用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

回復 candyhmama 的帖子

阿女都係話英文面試讀一篇文章,問裡面問題,幾多字就冇講喎
中文就問佢有咩工職,(阿女小學係班長)覺得容唔容易做呢?
對港孩有咩睇法,又問中學校訓係咩?仲話只有阿女答得到..
睇0下佢file,又話呢樣野依家都好少人學0拿喎...
我剩記得咁上下.

回覆:天主教郭得勝中學交流區

問校訓, 當時真係我都唔知。。。。

alicetong 發表於 13-10-29 12:47

阿女都係話英文面試讀一篇文章,問裡面問題,幾多字就冇講喎

郭得勝不是只注重學習……更深刻體會到了!多謝你,我真系估唔到會問校訓,這應該是對學校的尊重吧!你囡囡答道,excellent!
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

11月30日有中三選科講座, 都想去聽定先

杰杰媽媽 發表於 13-10-30 20:10
11月30日有中三選科講座, 都想去聽定先

杰杰媽媽:
不知你知唔知道幾時有open day?想去了解下,唔該曬!

candy ma

我仔都唔記得左, 一知道會即刻話你知

杰杰媽媽 發表於 13-10-30 21:40
我仔都唔記得左, 一知道會即刻話你知

THX你!
另外,有精英班嗎?如沒有,是否有普教中班?
聽人講唔系用ABC作班名,系用校訓。
例如聖心就用若望之類果D

冇精英班, 有一班中文班(跟中文&普通話&志願入)

班名係ABCD, 亦都有校訓做班名, A=忠, B=恕, C=誠, D=明

杰杰媽媽 發表於 13-10-30 21:51
冇精英班, 有一班中文班(跟中文&普通話&志願入)

班名係ABCD, 亦都有校訓做班名, A=忠, B=恕, C=誠, D=明

嘩,北個like杰杰媽媽你,真系好了解!
阿女鍾意普教中,話作文好寫d(佢中作都係用普)
越來越鍾意郭得勝啦,希望少d人爭,自行入到la!

我仔就係小學6年都係普教中, 宜家中文作文先算幾好.

所以到中學都想佢入返普教中班 (最大原因係佢普通話完全唔識拼音, 講就天下無敵, 寫就無能為力)  

我真係好開心阿仔上左中學會自動自覺拎本書出黎溫 (佢話今日有2個 quiz +1 個默書), 雖然係一路溫一路睇片, 但佢自己攪得掂, 成績又唔太差, 唔洗我好似小學咁9萬吹已經非常好啦。

呢間學校我覺得算好少功課, 佢好多時平日都係學校做晒, 係放假先多 d, 我支持少功課

我都好想知間間學校都係咁多 quiz/dict, 但點解阿仔學校可以令到佢一上中學就自動自覺溫書, 好似佢間一條龍中學咁個個學生都上堂打機唔讀書更加唔溫書(band 2a)

剛打去學校問有冇得打流感針,順便問埋今年0既opening day係 6/12 & 7/12呀

杰杰媽媽 發表於 13-10-31 08:14
我真係好開心阿仔上左中學會自動自覺拎本書出黎溫 (佢話今日有2個 quiz +1 個默書), 雖然係一路溫一路睇 ...

甘真系慶倖放棄一條龍……
仔仔中三,選好科了嗎?希望下年我女都可以著郭得勝校服返學!
方便PM我你仔仔當年成績點嗎?(唔記得都唔緊要,畢竟已三年

alicetong 發表於 13-10-31 16:42
剛打去學校問有冇得打流感針,順便問埋今年0既opening day係 6/12 & 7/12呀

Thank a lot!
你囡囡成績點先自行入?
Sorry,甘多問題。

我仔今年 f. 2 咋, 上年係 將軍澳區 band 1b 成績誇區考入kts

天主教郭得勝中學
中一入學簡介會
網上預約
http://www.ktscss.edu.hk/index.asp?lang=zh

咁快出左既, 岩岩上去都仲未見

仲有KTS  PE堂係唔洗帶晒D衫褲鞋返學校換, 因為可以著住返學放學, 以前我地個年代間間都一定係咁, 真係好死重. 小息LUNCH都冇晒時間.

我知宜家有一半既中學都仲係要帶PE 衫返去換.

未講左沙田區band1尾囉,點成績好難講..每間學校又唔同
面試佢buy你成績定表現又唔同.

天主教郭得勝中學
中一自行分配學額申請辦法及升中家長簡介會
(2014年9月入學)

申請日期                        :2014年1月3日至2014年1月22日
中一自行分配學額總數:39

一、派發表格
申請者可於本校網頁(www.ktscss.edu.hk)下載申請表格或親臨校務處索取申請表。

二、交回表格
請於2014年1月22日(星期三)下午4時30分或以前親臨本校校務處交回表格。遞交申請表時,除繳交已填妥之申請表外,請附上下列文件:
a)身份證明文件副本
b)教育局「中一自行分配學位申請表」                        
c)小四及小五上、下學期及小六上學期成績表副本        
d)獎狀或證書副本(如有者)                    
e)天主教教友領洗紙副本(如有者)
*        家長不需要提交小學推薦信。

三、面試安排
本校將為所有申請者安排面試。面試將於2014年2月22日(星期六)進行,家長遞交申請表時將同時安排面試日期及時間。參加面試者,須於指定時間攜帶下列文件到本校面試:
1.身份證明文件正本  
2.小四、小五全年及小六上學期成績表正本
3.獎狀、證書及其他相關文件正本(如有者)

四、收生準則
本校將根據學生提交資料及面試表現評估申請者以下各項表現:
學術表現                                40%               
語文能力                                20%
操行及性向                                20%
課外活動表現                        10%
家庭對同學的支援                10%

五、注意事項:
請親臨本校校務處遞交申請表。
申請人只可以向不多於兩所在<申請中一自行分配學位手冊>內列出的中學申請,否則其獲得自行分配位的機會將被取消。
逾時申請,恕不考慮。
教育局學位分配組(中學學位分配)將在2014年7月8日透過申請人就讀小學公佈派位結果。根據自行分配學位計劃,本校不能預先把結果通知申請人。

六、開放日及升中家長簡介會
為讓家長對本校辦學理念有更深入了解,本校將於2013年12月6日及7日兩天舉行學習成果展示日(開放日)及兩場中一入學簡介會,詳情如下:

學習成果展示日(開放日):
日期:        12月6日(星期五)早上9時至12時;下午1時至4時 及
12月7日(星期六)早上9時至12時;下午1時至4時30分

中一入學簡介會:
第一場
日期:12月6日(星期五)
時間:晚上7時至8時

第二場
日期:12月7日(星期六)
時間:下午1時30分至2時30分

歡迎家長蒞臨參觀指正。至於兩場中一入學簡介會內容相同,有興趣參加者,請於11月29日或以前登入本校網頁或致電校務處留座(26059033),以便安排。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊