用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 支持永久保留小學派位世襲制及宗教計分制! ...
樓主: mckenbaby
go

支持永久保留小學派位世襲制及宗教計分制! [複製鏈接]

回復 8# Rickylama 的帖子

何為 “簡單智能測驗,統一派位。”???“智能測驗” 對一些發展較遲緩的小朋友又公平嗎? 對一些足夠金錢去訓練小朋友又公平嗎?小六學能測驗都無左la! 又要更早來一個小一“智能測驗”,真係有點顛倒公平的意思。如果要公平,就不會有國家係窮到無食物,無書讀。有國家就食物多到要燒掉,因怕影嚮”共多於求“而食物價值下降。

吾通你想會歸“共產”年代。你係我,我係你。真不明白有無想清楚你想小朋友生活在什麼社會。

真係有人可以構想出一個比目前更完善的入學制度嗎?

有, 間間學校都是名校....無論世襲或非世襲, 宗教或非宗教, 個個入名校.. 哈哈....

原帖由 Rickylama 於 11-12-11 15:26 發表
只需簡單智能測驗,統一派位。叩門才要interview。不分校網,不理宗教、舊生、長幼。這樣才叫平衡。
喜歡考試你即管可任考直資私小,做乜要拖全部人一齊陪你?

簡單智能測試??怎簡單?超大B同細B一齊考公平嗎?女仔發育較快,男仔考同一試公平嗎?小朋友當天唔舒服影響狀態卻局住一試定學校咁公平嗎?我家窮冇資源卻要我和個曰曰補習的考同一試咁公平嗎?資優、學障又考同一試咁公平嗎?我新移民落嚟,程度一定落後咁公平嗎?

原帖由 Rickylama 於 11-12-10 00:37 發表
世襲及宗教的特權所佔比例未免太多了。其他窮人只可用奇怪的校網抽獎方法去爭取官津小學學位。
世襲及宗教 ...

入到名校, 競爭很大, d小朋友咁叻, 你估係佢地天生或全部係靠老師咩? 其實很多名校的學生都要出去補, 出去學; 入到名校可能要比雙倍錢去補習, 去學野(找top的tutor, 要請外籍老師操英語的口音).......如果你用窮人唔係世襲的話就沒法入讀名校去比喻的話, 其實佢地入到名校都未必係好事, 除非個小朋友非常smart, 否則入到去, 都係末段那班, 成長過程都唔會開心, 係咪?~~~

掉番轉頭諗,如果現在投訴的家長,你是有宗教,有世襲的,可以肯定入到大家講的名校等等的學校,請問你會唔會仲咁大方話同其他百無的人一齊大抽獎或考智能測驗呢?? 都係嗰句,人係自私,但係點可以叫啲幾歲小朋友考試。我個仔現在讀小二,我都覺得默書,測驗,考試,使他很辛苦,做父母都好大壓力啦。仲要佢地再早啲要考試,真係無陰公,做父母點忍心呀。

原帖由 CKBCHU 於 11-12-11 06:47 發表
今年有95000小孩在香港出生,當中有46%是同胞

吓........! 未來有好大的社會問題 ...... 好恐怖呀
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

原帖由 flyda 於 11-12-9 13:42 發表
支持!但應該父親係港人加5分,母親係港人再加5分。

呢個笑左,....哈哈!

有道理, 支持.
如果係無世襲制及宗教計分, 香港的名校會全是直資, 到時仲難考. 依家d人可以用搬屋博運氣, 到時, 可能無了.

支持!

Chens 發表於 11-12-16 16:12
有道理, 支持.
如果係無世襲制及宗教計分, 香港的名校會全是直資, 到時仲難考. 依家d人可以用搬屋博運氣,  ...

我都支持。
若全都是直資、私校,到時真係頭都暈
****未經本人許可, 不得轉載****

最好的方法不是計分制、抽獎制、分區制、公開考試制;而係簡單的自由申請和取錄。每間學校有自己的考量,如果他們喜歡偏重幼童的智能/家教/宗教,便由他們考核挑選。最重要是每間學校提高透明度,例如網上公布教學理念,學生成績,收生取向,收生情況,即時餘額等,方便家長因應報考。

NKpa 發表於 11-12-22 01:07
最好的方法不是計分制、抽獎制、分區制、公開考試制;而係簡單的自由申請和取錄。每間學校有自己的考量,如 ...

認識了芬蘭的教育制度就會知道世上真有完美的入學制度,那就是所有學校在師資,教學法等等的分別極少(只幾%),於是,無人強調名校,大家只會就近入學.......不過,這是人家經歷了三十年教改的成果.......我們又如何能寄望我們的政府?我們的教育局?十年教改只剩得一塌胡塗......
有興趣者可一看陳之華的<<沒有資優班>>一書.
‹ 上一主題|下一主題