用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 啟基的課程
go

啟基的課程 [複製鏈接]

我很喜歡啟基學校,很BUY校長的理念,但總有人說啟基的課程太淺,很難上中學,請問有沒有家長可分享下,謝謝.
   0    0    0    0

有朋友女兒讀小四, 佢自己都話好淺, 小四都未試過背黙, 黙書都係好短及淺, 數好似同一般差唔多, 小三每日約3-4樣功課, 在校可以完成, 佢話完全追唔到出面的小學

但小朋友好鐘意學校, 好開心, 老師亦不錯

原帖由 Kwan 於 11-12-13 17:55 發表
有朋友女兒讀小四, 佢自己都話好淺, 小四都未試過背黙, 黙書都係好短及淺, 數好似同一般差唔多, 小三每日約3-4樣功課, 在校可以完成, 佢話完全追唔到出面的小學

但小朋友好鐘意學校, 好開心, 老師亦不錯 ...

It all depends on what u want for your children --- mainstream secondary or Creative type sceondary school like Creative Secondary/Int'l School......  If u attend Chan's Creative, you would certainly have a difficult time switching back to mainstream... a real fact.   The Principal of C.C. is convincing but if u want good solid education foundation for your child, this would not be your cup of tea.

咪就係同揀幼稚園一樣, 你揀幾年開心快樂的幼稚園咪換黎痛苦的小一生涯羅 . 但我係唔好彩果個, 唔想小朋友揀佢都要被迫讀. 我有得揀一定唔會讀啟思幼稚園, 更加唔會揀佢地既啟基小學. 我情願小學階段辛苦, 將來升中輕鬆. 小學階段就算幾深家長都仲跟得到, 到中學就巳經唔係自己範圍, 果時想幫又幫唔到, 小朋友程度太低追唔上, 咪又係攪到家長. 讀啟基前真係要三思, 除非你係諗住出外留學, 如果唔係都係跟返大圍會好D.

原帖由 BBTWIN 於 11-12-13 23:09 發表
咪就係同揀幼稚園一樣, 你揀幾年開心快樂的幼稚園咪換黎痛苦的小一生涯羅 . 但我係唔好彩果個, 唔想小朋友揀佢都要被迫讀. 我有得揀一定唔會讀啟思幼稚園, 更加唔會揀佢地既啟基小學. 我情願小學階段辛苦, 將 ...

100% correct as I also have to play catchup for my daughter after 3 playful years at CK.

回復 BBTWIN 的帖子

dear bbtwin,
聽你咁講我都要三思...阿女下年k1, 我仲打算俾佢讀啟思... 諗住之後小學有啟基back up....因為對大抽獎好冇信心....但聽到你地經驗之談..我有d 猶豫,因為我都係想俾佢讀返主流中學...又怕佢追唔到...
又或者再加補習又得唔得呢...
謝謝......

回復 myac 的帖子

dear myac

聽你咁講creative d 課程真係好淺...想請問你小朋友而家係咪入返主流小學?? 要再加好多補習??

我阿女今年升年k1, 我仲諗住俾佢讀啟思... 諗住之後小學有啟基back up........
家下好頭痛...
謝謝...請指教!

BBTWIN 發表於 11-12-13 23:09
咪就係同揀幼稚園一樣, 你揀幾年開心快樂的幼稚園咪換黎痛苦的小一生涯羅 . 但我係唔好彩果個, 唔想 ...

你的小朋友在啟基讀???

MariaTsui 發表於 12-2-29 17:57
你的小朋友在啟基讀???

當然唔係啦. 巳經被迫錯一次, 點會仲有第二次. 我小朋友而家在一間傳統學校讀, 雖然辛苦, 但小朋友好鐘意間學校. 校風好, 各方面我暫時都好滿意. 你真係要揀啟思幼稚園時, 真要三思. 睇下你想唔想小朋友學到野. 定話玩玩玩. 你著唔著重英語課程? 啟思幾攪笑. 好多學校都提倡英語課程, 只有佢走回頭路. 強調母語教學. 但又唔見得佢在母語方面幾強. 英文PHONICS當然欠奉, 但學校又有攪COURSE額外收費教, 學費一點都不便宜. 又唔係請NET TEACHER教,只係叫校內老師教返. 好多家長都話教得唔好, 小朋友讀完都唔見有咩進步.普通話都係K3先有. 至於老師, 我小朋友讀果間係, 唉~ 希望你就算讀都唔好揀正佢. 我小朋友讀果間有個問題老師, 唔只比一位家長投訴都仲可以留低教. 根本冇心教當打份工就唔好害小朋友. 希望你就算讀都唔好揀正呢間. 聽人講九龍塘係最好喎, 你自己諗諗啦!

perstse 發表於 12-2-29 14:54
回復 myac 的帖子

dear myac

我小朋友讀緊幾出名的傳統小學. 我係FULL TIME MUMMY所以我自己教返. 暫時都冇補習 . 始終係小一, 跟貼D係可以追返. 不過奉勸一句, 幼稚園其實好重要, 我覺得唔係幼稚園都係玩下姐甘簡單. 而家的課程同我地以前完全唔同, 連小一都跟唔上小朋友仲邊有自信讀落去.揀幼稚園, 三思, 三思.

我覺得要了解多些日後想揀的路, 主流學校和非主流學校(如ib)是很不同的。可以了解整個升學制度, 當中的限制和好處, 自己的小朋友適合哪種才作決定。

我當初沒想清楚, 以為會讀主流學校, 所以選深的幼稚園。點知在選小一時才發現制度的問題, 除非父母是心儀學校校友加同宗教, 否則機會率很低。升中時不斷的tsa, 呈分, 爭一分半分的名次, 即使是band 1成績, 也要看隨機號碼只否夠前, 才能入讀好的中學。家長可控制的只是靠實力自行考的學校, 這些學校大都要付學費, 而這些付費學校, 也用同樣的制度升中。家長有否耐性這樣督促和重覆溫習。

啟思是另外一條路, 走傳統的家長一定覺得不好! 卻有其他讚好的家長
‹ 上一主題|下一主題