用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 更深體會,想再和大家分享
go

更深體會,想再和大家分享

大約一年前,我在EK的頭一,二個post,寫下當時囡囡k1面試同時,兩位朋友的孩子因不同的病引致未能正常上學.
一年後的今天, 當囡囡每天都可以滿心歡喜地上學時, 我得知其中一位朋友的兒子月前不敵癌症,最終蒙主寵昭,回到天堂.
我相信這兩年和病的奮鬥歷程(包括化,移植)對於朋友和他們的兒子都是漫長和艱難的路,當中的一切不是第三者可以了解….
體會到人生無常, 應當珍惜孩子相處的每一刻 – both in quantity and quality, 盡量一起安排多一些大家都享受的親子時間和活動,令大家將來都有美好回憶…..

什麼名校比起健康已相對不重要.
祝願每一個孩子都可以健康愉快地成長.

Thanks for sharing...

:crying:
今日睇到一則母親趁4歲女兒睡覺落街買野導致小朋友跌咗落街.... 我真係覺得好可憐... 唉... 小朋友健康成長真係最重要...

回復 3# fefemom 的帖子

Agree with you.珍惜相處比讀書更重要。

回復 2# wishwong 的帖子

佢真係,有無搞錯!!咁留一個小朋友係屋企。自責又如何,好明顯係失職媽媽!!

Mother can do housework only when the child sleeping, and should not leave the child home alone.

應當珍惜和孩子相處的每一刻 – both in quantity and quality~

Totally agree!

thank you for your sharing

無錯,當初陀住囡囡時只求佢健康正常。而家到揾學校變左有點迷失。

多謝分享。

原帖由 fefemom 於 11-12-8 17:28 發表
大約一年前,我在EK的頭一,二個post,寫下當時囡囡k1面試同時,兩位朋友的孩子因不同的病引致未能正常上學.
一年後的今天, 當囡囡每天都可以滿心歡喜地上學時, 我得知其中一位朋友的兒子月前不敵癌症,最終蒙主寵昭,回 ...

學會'珍惜'真係好重要,agree X 100,000,000

Thank you for your sharing!

人總有迷失嘅時候, 真的要好好珍惜與孩子相處的每一刻!

健康是無價寶!

thx so much for your sharing!

fefemom,

Tks for reminding what is most treasure in our life.

ILOVEBEAN

TOTALLY AGREE !

"珍惜身邊一切, 感恩現在所擁有"

謝謝你的分享和提醒!

回復 1# fefemom 的帖子

謝謝你的提點!小朋友和家人的健康勝過一切,沒有比這些更寶貴!

多謝你嘅分享。

說得好貼切;  大家當初都希望自己的小朋友
健康, 快樂, 在不知不覺間, 貪心了; 我一定要珍惜現在的幸福......

健康地活著已經很幸運, 亦都知道身在福中, 不過人就是這樣, 雖則社會上有很多負面新聞, 但自己都要有正面思想, 正能量點都好過負能量的, 大部份家長都很緊自己小朋友輸在起跑線, 雖然我自己都在調節心理思想中, 唔好比太大壓力小朋友, 唔想跟注流的學習模式, 但係.... 唔通唔洗為小朋友將來要在社會生存作好準備嗎?

我自己都好無耐..... 學習緊點樣取得平衡...

不過都謝謝你提醒

我亦分享我一次所見所感:

話說我住28樓,有一日返工,見27樓有一個幼稚園學生入lift,著住名校校服, 當時我囡約一歲,我心諗,第時我囡囡都入到就好啦.  

跟住架lift落到19樓,一個小學學生入lift,是一位弱能小孩,我心想,其實上天已經對我很好了,最緊要小孩健康快樂!

老實說現在自己的心態是,讀到會比佢讀,但最緊要教識佢做個好人,勤奮自愛,識解決問題,咁樣就算讀唔成書都可以過到生活.