接]

如果係,請問係咩原因令你報呢?
小朋友的英普能力是否好了?
可唔可以呢間學校講下優劣點係邊,thanks
   0    0    0    1

請問咁福附小有冇考呈分試?
是否硬情規定一定要升福中呢?
thanks

我唔係.

原帖由 moon88 於 11-12-12 16:16 發表
我唔係.

唔好意思,我想請教你,請問你咩原因報呢?
可唔可以略講一下學校各方面的好與壞?
thanks a lot

回復 1# ^曾小姐^ 的帖子

因我大女兒升英中的頭 1 , 2 年好辛苦才適應, 所以小的我便決定比佢讀福附. 現在上學 3 個多月, 她回家已經常常說英文了.

原帖由 ^曾小姐^ 於 11-12-9 12:17 發表
請問咁福附小有冇考呈分試?
是否硬情規定一定要升福中呢?
thanks

福附會考呈分試,會讓你自行決定是否升褔中或跟出面派位, 但有8-9成都升福中. 但選擇福中後就一定要放棄大抽獎.

原帖由 moon88 於 11-12-15 14:15 發表
因我大女兒升英中的頭 1 , 2 年好辛苦才適應, 所以小的我便決定比佢讀福附. 現在上學 3 個多月, 她回家已經常常說英文了.

thanks

原帖由 familyking 於 11-12-15 15:20 發表

福附會考呈分試,會讓你自行決定是否升褔中或跟出面派位, 但有8-9成都升福中. 但選擇福中後就一定要放棄大抽獎.

thanks

回復 9# ^曾小姐^ 的帖子

小兒今年小六, 學校並沒有讓他們直升福中, 和外來生一樣, 需要遞交申請表, 成績表, 需要通過二次面試, 我不知道往年是否一樣.

但我見以下內容 tommy家長有提及升中問題,他表示是有收回所有福小上福中,只是有人另有它選吧

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2351993&extra=page%3D1

回復 11# oldjac 的帖子

雖然你條link看不見內容, 但我都知道你所講, 我不知道上年收生程序, 但今年是--學生有權選擇直升, 或向外尋求學校, 如畢業生想直升福中的話, 就需要我所講的程序, 福中全收的話, 為什麼要通過二次面試? 是否面試後都全收? 那我還未可知道, 因一月頭才第一次interview.

英普明顯進步很快,由其是拼音。回家也用英文説話。壞處暫時未覺得有。

ernestmama 發表於 11-12-15 17:23
小兒今年小六, 學校並沒有讓他們直升福中, 和外來生一樣, 需要遞交申請表, 成績表, 需要通過二次面試, 我不 ...

我大兒子今年升中一, 都一樣要填 FORM, 比申請表, 亦需要見校長,副校長, 比佢地'兇'一輪. 佢地話要達某一些基本成績才可升.但據知大比數都選擇升福中, 有某家長,同學覺得吾合適,所以離去,亦有人玩大抽獎, 各取所需. 但再講一次,褔中同褔小有天壤之別, 係好吾同,我作為家長,至今還在適應中, 而我先生到現在還未能接受. 我比較懷念小學的日子........都不知是否中學生活就是要這樣呢?

你好 familyking, 本人是準福小 小一學生, 我想知, 你仔仔對福小是否很滿意及讀得開心呢 ?  老師有愛心嗎 ? 你們小六生是否全數都是中英數合格呢 ? 煩請賜教

中英數基本要合格,否則褔中都未必收,但我兒成績中遊. 不是一等. 但我巳收貨,我覺得最緊耍保持學習的心, 否則迫得太緊,佢無信心仲衰. 我知有D家長好緊張,成績巳經全級前幾名,仍要搵什麼大學教授補課. 我暫沒有效法. 我覺得初中無須太緊張.

褔小仍然是開心的, 需然四年級的小兒仍會同我講話食中午飯吾比講話,我覺得幾難,亦好似嚴左D, 有一些老師亦比以前嚴格及看分數重了. 但總括來說仍可說讀得開心, 因佢有很多課外活動可參加,有較多時間看書等.比起坊間的官津校較輕鬆及多了一個選擇. 可選同校中學,亦可大抽獎.

多謝familyking的詳細回覆

簽名被屏蔽

好明顯,福中要福附的整體成績要推高一缐,福中一直努力將學校的學術及體育的名氣每年地增強中,如不達標都收回,他們便麻煩了,可能家長真要有心理準備了。

回復 ANDREAMLEE 的帖子

你好, 我仔仔都係讀緊小五, 我想知你喺邊聽到福中開始唔收福附呀? 你小朋友讀中文班or 英文班呀??
‹ 上一主題|下一主題