用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 GAPSK 普通話考試
go

GAPSK 普通話考試 [複製鏈接]

想請問這個gapsk 普通話試 可以自行報考 (像劍英) ?
因為看過坊間要上廿幾堂, 個人覺得沒有必要, 只是想看看小朋友普通話程度如何 .

還有什麼其他普通話試可考慮 ? (想自行報考一類)

謝謝
   6    0    0    0

回復 pamelaywy 的帖子

應該可以自行報考。

朋友囡囡讀中學,無上COURSE,自己做PAST PAPER去考,都OK 喎。考完個試,對中學生嚟講,又無咩特別,無咩特別幫助。
我估唔讀COURSE都OK。只不過個試唔止考會話,所以拼寫、聆聽能力都要有。

其實個試都唔平,我覺得朋友囡囡都讀中學,努力D考國家語委普通話水平測試,就算考個三等,都更有認受性。

我的小朋友現在六年級,他在P4已考小學GAPSK,講真這個試不容易考,因為我們不是用普通話和小朋友溝通,所以考這個試對於小朋友是有困難的,已我所知GAPSK 的成績是分A-D Grade, A 是最優異, D 是合格, 通常拿 A 的學生大多數家人都是用普通話溝通的(應該由大陸來港),而我們土生土長的小朋友拿到B Grade 都已經很好了,我的小朋友都係拿到B Grade,(我是用來考中學), 坦白說如果小學生去報考最好就搵老師教好D, GAPSK 出了太約3本Exercise,我都有買給小朋友做,因去學基準試班都係教Exercise的內容,書局都有得買,講真如果對於小朋友自學比較困難.

回復 amychu69 的帖子

Amychu69,
我小朋友今年P5,學校選了她 4月考香港理工大學小學普通話水平考試,想請問你提到的香港理工大學小學普通話水平考試的書,在成人部抑或小童部借呢?再請問你小朋友有否說試題難或容易和你們怎麼去準備掌握得考到咁好成績?
謝謝!

回復 pamelaywy 的帖子

唔難,只要有心,唔需要上堂,去書店買本練習做,上GAPSK網有指示邊幾本,做完一本又一本,唔駛太緊張,亦唔一定要普通話人先可以攞到A,總之小心和細心D,當然如果學校是普教中的學生心理上會心D,因為閱讀對佢地來說唔太係問題,我諗最差的都有機會攞到B(普教中的學生).

回復 Sherryko9 的帖子

講多句,小學生考呢個試就算,中學生最好考"教師級水平測試"果個,先有價值.

回復 熙媽媽 的帖子

國家語委會果個水平測試3級係無物用,起碼二乙才能免教師普通話口試果部份,但亦可以講學歷認同唔等於能力認同.希望恕我直言.

amychun69,

Thank for your information.

回復 Sherryko9 的帖子

明白明白,我純粹講大家識唔識個試,其實我自己都唔係幾識。

固然考評局嘅「教師語文能力評核」係考埋拼音、聆聽等能力,真係全面D,不過除左教書,我真係唔知其他行業會點睇呢個成績。另外,如果考普通話「教師語文能力評核」,好似會分卷有成績,不過有一張卷好似要考上堂時運用普通話能力,唔係教書就應該就考唔到呢張卷。

另外,中學生未有文憑試成績,應該未有資格報考「教師語文能力評核」,只可以考考評局嘅另一個試「普通話水平測試」。

我考過普通話水平測試( PSC)同考評局「普通話水平測試」,覺得呢2個試考核重點唔同,2個試分別令我留意自己唔到方面嘅不足,有用與否在乎學校/工作要求,當然成績考得愈好就愈有用。

多謝你的分享。

我見到大家講緊2個試,分別係:
----由GAPSK考試委員會搞嘅「GAPSK港澳地區中小學普通話水平考試」(證書則由GAPSK考試委員會及北京大學語文教育研究所聯頒)
----由理大搞嘅「小學普通話水平考試」

請問2個試有咩分別?
「理大」我識,但「GAPSK考試委員會」係咪一個官方機構,抑或一間民間團體,不過得到官方認可?

我覺得認受性唔高,商業機構

聖經文化協會每年都會舉辦朗誦節,有廣東話,普通話,

GAPSK普通話證書有用嗎?

熙媽媽 發表於 12-1-21 11:53

多謝你的分享。
GAPSK 不是官方機構啊!

回覆:GAPSK 普通話考試

如果學校成績拿A.  是否不用考?因她已是六年級明年一月interview中學, 驚趕唔切!

我覺得只不過係聊勝於無,因為如果對方真係要你普通話能力,比篇文章你讀,同你對答就已經見到能力所在。

另外,如果唔係學校考生,要等得比較耐先有成績,如果要報中一,真係有可能趕唔切。
‹ 上一主題|下一主題