用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 聖嘉勒收到信了
樓主: fc1111
go

聖嘉勒收到信了 [複製鏈接]

其實次次面試D問題都好容易, 基本上個個B都會答, 只欠臨場表現......老師完全無問我係唔係舊生或者宗教信仰 (我兩者皆不是)....只係問我邊個照顧BB....我答我現在係全職媽媽, (填表時不是)....老師特別叫我馬上簽名更改表格資料.....我BB IN 咗3間, 3 間都收....尤其聖保羅堂, 問我會否做家長義工....所以全職媽媽應該加唔少分數....當然我BB仲讀緊維多利亞N班....中英文都掌握得不錯也可能是因素.....Good Luck! 我相信聖心放榜後又會有一批人放棄...但我prefer St Clare  多D

回復 81# washburn 的帖子

原帖由 5162002 於 11-12-14 15:34 發表
I really want to know why you prefer sc more?coz I want to find some info about this school but hard to find

same here.

I found that fr St Clare's website and below website, their result of HKCEE is v gd.   Just heard fr my fd who was graduated fr HKU, he is a dentist, he come across lots of students when he was young.  They were smarter (compared to other gd name tranditional students) and gd at English debate.... i just chked fr internet, Clarian is v gd at English debate contest.  Just for reference.

資訊來源 : PUPIL 香港學生網

http://www.pupil.com.hk/pls/school_display?p_type=3

背 景
Pupil.com.hk 運 用 其 會 員 資 料 庫 數 據,整 理 成 Pupil.com.hk 中 學 排 名,供 使 用 者 參 考。

數 據 來 源
Pupil.com.hk 超 過 40,000 份 的 補 習 老 師 履 歷。

注 意 事 項
所 有 資 訊 並 非 由 官 方 發 布,只 作 參 考 用 途,不 應 作 為 選 校 或 其 他 用 途。 一 切 資 訊 或 成 績 以 該 學 校 發 佈 的 為 準 ( 如 有 的 話 )。 目 前 為 止 本 港 並 沒 有 官 方 學 校 排 名。 Pupil.com.hk 所 列 的 學 校 / 會 考 成 績 只 反 映 本 網 站 登 記 用 戶 自 稱 的 平 均 分 數,本 站 並 沒 有 對 其 真 實 性 作 出 核 實,各 間 學 校 的 真 實 考 試 成 績 可 能 比 本 網 站 所 列 的 為 高 或 為 低。 其 他 重 要 因 素 例 如 辦 學 質 素 及 校 風 等 並 沒 有 包 括 在 排 名 計 算 中。

中學排名 > 會員會考最佳六科平均成績排列

地區

學校

地區排名

東區

理羅士女子中學 1

張祝珊英文中學 2

筲箕灣官立中學 3

香港中國婦女會中學 4

嘉諾撒書院 5

灣仔

皇仁書院 1
聖保祿學校 2
香港真光中學 3
嘉諾撒聖方濟各書院 4
聖保祿中學 5

中西區

英皇書院 1
聖保羅男女中學 2
英華女學校 3
聖保羅書院 4
聖嘉勒女書院 5
聖若瑟英文書院 6
聖士提反女子中學 7

南區

嘉諾撒聖心書院 1

本網站所蛓資訊版權均屬 Pupil.com.hk 所有,如轉載本站資訊,請註明出處。

ST. CLARE'S 喺其他人心目中係唔係最好我唔知, 但聽好多人講依家St. Clare's 仲好過聖心, 所以收咗我亞B AM CLASS, 我已經超開心!! 之後其他嘅interview 都無去啦, 費是浪費時間...  可能係情誼結啦, 因為我都係old girl, 起碼我依家都仲記得我嘅幼稚園同小學時間喺呢間學校嘅開心時光(其實我地都係想小朋友開心啫), but 小學功課真係好多要有心理準備.......

Thanks

佢小學派位好, 80 上自己中學, 其他去更出名的中學如英華, 我以前做iBank都識咗兩個舊生, 英文同品德好好.....我上去過中學網坫, A-level, 英文100% 取C或以上...... 我like 咗佢小學facebook....多咗好多info....her open day is coming, i will have a look to c more :)

我都係k1家長, 初初開學都覺得課程好似好淺,周末先有功課,  但而家開始發覺阿囡都學左好多,佢唱"January.....December"俾我聽時我有d surprise, 原來SC都唔淺.
我唔係舊生,姑仔係,佢d舊同學同佢自己都係專業人士,都對母校讚不絕囗,令我對SC有信心.

其實我BB讀緊維記Pre-nursery, 英文程度已經可以全句用英文溝通, 已經識背英文月分歌, 我相信有學卷的幼稚園, 因為教署規定一定要母語教學, 程度一定唔會好深, 間間都差唔多......只是相信佢中小學好.......但現在100%升小學, 為保險計secure 咗個位先, 有學卷節省得嚟D 錢再報playgroup, 所以而家都要in 一些有關係的幼稚園

小女都有st Clare offer,但有分別兩名大學生同我講,st clare中學不及真光好,又點解會好過聖心呢?我而家都在考慮中。

cmir  i heard the same thing too...can't really understand how come SC is better than SH. IF you say SC and TL is about the same, i will agree then  發表於 12-1-14 10:34

在st Clare 小學網頁中,2010/2011只有69人升中數字,但於2009/2010就有大概150人升中的數字,有無人可以告訴我點解呢?人數少左咁多?

I am an old girl of SH am section. During my primary year, we had Geography, science taught in English. The English standard was quite high.

gwlam  haha, same here.  i'm also an old girl of SH am and still remembered my P.3 geography lesson was taught in English by an Indian with strange accent .....  發表於 12-1-16 09:27

回復 caca316 的帖子

As far as i understand, there are only 2 P6 classes in 2010/2011 but 3 classes in 2009/2010.

5162002 發表於 12-1-14 00:01
直接D講,好多人話SC中學係BAND1C or band 2A,怎樣理解呢
[url=http://  有bk 媽咪做左]

有bk 媽咪做左[/url]2010全港中學排位
ww.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1

St clare's 係1B, not 1C or 2A

66中華基督教會銘賢書院
英中深水埗1B男女4 
67華仁書院(九龍)
英中油尖旺1B5 
68聖芳濟書院
英中油尖旺1B4 
69嘉諾撒書院
英中東區1B4 
70聖母玫瑰書院
英中深水埗1B4 
71中華基金中學
英中東區1B男女5 
72沙田循道衛理中學英中沙田區1B男女4 
73沙田蘇浙公學
英中沙田區1B男女4 
74聖羅撒書院
英中沙田區1B5 
75可風中學(嗇色園主辦)
英中荃灣區1B男女4 
76東華三院盧幹庭紀念中學英中*元朗區1B男女4
77聖母無玷聖心書院
英中沙田區1B男女4降*
78恩主教書院
英中大埔區1B男女4 
79元朗商會中學
英中元朗區1B男女5 
80金文泰中學
中中東區1B男女4 
81趙聿修紀念中學
英中元朗區1B男女4 
82聖嘉勒女書院英中中西區1B4 
83東華三院李嘉誠中學
英中*北區1C男女4
84五旬節林漢光中學
英中沙田區1C男女4 
85嘉諾撒聖家書院
英中九龍城1C4 
86中華基督教會銘基書院英中油尖旺1C男女4 
87田家炳中學
英中*北區1C男女4
88長沙灣天主教英文中學
英中深水埗1C4 
89基督教宣道會宣基中學
中中西貢區1C男女4 
90王肇枝中學
英中大埔區1C男女4 

我看了好几个不同所谓排名榜,各个都有所不同,所以自己觉得不需要过于看重到底排第几,只是拿来做个大约的参考就算了。。。。综合那些我看过的所谓排名榜,St. Clare's 这几年大约徘徊在1C与1B之间。

5162002 發表於 12-1-20 15:36
回復 katebb 的帖子

我都有呢個表,之前係1C,仲有佢好似1B尾(2010)

我只想point out 今年係1B.  NOT 2A.
‹ 上一主題|下一主題