用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 聖嘉勒收到信了
樓主: fc1111
go

聖嘉勒收到信了 [複製鏈接]

我都係pm waiting,究道有沒有reject相呢?

其實AM 同PM有無咩分別呢?會不會叻d就AM,較一般就PM呢?我阿女有PM offer,但我想要AM,方便d... 寫信要求轉AM有無用呢?

我諗唔關住邊事掛..

part 1 老師同個女講顏色. 呀女無咩反應.. 於是我問呀女... 你可唔可以比個咩色我呀... 呀女全部顏色都拎得岩... 我仲講埋要大定要細...呀女都做到.. 老師一直企係到睇我地玩..

part 2 呀女所有問題都答晒... 老師讚她隻髮夾靚.. 她就除比老C睇.. 到砌lego, 有其中一舊係細舊D既...呀女砌唔到.. 老師問呢舊砌唔砌到架... 呀女話唔得... 我仲話呀女你再試下.. 點知老師仲細細聲同我講.. 呢舊係細D砌唔到架.. (唔知我會唔會比老師扣左分.. )

砌完老師再問呀女砌左個D你覺得似咩?
我個女答"樓梯", 再問點行"樓梯", 呀女都用手手扮點行...

之後老師問我住邊.. 我講左老師話.. "嘩好近窩..." 又問我"如果上午班無位會唔會考慮下午班".. 我話會..

結果: pm waiting.. 所以我覺得唔關住邊事.. 係真係太多小朋友都好叻..

惟有等啦~~

我係K1家長,據我所知我班有好幾位同學都住九龍,仲有人住離島,所以地址一定唔會有影響。
今年競爭一定好大,因為自從100%上小一,就好多人插班都要嚟。而且新校長上任後,表現好落力好用心,所以口卑真的比以前好。課程也深了不少。
大家wait list 嘅朋友唔好咁失望,一定有d家長有好多offers,到時一定有d位放出嚟。祝各位家長都有心怡的offer

回復 64# MarcMarc 的帖子

請問Kg是否以廣東話為主?
廣東話,英文和普通話比例如何

仲未收到信, 好緊張, 都唔知點解我住個度成日都咁遲至寄到嚟...唉...

見到你地啲囡囡咁叻都係waiting, 睇嚟我個件都凍過水....

回復 62# goofybaby 的帖子

我上年都係pm offer, 註冊完即刻申請am (around dec).  但要到迎新日先知可以轉到am 班.  你早d send 信去排啦, 但最好諗個充分理由, 因為好多人都用要午睡 or 學其他野為理由)

我覺得上午or 下午冇分別 (上年都有家長討論過: 好多人interview答上下午都o.k. o既家長, 多數下午offer, 答只要上午, 就offer 上午.)

我當時都係驚佢唔收, 所以上下午都話o.k. 同埋in 佢果個老師係pm 班, 可能收果d 小朋友都offer pm 位掛 (我個女讀am, 都見唔到個老師, 佢應該教pm)

另外, 有 waiting list 果d 媽咪, 唔洗失望, 我見上年都有收返d waiting list o既小朋友.  

但有d家長好衰 , hold 住d 位到最後一刻都唔放, 開學頭2日陪阿女上堂, 我見同班有2位小朋友, 老師準備左書包, 留左位俾佢地, 但都冇返學.   

攬到waiting list 等緊o既小朋友冇得入o黎.:evil:

how to write 由 pm 轉 am 信會好D?

Pibe 每週有兩日英文,一日普通話,一曰宗教,一曰故事暢遊。廣東話為主,但我個女依加成曰唱英文兒歌同聖經嘅英文歌,有d我聽到都surprise,亞女已經識唱隻歌由January數到December,所以學校嘅英文程度一定唔差。其實St Clare's 嘅程度一定唔係淺,而且家長都要做好多嘢,比起我個大仔當年K1真係深好鬼多。

回復 69# MarcMarc 的帖子

Thx for sharing. very useful information.

假設
1.住不同區的小朋友面試能力相若
2.報考人士中七成住港島,三成住九龍新界

如出現的結果是
3.九成被取錄的小朋友住港島

從統計學上,這樣的結果幾乎無可能出現,
除非: 評分因素中加入了住址區域比重
如對統計學無認識的(並無貶意)可請教一下朋友,情况猶如中六合彩X獎,.無可能係巧合.

這並不是說"我見到有人住離島都收喎"就可推翻說住址並無影響.因為小朋友或家長只要在其他環節取得高分抵消影響,亦有機獲取錄.只不過評分因素中加入了住址區域比重的話,住九龍要獲取錄當然難上加難.所以最後取錄住港島區的小朋友會不成比例(相對報名小朋友的住址分佈)偏高.

其實在多多都有得揀的情况下,學校將住址區域加入評分比重實在無可厚非,比我做可能都會.我亦唔會話唔公平.

只不過對我呢d諗住阿女讀邊我搬去邊的家長來說,實在非常無奈............

Hi MeganDad,

我也有你的無奈... 但確實如此!

當日interview, 跟老師討論住址問題, 老師回答地址會對收生結果有影響的!  

正如你所講, 在多多選擇下, 住址區域已可佔很大的比重了!  我相信老師唔希望小朋友要坐很長的車程才回到學校!  

但.... 這就抺殺了願意為子女搬家的家長!  

We got PM waiting list last year and we wrote few letters in between and it was our surprise that we received PM offer just one week before school starts. I believe some parents hold the seats until the last minutes. Finally we did not take the offer.

回覆 69# MarcMarc 的文章

MarcMarc,我想問下你平時屋企係用廣東話定英文溝通? 返左學之後要特別同佢講多D英文嗎?

因為我同我先生由亞女出世後就商量好先用母語打好基礎,如果ST CLARE’S係咁注重英文,我諗緊有無需要改變方針?

希望你可以比D意見, 謝謝!

原帖由 TY33819 於 11-12-9 10:18 發表
how to write 由 pm 轉 am 信會好D?

bk 精華有 "各類信件範本"

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2139488&extra=page%3D1

原帖由 iseel 於 11-12-9 14:20 發表
MarcMarc,我想問下你平時屋企係用廣東話定英文溝通? 返左學之後要特別同佢講多D英文嗎?

因為我同我先生由亞女出世後就商量好先用母語打好基礎,如果ST CLARE’S係咁注重英文,我諗緊有無需要改變方針?

希望你可以比 ...

我朋友個女現讀聖嘉勒k2, 佢o係屋企母語係用英女, k1 時反而要出去學中文, 因為幼稚園主要係用中文的...
:funny:

如果小朋友面試能力相若, 且全數居住在香港區﹐以下因素﹕

1.宗教背景
2.月份出生
3.家族中有聖嘉勒舊生背景
4.父母背景
5.家住香港中﹐東﹐西區

亦何嘗不是影響到學校如何選擇學生的元素?

我相信有很多住香港區的小朋友表現很好﹐但亦只收到waiting letter。如果申請人數太多﹐而大家表現相若﹐學校也只能從其他元素作出選擇。

我們也只好耐心等候。祝大家好運﹗

回復 71# MeganDad 的帖子

我亦係K1家長,的確學校係好好,老師好nice;尤其校長好落力好用心。小學係英小,曾擔心KG太淺,小朋友會跟得辛苦;但現在眼見多咗外藉老師,校長更全英語跟小朋友對答!相信上小學問題不大吧!記得去年面試時,入門老師見到住址已問我,太遠了,點返學呀?我住新界嘅!我當時答我會搬,樓已賣掉,現租樓住ja。
整個面試過程,總共有4、5個老師都問住址問題,我都係咁答!
後來,老師話好多住九龍、新界的,最後都離校,學校唔想咁樣!又係嘅小朋友讀得好好地,無奈因為住址而轉校,對小朋友亦唔好!
住得太遠,小朋友返放學會辛苦,影響學習,幼稚園半曰都還可以,小學點呢?小學早上返7:30am㗎!
各準學妹的家長,諗清楚是否非入讀St.Clare不可啦!

開學時有家長問班主任, 佢話主要用母語教學, 但有2日上英文堂, 1日國語.

我個女平時返o黎, 中英文歌都有唱呀.

原帖由 iseel 於 11-12-9 14:20 發表

希望你可以比 ...
‹ 上一主題|下一主題