用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學各科測驗及考試問題討論
樓主: prettyenen
go

喇沙小學各科測驗及考試問題討論 [複製鏈接]

受到警告

貢獻勳章

講到尾都係名次與分數 ! 不過咁講,唔單止喇沙,間間都係咁。就算間學校唔谷,到時道候,家長都會自己谷。

大人細路都要加油 !

每科9字頭當然好理想, 但每科8字頭, 是否都應該過馬路無問題呢? 計落應該有6,7成小學師弟可以升上書院吧? 這樣估計咁唔咁呢?

presents 發表於 12-1-9 13:06
如果你有相熟的小六或中一家長, 你可以探聽一下. 因我聽到每科8字頭只係band 2生, 係要靠大抽獎才有望過馬 ...

剛升中一嗰班學生好似聽聞好勁, 好多都有9字頭, 但我想唔係年年都係咁掛, 係就慘, 我仔都唔知點算.

我都覺得8字頭唔一定過到馬路, 因太多人係呢個分數.  但要有9字頭對我來講又好似有啲難度, 真係要亞仔好生性, 狀態又好好先有啲把握.

題外話: 請問有冇人可以教我點將bk啲post改為由最新排先, thx!

如果band2生, 係大抽獎入書院, 又難唔難呢? 既然書院有6成多收番小學畢業生, 咁小學又有幾多成學生是band1呢? 有沒有呢兩年的參考數字呢?

回復 presents 的帖子

有些大大大師兄話, keep住above average都應入到書院, 當然這可能是許多年前的事了, 不知現在又如何光境?

係啦,溫嗰陣又好似識晒咁,阿仔淨係喺手冊道寫咗分數,咁我地咪冇機睇番分卷知佢錯乜?定係家長曰嘅時侯老師會比分卷你scan 下呢?又想問下各位有經驗家長,一年級呢次第一次計分你地當時成績又如何呢?

回復 presents 的帖子

請問band 1 和 band 2 有什麼不同, BAND 2 是否要interview? 好多東西都一知半解

回復 chrwan 的帖子

以現時喇沙書院對喇沙小學的收生準則,band 1學生基本上必獲取錄,band 2學生則以「學生派位隨機號碼」次序派位(即係睇彩數)。

回復 Odin 的帖子

謝謝回覆, BAND 1 是 APPLICATION Grade A to A-? 請問必收大約有多少人?
仔仔十分不小心, 有點擔心!

回復 chrwan 的帖子

現時喇小band one學生數字每年正在遞減,很難答覆到你準確數字,介乎100至150左右,考獲一百名以內會較有保證。

回復 Odin 的帖子

多謝分享!  計下數, 起碼keep住班名次頭15名以內, 機會就穩陣了, 各位加油加油!

回覆:喇沙小學各科測驗及考試問題討論

引用:今天亞仔話老師說今次考試會有全級名次,是

原帖由 LuckyHH 於 13-01-07 發表
今天亞仔話老師說今次考試會有全級名次,是今年改了嗎?定到某年級便不只有班排名?

...
六年中,應該只有四年級下學期考試至有全級名次。

引用:Quote:原帖由+LuckyHH+於+13-01-07+發表今

引用:Quote:原帖由+1773+於+13-01-07+發表六年中

原帖由 LuckyHH 於 13-01-09 發表
Thx. 仲以為新校長改了,咁阿仔可能聽錯,他未係小四,現在又唔係下學期
可能阿仔真係無錯㗎,我講嘅係過去嘅情況,今年新校長,有冇新作風,我真係唔敢肯定。不過,我暫時未有所聞

請問派去中一上年共幾多人呀?指真系中學呀?由第一名至到第幾名直上到自己中學呀?
‹ 上一主題|下一主題