用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區  

點解無HD %

回覆 LailaiChan 的帖子

會否HD都包括在Associate-degree項目內? 很難想像Associate有25%, 但HD是0%.

根據KTS提供的學位分佈及比例, 以下是估算學生出路各科人數.

S6 總學生人數 = 121

Others = 2 ~ 3 人  (佔 2%)
Associate degree = 25 - 26 (佔21%), 可能包括HD???
Oversea degree = 6 (佔 5%)
Self-financed degree (not via JUPAS) = 6 (佔 5%)

Local degree (via JUPAS) = 81 (佔 67%)
Undergraduate degree program = JUPAS + Oversea + Self-financed = 81+6+6 = 93 (佔 77%)

在 JUPAS degree 的 81 人 中,

入 SSSDP+OUHK = 10 (佔算結果)
入 8大 = 71 (是計算8大分佈比例的基數), 分佈結下:

HKU = 5 (佔 7%)
  CUHK = 27 (佔 38%)
  UST = 3 (佔 4%)
  CityU = 10 (佔 14%)
  PolyU = 7 (佔 10%)
  HKBU= 10 (佔 14%)
  LingnanU = 7 (佔 10%)
  EduHK = 2 (佔 3%)

如此推論: 入3大比率是 28.9% , 即 (5+27+3)/121.

大家好好耐冇上0黎,
杰媽longtime no see 0拿
我囡囡今年中六了,好多補課好忙碌
星期六都有師兄姐回來幫佢地補習.

122510 發表於 18-9-20 07:11
回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽媽:你囝囝現讀緊大學?

係,我好少上黎,佢係 poly 讀engine 好彩我仔有讀 m2,頭3個月已經要讀一科我自己係大學yr2先會讀既數了 (pure maths),佢已經係咁叫我救佢,好難想像60%都冇讀過m2既同學點用13個星期去由頭學過晒去考試,死緊

Ben2004 發表於 18-10-7 12:27
回覆 LailaiChan 的帖子

會否HD都包括在Associate-degree項目內? 很難想像Associate有25%, 但HD是0%.

中6有140人

回覆樓主:

好彩我宜家自己係 ou 讀緊數(distance learning)  唔係真係唔識教佢,佢讀既完全係我頭2年讀既科既濃縮版,樣樣都有d. 再遲下可能佢教返我轉頭了,因為我慢慢讀,讀得好慢未讀到

回覆樓主:

https://www.youtube.com/user/hyhermanyeung

如果想數好既同學,介紹個人俾你地睇,我仔都係睇佢自修,佢教得好好,講真學校既好唔掂,當然要好勤力咁睇晒佢既片(我仔話佢真係有睇晒喎),強烈建議你地要自修左先去上堂,因為學校教得太慢(我覺得)

杰杰媽媽 發表於 18-10-25 20:13
https://www.youtube.com/user/hyhermanyeung

多謝杰杰媽媽

回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽媽 發表於 18-10-25 19:41
中6有140人

中6有140人, 但校網說只有121人應考HKDSE.  知不知另外不考HKDSE的19人去了那裏? ... 出國, 自行考IB, GCE??

Student Achievements in HKDSE 2018        A total of 121 students sat for the HKDSE 2018 and students continued to excel academically.

Ben2004 發表於 18-10-28 23:36
回覆 杰杰媽媽 的帖子

咁可能真係去左外國讀書了,我唔知,只知成績表係寫有140人

學校最新成績
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/336

http://dse.bigexam.hk/zh-hk

以2017年文憑試結果,這網站推算的沙田中學banding. 在這裡做個撮要。☺

沙田崇真。。。。B1A
曾肇添。。。。。B1A

呂明才。。。。。B1B-B1A

郭得勝。。。。。B1B
培英。。。。。。B1B
培僑。。。。。。B1B
聖羅撒。。。。。B1B

林裘謀。。。。。B1C-B1B
沙循。。。。。。。B1C-B1B
蘇浙。。。。。。。B1C-B1B

培基。。。。。。B1C
王錦輝。。。。。B1C

聖心。。。。。。B2A-B1C
林漢光。。。。。B2A-B1C
沙官。。。。。。B2A-B1C

體藝。。。。。。B2A

馬鞍山聖若瑟。B2B-B2A
基督。。。。。。B2B-B2A

胡忠。。。。。。B2B
鄭榮之。。。。。B2B
馬鞍山崇真。。B2B
楊葛小琳。。。B2B

馮黃鳯亭。。。。B2C
德信。。。。。。B2C
林大輝。。。。。B2C
青年會。。。。。B2C
陳震夏。。。。。B2C

梁文燕。。。。。B3A
陳楷。。。。。。B3A
馮堯敬。。。。。B3A

五育。。。。。。B3B
覺光。。。。。。B3B
台山商會。。。。B3B
劉百樂。。。。。B3B
潮州會館。。。。B3B

黃允畋。。。。。B3C
董之英。。。。。B3C
明愛馬鞍山。。。B3C
邱金元。。。。。B3C
黃鳯翎。。。。。B3C
朱敬文。。。。。B3C
聖瑪加利。。。。B3C
曾壁山。。。。。B3C
樂道。。。。。。B3C

回覆樓主:

請教學校是否有管樂團?

有沒有管樂團? 閣下可以到學校網頁睇一睇.

回覆樓主:

https://www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23%E6%A0%A1%E9%95%B7%E7%B3%BB%E5%88%97%23&suid=2514726548

Happykidss 發表於 19-1-17 14:49
印像中好像 沒有管樂團 閣下可以到學校網頁睇一睇

啊,學校有木笛樂團。

Happykidss    發表於 19-4-19 01:52

醒目開學勳章 王國長老

學校討論區禁止交易活動 ( 2017年7月3日生效 )

自2011年9月,可於學校討論區進行二手校服及專屬書包交易活動後,屢見有跨版式違規重複張貼,部份校區更充斥交易(徵/售/換/送)主題,影響家長交流討論,有見及此,由即時起,禁止校區任何交易活動,今後所有學校專屬用品之交易,必須按站規 ,發表於EK二手市場並選用合適分類

校區交易主題處理之安排 :
1. 校區內,現存的所有交易主題,會搬移到<回收文章>版區
2. 2017年7月3日至31日,為適應期,如有違規的交易主題,會搬移到<回收文章>版區
3. 2017年8月1日後,如有違規的交易主題,會搬移到<違規文章>版區

屢次違規者,可被警告或禁言,嚴重違規更可被永久禁止訪問
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kamtong 發表於 18-12-2 23:29
http://dse.bigexam.hk/zh-hk

以2017年文憑試結果,這網站推算的沙田中學banding. 在這裡做個撮要。☺

點解好似升左咁多既     

2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評估)

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D2

其實又覺得每年都會唔同,
今年好成績,來年又未必一樣
起碼多D公佈比我地知道
但見整體有向上都好開心
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊